(We love) a new kid in town. Als er in Den Haag iets nieuws is, duiken we er met zijn allen direct bovenop. Dus ook de Buik blijft niet achter en gaat nog vóór de officiële opening een glas wijn tappen en een bordje happen bij The Hague Social Club.
(We love) a new kid in town. Als er in Den Haag iets nieuws is, duiken we er met zijn allen direct bovenop. Dus ook de Buik blijft niet achter en gaat nog vóór de officiële opening een glas wijn tappen en een bordje happen bij The Hague Social Club.
‘De nieuwste horeca-hangout van Den Haag’, horen we iemand op het terras zeggen. Dát gaan we vanavond uitvinden. De locatie mag er zijn, een historisch pand aan de Prins Hendrikstraat.
The Hague Social Club is een wijnbar annex restaurant dat nostalgische sfeer en uitstekende service koppelt aan een modern zelftapsysteem voor wijn.
Manager Eric de Bruin heet ons welkom met een glas cava. Een goed glas. The Hague Social Club kiest voor ‘one glass to rule them all’ van het Zwitserse Gabriel. Verstandige keuze. En kijk, met zo’n knappe cava laat je meteen zien dat je weet waar je mee bezig bent.
Het idee komt van eigenaar Roger Langhout, die al een vergelijkbare zaak heeft in Haarlem. Het team ging begin juni voorzichtigjes open om te proefdraaien. “Maar het was eigenlijk vanaf de eerste dag meteen druk", verklap Eric. “Het is nog hier en daar wachten op het juiste meubilair en andere zaken voor de inrichting. "Op 3 juli gaan we officieel open.”
THSC, laten we naar goed voorbeeld de naam afkorten (zoals RHCP, SOAD, RATM en andere vette bands), zit in een pand in het Zeeheldenkwartier waar in 1913 NV Electrische Drukkerij De Atlas introk.
Het atrium met balkon dat destijds voor de drukpers is gebouwd, is behouden gebleven. Het is mooi, heeft cachet en sfeer. Iets onhandig zijn de zitjes direct naast de tapinstallatie. Gasten die hun glazen komen vullen hangen ongeveer boven je tafeltje - lijkt ons niet wenselijk als het druk is. Maar, met de laatste puntjes op de i(nrichting) komt dat vast helemaal goed. Langhout en co lijken ons van het kaliber dat ook daar aan denkt. Hoe dan ook… wij zitten buiten.
Op het terras genieten we van Spaans wit bij Zeeuwse oesters en Franse huîtres. Het toffe van het tapsysteem is dat je van elk van de 104 wijnen (exclusief de mousserende) een slokje, proefglaasje of heel glas kan tappen. Zo kun je zelf op zoek naar de ideale spijsbegeleider, of je vraagt het de bemanning die daar een uitstekende kijk op heeft.
We proberen bijvoorbeeld de Roter Veltliner van Baumgartner uit Oostenrijk. Een spannende witte(!) wijn die beter smaakt dan de neus doet vermoeden. Een fris, zilt en zacht glas met een mespuntje witte peper. Leuk bij de gefrituurde bloemkool en heerlijk bij de steak tartaar. In het zuur bij de tartaar ontdekken we nog meer bloemkool. Beetje overkill.
Onze eigen neuzen en ervaring volgend vinden we een waanzinnige match: Vongole & Cockles met de Old Vine Chenin Blanc van Bellingham. Zo mixen en matchen we vrolijk verder bij nog een aantal lekkere ‘favorites, sides and bites’.
De artisjok met zijn rijke kaas kruidenkaas is een fijn mediterraan gerecht. Ook de Ibericowang – blijkbaar een populair gerecht in het Haagse – mag er zijn met appel, eendenlever op brioche en een saus van PX-sherry. Het is rijk, heftig en zacht. De frietjes ernaast zijn perfect. Het halve glas Meursault à 18 euro valt tegen. Dan zetten we ons geld liever in op de Pouilly-Fuissé. Prachtige wijn!
We sluiten af met mooie kazen, goed desembrood en nog wat proefjes wijn voor de sfeer. Want spelen met wijn, daar word je vrolijk van! In dat kader is het handig wanneer de bediening een volgende gang aankondigt, dan kun je tijdig anticiperen op een volgend glas.
Spelen met wijn, daar word je vrolijk van!
Wij zijn hoe dan ook enthousiast over het systeem en over de keuken die draait onder leiding van Werner Jung, die eerder werkte bij BeachClub Bait in Wassenaar en Brasserie Latem bij Gent, België.
THSC is een welkome aanvulling, waar ook lokale horecaondernemers en wijnprofessionals nieuwsgierig komen neuzen. En terecht.
Mooi is ook de breedte van het wijnassortiment. Van instap tot iconisch. Als uitsmijter nemen we daarom een proefje van de Opus One, een klassieke Bordeaux Blend uit Napa Valley.
Hier te proeven voor 23 euro per shot. Hoe dat smaakt? Een typisch geval van: ‘Des te hoger de verwachtingen, des te groter de teleurstelling.’ Kan THSC niets aan doen. Is onze smaak. Wel vooral blijven neerzetten zulke wijnen, want daar doe je veel mensen plezier mee!
De Buik bezocht Triptyque en beleefde een avond vol culinair speelplezier met amuses, klei, en jonge koks die gerechten aan tafel toelichten.
Met Luisa opent chef-kok Melissa Lolli haar eigen Italiaanse restaurant in Rijswijk, waar ze laat proeven wat Italië écht is.
ONI Japanese Dining in de Prinsestraat is al 25 jaar een naam in Den Haag. De Buik ging weer langs voor de complete herkenbare beleving.
Geniet van de volgende voordelen: