Wijn elitair? Niet bij The Hague Social Club. Half mei opent deze Haagse wijnbar haar deuren in een monumentaal pand uit 1916. De looks: art-deco, roaring twenties, met een lichtkoepel waar je letterlijk onder de sterren wijn drinkt. De sfeer: ongedwongen, levendig, nieuwsgierig.
“We willen mensen op hun eigen tempo kennis laten maken met wijn”, vertelt Roger Langhout, die de hotspot naar de Prins Hendrikstraat in het hippe Zeeheldenkwartier brengt.
Wijn drinken op jouw manier

Bij binnenkomst vallen ze direct op: de wijntaps centraal in de lichte en fijne zaak. Geen fusten, maar flessen en techniek. "Op het moment dat je tapt, wordt het niveauverschil opgevuld met een natuurzuiver gas",legt Roger uit.
"Daardoor blijft de wijn lang goed, zo kunnen we meer dan honderd wijnen per glas aanbieden. Van rood tot rosé en wit en zelfs een aantal mousserende wijnen kun je er proeven per slok, medium glas en vol glas.”
Oesterzondagen

En dat glas? Dat kost soms vijf euro, soms dertig. "Dat laatste is dan wel iets bijzonders, maar er is echt voor elke smaak en portemonnee wat." Op die manier wil hij bereiken dat iedereen durft om meer te proeven, meer wijnen te ontdekken.
"Het is super fijn dat je wijnen per slok kunt proeven, maar ook dat er geen imponerende sommelier in je nek staat te hijgen", lacht Roger. "Gewoon ontspannen dus en als je iets wil weten, dan zijn we er."
De wijn staat centraal, maar eten speelt een minstens zo grote rol. "We hebben meer dan dertig gerechtjes, van een bitterbal tot een lamsschenkel”, zegt Roger. Voor ieder wat wils dus, net als met de wijnen. Geen moeilijke menukaart, maar wel veel keuze.
"Je kunt binnenlopen voor een borrelhap met een glas wijn, maar ook voor een avond uitgebreid eten." Op zaterdag en zondag is er een prosecco-brunch met twee gerechtjes en een flesje bubbels. "En op zondag hebben we oesterzondag: zes stuks voor negen euro. Heerlijk toch?"
Van drukkerij naar social club

De locatie in Den Haag is bijzonder: een voormalig pand van de elektrische drukkerij De Atlas. "Het gebouw stamt uit 1916. In het midden zit een grote lichtkoepel, vroeger werkten ze daaromheen met letterbakken", vertelt hij gepassioneerd. “Nu wordt dat het hart van onze zaak, wijn onder de sterren."
De art-decostijl uit die tijd vormt het uitgangspunt voor het interieur. "We gaan helemaal mee in de sfeer van de roaring twenties. Beetje New York, beetje jazz, levendigheid. Dat past bij The Hague Social Club: het is geen plek waar je alleen maar komt drinken, het is een plek waar je wilt zijn en wilt socializen."
Sneak peeks en soft opening

Hoewel de officiële opening pas in juli is, zijn er al sneakpreviews. Afgelopen zondag stond de deur al even op een kier en ook op Koningsdag is er wijn, charcuterie en kaas voor nieuwsgierige bezoekers."
"En half mei is de soft opening, de taps zijn er dan al en vanaf juli gaan we echt los", zegt Roger enthousiast. "We kunnen Den Haag niet meer laten wachten."