Bij Basaal op de Dunne Bierkade eten we fijne, gulle gerechten. De pommes darphin, het gefermenteerde aardappelbrood en een heerlijk bordje gnocchi zitten op de sweet spot tussen comfort food en verfijning.
Bij Basaal op de Dunne Bierkade eten we fijne, gulle gerechten. De pommes darphin, het gefermenteerde aardappelbrood en een heerlijk bordje gnocchi zitten op de sweet spot tussen comfort food en verfijning.
Wandel je op een vrijdag- of zaterdagavond op de (Dunne) Bierkade, dan zou je zomaar kunnen denken dat Den Haag een bruisende stad is met een levendige culinaire scene. Van modern Japans tot Iraans, van sprankelende natuurwijn tot frisse cocktails tot speciaalbier en van Schipholgans tot sinds kort een van de beste zuurdesembakkers van de stad: het is er allemaal. Met een straatje verder ook nog eens Chinatown is dit voor gulzigaards zonder meer het leukste stukje Den Haag.
Basaal is op deze culinaire kades al jaren een vaste kracht. Eerst kookte Bas Oonk er, sinds een aantal jaar hebben Daan van Munster en Edmée van Zwieten De Blom de zaak overgenomen. Daan draait de keuken, Edmée de voorkant van de zaak. Aan de achterkant van de eetzaal ligt de bar en daaraan de open keuken, omgeven door een kast vol kookboeken en mooie flessen wijn.
Simpel, modern en lekker eten is wat Basaal serveert, aldus de chef in gesprek met de Buik. De voorgerechten die we kiezen zijn daar een eerste blijk van. We eten gefermenteerd aardappelbrood uit de oven: luchtig, romig en met een snippertje rook. Ernaast een bordje vlezige, volle ansjovis in goede olijfolie.
Het aardappelbrood is een vaste waarde op het menu, net als de befaamde pommes darphin, geschaafde aardappel die de koks van Basaal liefst vijf uur konfijten in boter. Vervolgens worden er stevige blokken van gemaakt, die krakend krokant en mooi zacht vanbinnen uit de frituur komen. Met recht een klassieker.
Daan en zijn koks schuwen grote smaken duidelijk niet. Ons voorgerecht van schorseneren loopt steeds een treetje omhoog in notigheid, van gebrande boter naar hazelnoot naar geraspte geitenkaas.
Een royale laag bruine boter komen we ook tegen bij de wolkachtige gnocchi, met broodkruim, schaafsels parmezaanse kaas en een flinke draai zwarte peper. Hier zou iets fris of lichts om al die flinke smaken op te tillen niet misstaan, maar het is opnieuw een lekker bord dat knalt van de smaak.
Basaal zit op de sweet spot tussen lekker ongedwongen vreten en verfijning. Schotel je die pommes darphin voor aan iemand die van frietjes houdt, dan is diegene dolgelukkig. Ben je gek op zoete desserts en krijg je gekaramelliseerde appel, frangipane (gebak gevuld met amandelcustard, hier in de vorm van pluizig zachte stukjes cake) en ijs van crème crue (zeer vette, ongepasteuriseerde room) met een paar strepen ciderkaramel, dan glijd je van je stoel, ook als het hogere segment restaurants niet per se aan je besteed is.
Het is in Den Haag soms best even zoeken, wanneer je hoge kwaliteit wil op een ontspannen en toegankelijke manier. Gelukkig zijn daar dan Basaal en de Bierkade.
Daan van Munster is chef-kok bij Basaal op de Dunne Bierkade in Den Haag. Hij kookt graag simpel, modern en lekker eten, zoals mosselen met lekkere saus.
Aan de rand van de zee opent eind september een plek waar koken en beleving samensmelten: Selene. Het geesteskind van chef Lorenzo.
Beachclub Manta combineert smaken van de Noordzee en Aziatische lekkernijen: Sushi, mosselen met kokosmelk en curry en rijk aanbod aan cocktails en wijnen.
Geniet van de volgende voordelen: