Een van de bekendste tapasrestaurants van Den Haag is onlangs verhuisd. Je bezoekt Tapasbar Triana niet langer in een knusse steeg van het Noordeinde, maar midden in het centrum in de Kettingstraat.
Een van de bekendste tapasrestaurants van Den Haag is onlangs verhuisd. Je bezoekt Tapasbar Triana niet langer in een knusse steeg van het Noordeinde, maar midden in het centrum in de Kettingstraat.
Voor wie weleens in de Spaanse stad Sevilla is geweest zal de naam Triana een belletje doen rinkelen. Triana is een gezellige volkswijk van deze stad in Andalusië. De wijk heeft veel flamencodansers en stierenvechters voortgebracht en staat vandaag de dag vooral bekend om de vele tapasbarretjes.
In het Haagse restaurant Triana wordt dan ook alles uit de kast getrokken om die sfeer neer te zetten. De Moorse tegeltjes aan de wand, de Spaanse reclameposters, de hangende grote hammen, de Spaanse achtergrondmuziek en de vrolijke kleuren ademen Andalusië.
Triana zat vele jaren in een gezellig, knus steegje van het Noordeinde. Voor de Haagse tapasliefhebbers is het daarom even wennen dat Triana afgelopen maart verhuisd is naar de Kettingstraat. Waar het restaurant eerst verscholen lag en door de verschillende verdiepingen minder goed toegankelijk was, is het nu ruim opgezet en heeft het een groot terras. Gelukkig is de menukaart niet veranderd en als vanouds gevuld met klassieke tapas.
We bestellen een bonte verzameling van vegetarische, vis- en vleestapas die binnen een mum van tijd bij ons op tafel staan: huisgemaakte spinaziekroketjes, pan con tomate, champignons, aubergine, gamba’s, calamares en gehaktballetjes in pittige saus. Een groot voordeel van een shared dining-concept is natuurlijk dat je veel kunt proeven.
We lichten drie toppers uit. Te beginnen met de aubergine, oftewel de berenjena al horno. Aubergine is bewerkelijk en vaak nog net te hard of te bitter. Hier is de aubergine perfect zacht van textuur en vol van smaak: niet te zoet, niet te bitter. De tomatensaus waar de aubergine in gebakken is, is licht pittig en ook niet te zuur. De parmezaanse kaas geeft het gerecht de hartigheid en pit die het nodig heeft. Een heerlijke combinatie.
Als tweede raden we de gehaktballetjes (albondigas con tomate) aan, die met ongeveer hetzelfde sausje als de aubergine worden geserveerd. Lekker pikant! In het zachte kalfsgehakt is munt verwerkt, wat het een fijne frisse smaak geeft. Verder is het vlees mals en sappig.
Een tafel met tapas is niet compleet zonder spinaziekroketjes (croquetas) en voor de exemplaren van Triana mag je ons ‘s nachts wakker maken. Anders dan de Hollandse kroket wordt de smaak niet verdoezeld door een bak paneermeel, maar is de crème van spinazie de enige echte hoofdrolspeler in dit gerecht. De smaak is heel verfijnd en zacht, zodat je er op lange zomeravonden maar geen genoeg van kan krijgen.
De dessertkeuze in een Spaans restaurant is voor ons nooit moeilijk: ¡churros por favor! En we worden niet teleurgesteld. De zoete churros zijn warm, gevuld met hazelnootchocoladepasta en heerlijk krokant.
Bij La Rana op de Stationsweg in Den Haag genieten we van Spaanse smaken en sferen. De tapas zijn anders dan anders, de Spaanse wijnen van topkwaliteit.
De Buik ging langs bij Banhmi & Caphe aan de Prinsestraat voor de bánh mì, de Vietnamese baguette.
Aan de rand van de zee opent eind september een plek waar koken en beleving samensmelten: Selene. Het geesteskind van chef Lorenzo.
Geniet van de volgende voordelen: