Grillrestaurants kwamen in de jaren zeventig van de vorige eeuw op. Vijftig jaar later zijn ze, ondanks alle vega en vegan stormen, nog steeds populair. Het nieuwe Jacob’s Bar & Grill heeft natuurlijk ook vlees van de grill, maar is absoluut geen klassiek steakrestaurant.
In een warme up scale setting – niet te fancy maar wel met klasse – kun je aanschuiven aan de prachtige bar voor een glas wijn en cocktail. En boven het open vuur worden niet alleen de steaks maar ook groenten, gevogelte en vis tot in perfectie gegaard.
Foto's gemaakt door: Casper van Dort
Argentijnse grillrestaurants

Het Argentijnse grillrestaurant is tot nu toe ontsnapt aan de belangstelling van de culinaire journalistiek. Een ‘educated guess’ voor dit gebrek aan interesse is dat grillrestaurants vaak ketenzaken zijn en dat het eten zelf in de basis niet meer is dan een soort “Loetje van de grill”.
Vertrouwd en gewoon lekker met een chimichurri- of pepersaus en de gepofte aardappel met zure room.
De oersmaak van vlees

Ook Jacob’s Bar & Grill speelt de kaart van gegrild vlees uit, maar dan wel heel overtuigend. Het vlees – in dit geval van Zuid-Afrikaanse herkomst – is klasse. Je hebt het hier al naar je zin als je je zou beperken tot het boven smeulend houtskool geroosterde vlees.
En laten we eerlijk zijn, vlees dat van de grill komt, heeft toch iets onweerstaanbaars. Een soort oer-smaak die ons Neanderthaler DNA blijkbaar wakker schudt.
Naast die super malse juicy ervaring zie je ook hier dat de eenvoudige salade, frites en mayonaise niet verder komen dan een bijrol.
Jacob's is meer dan vlees
Eigenaresse en gastvrouw Serpil Alkan wil met Jacob’s Bar & Grill meer zijn dan een klassiek steakhouse en haar gasten laten proeven hoe lekker ook andere bereidingen van het open vuur zijn.
Neem dus de moeite om op de menukaart verder te kijken dan ‘sec’ vlees. Of liever, laat je op sleeptouw nemen door Serpil. Met veel flair deelt ze haar eigen favorieten met je. Je zou Serpil het liefst aan tafel willen zien aanschuiven want haar “gast-colleges” zijn verrassend.
Luxe kano van brioche

Neem het briochebrood met de voor ons nog onbekende Monaco crème. Serpil vertelt dat haar kok Andrès deze crème van ricotta, walnoot en ansjovis leerde bereiden in een restaurant in de Franse Alpen.
De romige zilte frisse crème is op een ‘kano’ van brioche gespoten waarop een ansjovisfilet is gedresseerd. Deze luxe kano is natuurlijk net zo trendy als de baggy broek. Maar voor zoiets speels van vissig, fris en notig laten we ons graag kwalificeren als dedicated followers of fashion.
Gevlinderde poussin van de grill

Na een paar prima streetfood style kipspiesjes in de ‘geheime’ marinade van Serpils vader, proeven we de overtreffende trap van kip met een gevlinderde poussin van de grill.
Het kippetje heeft een mediterrane smaak van tijm, frisse citrische yuzu- en limoentonen en opnieuw die zalige roostersmaak. Aan tafel ontstaat verwarring over Serpils toelichting. Zij is stellig dat er geen tijm is gebruikt. Maar we zien zelfs tijm, en nog specifieker, de verse tijm smaakt naar de gedroogde versie door het grillen.
Serpils echtgenoot, Jaco de Kempenaer, schept duidelijkheid. We blijken het toch bij het rechte eind te hebben en we vergeven Serpils professorale verstrooidheid tijdens dit college.
Spitskool is de held van de kaart

Jaco vertelt ons dat Jacob’s Bar & Grill bekend mag komen te staan als de plek waar je niet alleen steak gaat eten maar ook voor smaakvolle groentegerechten. Hij raadt ons de “hispi cabbage” (spitskool) aan als een van de helden van de kaart.
Nadat de hele spitskool is gelakt en tussen de bladeren is ingesmeerd met miso, wordt de kool gegrild boven het vuur en daarna nagegaard in de oven.
We kunnen Jaco’s enthousiasme alleen maar onderschrijven. Het is voor ons door de zachtzure lactische tonen van fermentatie en die aromatische touch van houtskool ook de held van de avond.
Jacob's Bar & Grill ontstijgt het grillrestaurant

Dat Jacob’s Bar & Grill het vertrouwde grillrestaurant culinair ontstijgt is helder. Maar het is zeker niet alleen op het conto te schrijven van wat ter tafel komt. De entourage van Jacob’s Bar & Grill heeft ook klasse.
Het terras onder de vrolijke wit rood gestreept markiezen aan het lommerrijke Anna Paulownaplein brengt je in mediterrane sferen. Den Haag is hier echt La Haye.
Alsof je in een Bond-film zit

Maar ook als de dagen gaan korten heeft Jacob’s Bar & Grill een troefkaart in handen met zijn bijzondere interieur. De oude glas-in-lood-ramen zijn alleen al een eyecatcher.
De nieuwe inrichting is luxe zonder posh te zijn. Het is een hedendaagse vertaling van de sixties en seventies.
De aandacht voor detail is groot. Neem de kleur van de fluwelen stoffen en het plafond, beide zijn in zacht roze-rood uitgevoerd.
Mocht je ook zo genieten van de decors in oude Bond films, dan kun je bij Jacob’s Bar & Grill je hart ophalen als je nipt aan je “Shaken, not stirred” wodka-Martini voordat je aan tafel schuift.