Fine dining op het gezelligste plein van het Zeeheldenkwartier

Bij Publique staat gastheerschap voorop. In het Zeeheldenkwartier aan het prachtige Anna Paulownaplein serveert Sjoerd Smits met zijn team mooie gerechten.

25 Jul 2024 Niels Muñoz

blogger Niels houdt van lekker eten, zowel thuis als buiten de deur. Het liefst ontdekt hij steeds nieuwe plekken om verrukkelijk te eten.

Fine dining op het gezelligste plein van het Zeeheldenkwartier

Bij Publique staat gastheerschap voorop. In het Zeeheldenkwartier aan het prachtige Anna Paulownaplein, serveert Sjoerd Smits met zijn team geweldige gerechten, die bereid worden door chef-kok Marc Plat. Opvallend zijn de mooie wijn-spijscombinaties.

Horecaplein Anna Paulowna


De meeuwen die over land parallel aan de Haagse kust naar het noordoosten vliegen, zweven in een rechte lijn over vier Haagse horecapleinen: Regentesseplein, Koningsplein, Prins Hendrikplein en Anna Paulownaplein. Aan dat laatste plein ligt, geflankeerd door Wicked Wines en Bayonne, in een ruim pand met prachtige glas-in-loodramen restaurant Publique. Eind oktober 2024 zijn ze tien jaar open. Wij gingen er alvast eten om dat te vieren.

Knipei en tartare van watermeloen


We starten met een knipei. De gegaarde dooier met schuim van biet wordt geserveerd in de eierschaal met bieslook en haringkuit en is een lust voor het oog. Ondanks de haringkuit mag het eitje iets meer op smaak. We eten er brood van Menno met honing-mosterd-boter bij en dat vinden we lekker.

Op ons tweede bordje ligt tartare van watermeloen met fetacrème en sorbet van avocado. Over het gerecht schaaft chef Marc Plat gedroogd hart van tonijn. Het zilte schaafsel geeft veel smaak aan deze zomerse variant van de steak tartare.

Kokotxa


Ons visgerecht is Kokotxa, een delicatesse uit de Baskische keuken. De keel van de heek is heerlijk stevige witvis. De vis wordt prachtig geserveerd met doperwt, beurre blanc en gambazout. Een slimme vondst om garnalenkarkassen te drogen en tot smaakmaker uit de zee in poedervorm te verwerken. Eigenaar Sjoerd Smits serveert bij elke gang een glas wijn dat keer op keer een voltreffer is in de wijn-spijscombinatie. Blij dat het ons opvalt, vertelt hij dat het volledige team van Publique daar veel tijd in steekt en soms zelfs op een mogelijk perfect huwelijk het gerecht op details aanpast.

Poulet Noire


De filet van de zwartgevederde en zwartpotige Poulet Noir is stevig, sappig en smaakvol. Ook de crème van bloemkool en crumble van gebrande bloemkool, olijven en pistache lepelen we gretig op. Het gerecht doet door de olijven en pistachenoten heel mediterraan aan en opnieuw is de combinatie met de Catalaanse wijn (Can Sumoi, Penedès, 50 procent Garnatxa, 50 procent Sumoll) ontzettend lekker.

Gastheerschap en kwaliteit


Sjoerd Smits vond in 2014 dat het tijd werd in Den Haag voor een restaurant waar gastheerschap voorop staat. “De kleine dingen maken een wereld van verschil.” En dat merken we. Hij geeft bijzonder veel aandacht aan tafel en licht uitvoerig gerechten en wijnkeuzes toe. Het personeel is zonder uitzondering verzorgd en goed gekleed. Ook zien we veel aandacht voor opmaak van gerechten en proeven we dat Publique ingrediënten van hoge kwaliteit gebruikt. Hoewel je er à la carte kan eten, serveert Publique het liefst menu’s van vier tot zeven gangen. Daarin komen de wijn-spijscombinaties optimaal tot hun recht. Bovendien serveren ze een groentenmenu van eveneens vier tot zeven gangen.

Popcornroomijs


Van elke gang hebben we genoten. Het dessert was wellicht de grootste verrassing. Popcornijs, zoete popcorn, macadamia en een krokantje van het vel van gekookte melk geven plezier. Met een glimlach leggen we ons dessertbestek neer.

Zwoele zomeravonden


Finedining op het Anna Paulownaplein kan uitstekend bij Publique. In de zomer dekken ze het terras in op misschien wel het meest sfeervolle plein van het Zeeheldenkwartier. Wie het plein kent, weet dat het helemaal vol zit op zwoele zomeravonden. We zullen er vanaf nu nog vaker langs fietsen, op weg naar ons volgende diner. Om even te genieten van de reuring, het gretig tikken van bestek en het vrolijk klinken van de glazen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Verfijnd comfort food bij Basaal

Bij Basaal op de Dunne Bierkade eten we fijne, gulle gerechten. Zoals de pommes darphin, het gefermenteerde aardappelbrood en een heerlijk bordje gnocchi.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.

De Vrije Tafel: buitengewoon eten op de WIJdehorst

De Buik schoof aan bij De Vrije Tafel van regeneratieve Tuinderij De WIJdehorst waar je een unieke ervaring beleeft met ingrediënten uit de moestuin.