Spaans-Frans genieten bij het vernieuwde Bayonne

Bayonne Restobar op het Anna Paulownaplein heeft sinds kort nieuwe eigenaren. Zij serveren mooie, smaakvolle gerechten uit de Spaanse en Franse keuken.

26 Aug 2024 Sakura Gunawardhane

blogger Sakura is geboren in Japan en (met name Aziatisch) eten speelde bij haar thuis altijd een grote rol. Ze heeft een enorme passie voor koken, die ze via kookfilmpjes deelt via Instagram. Sakura houdt van reizen, vooral omdat ze dan nieuwe keukens kan ontdekken.

Spaans-Frans genieten bij het vernieuwde Bayonne

Bayonne Restobar op het Anna Paulownaplein heeft sinds kort nieuwe eigenaren. Zij hebben met hun passie en kennis over eten en drinken het restaurant in een nieuw jasje gestoken.

Passie voor Franse en Spaanse keuken


Van de Hotelschool tot aan wonen in Spanje. De nieuwe eigenaren, Sven en Robbert, hebben met hun ervaringen Bayonne omgetoverd tot een plek waar je kunt genieten van de Spaanse en Franse keuken.

Die twee keukens worden bij Bayonne op een mooie manier gecombineerd. Zoals ze dat zelf noemen: ‘Franse verfijning en Spaanse passie’. De kaart bestaat uit klassieke gerechten met een moderne draai, maar ook gerechten waar de twee mannen geïnspireerd door zijn geraakt in Spanje.

Mediteraanse oesters


Om de avond goed te beginnen bestellen we een negroni. Wat is er beter dan een mooie zomerse avond starten met deze bitterzoete cocktail. Op aanraden nemen we hierbij ‘oesters Bayonne’.

Wanneer deze op tafel komen, eten we eerst met onze ogen. De oesters zijn mooi en verfijnd opgemaakt. Het rode (paprika)poeder op het witte schuim valt op, een genot om naar te kijken. De smaak valt zeker ook niet tegen: de ziltige oester samen met de frisse komkommersalsa en een schuim van gin en limoen is een heerlijke combinatie. Verder nemen we de typische Spaanse Jamon Paleta Iberico. Dit simpele voorgerecht is eigenlijk onmisbaar op een mediterraanse avond.

Maitake met ajo blanco


Bayonne Restobar serveert kleine gerechten, waarbij ze ongeveer drie per persoon aanraden als hoofdgerecht. Door dit concept kunnen we veel verschillende gerechten proberen en krijgen we een goed beeld van wat Bayonne te bieden heeft.

We beginnen met drie gerechten. Alle borden zijn weer een plaatje om te zien. De maitake, een Japanse paddenstoel, met gekarameliseerde ui en ajo blanco (een Spaanse koude soep/saus op basis van brood, amandelen en knoflook) komt als eerste. Deze paddenstoel kennen de eigenaren van hun tijd in Spanje en vanwege die bijzondere herinnering kon ‘ie niet ontbreken op de kaart.

De maitake, een wat onbekendere paddenstoel, heeft een vlezige structuur. Samen met de zoete gekarameliseerde ui en de romige ajo blanco is het een gebalanceerd gerecht. Door de vlezige structuur van de paddenstoel merk je bijna niet dat het een vegetarisch gerecht is.

Makreel en pulpo


Hiernaast nemen we de tartaar van makreel en de pulpo. De tartaar van makreel samen met tomatenbouillon en chorizo hebben we als combinatie niet eerder gehad. De krokante chorizo geeft een extra bite aan de vettige en zachte makreel. Het friszure van de tomatenbouillon maakt het een heerlijk zomers gerecht.

Mooie wijnen


We zetten het diner voort met twee vleesgerechten. Ten eerste de Cordero: lamslende gereserveerd met salsa verde (saus van verschillende soorten kruiden en olie) en raita (saus op basis van yoghurt, kruiden en knoflook). De lamslende smelt in je mond. Dat samen met de kruidige salsa en romige raita is wederom een feestje om te proeven.

Raita kennen wij vooral van de Indiase keuken, maar de ober vertelt ons dat het ook een populaire saus is in mediterraanse keukens. Als laatste nemen we de Iberico nek verpakt in pancetta op een bedje van erwtenpuree en een Pedro Ximénez (sherry) jus. De Iberico is mals, de zoute pancetta met het zoete van de erwtenpuree en PX-jus maken samen een mooi compleet gerecht.

Naast de lekkere gerechten heeft Bayonne ook mooie wijnen op de kaart staan. We nemen op aanraden verschillende glaasjes rode en witte wijn, die super passen bij het eten.

Zoete afsluiters


Terwijl de zon langzaam onder gaat, zitten wij nog buiten te genieten van al het lekkers. We kunnen het toch niet laten om een dessert te nemen. We gaan met moulleux au chocolate voor een klassieker uit de Franse keuken en met Baskische cheesecake voor een klassieker uit de Spaanse (Baskische) keuken. Het chocotaartje is warm met een vloeibare binnenkant. Geserveerd met een bolletje vanille-ijs en rood fruit is het een heerlijke combinatie van warm en koud en zoet en fris.

Omdat we zo goed zitten, besluiten een afzakkertje te doen. Een zoete afsluiter van een mooie avond, een Vermouth.

Als je wilt genieten van heerlijk eten en drinken, waarbij de passie te proeven is en de kennis zichtbaar is bij het vriendelijke personeel, dan moet Bayonne Restobar zeker op je lijstje van culinaire hotspots in Den Haag.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Fine dining op het gezelligste plein van het Zeeheldenkwartier

Bij Publique staat gastheerschap voorop. In het Zeeheldenkwartier aan het prachtige Anna Paulownaplein serveert Sjoerd Smits met zijn team mooie gerechten.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.

De Vrije Tafel: buitengewoon eten op de WIJdehorst

De Buik schoof aan bij De Vrije Tafel van regeneratieve Tuinderij De WIJdehorst waar je een unieke ervaring beleeft met ingrediënten uit de moestuin.