In de lente van 2022 opende La Rana (Spaans voor de kikker) aan het Haagse Huygenspark. Deze Spaanse wijn- en tapasbar biedt alle ingrediënten om een fijne Spaanse (zomer)avond te beleven.
In de lente van 2022 opende La Rana (Spaans voor de kikker) aan het Haagse Huygenspark. Deze Spaanse wijn- en tapasbar biedt alle ingrediënten om een fijne Spaanse (zomer)avond te beleven.
Bij binnenkomst valt de Mediterraanse sfeer gelijk op. Kleine houten tafels en stoelen, die als een schaakspel door het restaurant verspreid staan, zorgen voor een bodega-achtige setting. Spaanse wijnen staan tentoongesteld op en achter de bar. Op de achtergrond klinken Spaanse deunen en uit de keuken klinkt druk Spaans overleg.
We krijgen een aperitief van het huis aangeboden: een glaasje gazpacho van watermeloen en tomaat. De combinatie van frisse en zoete watermeloen, romige tomaat en de vele kruiden zorgen voor een smaakexplosie eersteklas, die de toon zet voor de andere smaakvolle gerechten die we die avond proeven.
Het menu van La Rana is overzichtelijk en bevat traditionele Spaanse gerechten: tapas, kaas- en vleeswaren, conserven, hoofdgerechten en natuurlijk desserts. Zoals we kennen van de Spaanse keuken zijn alle gerechten om te delen. Vlees en vis voeren de boventoon, maar ook aan de vegetariërs is gedacht.
We starten de avond met tapas; kleine hapjes die in Spanje als voorgerecht of snack worden gegeten. Als we de kaart bekijken valt het meteen op dat La Rana tapas aanbiedt met een eigen karakter, zoals gefrituurde ansjovis met mayonaise van octopus of chorizo in cider. Het serveren van bekendere tapas zoals patatas bravas of calamares, laten ze aan anderen over.
We kiezen de enige vegetarische tapas: pimientos de padrón. Een goede keuze; de Spaanse groene pepers zijn zacht en zoet, gegrild in lekkere olijfolie en bevatten de juiste hoeveelheid zeezout. Precies zoals ze wat ons betreft moeten zijn: simpel, maar rijk van smaak.
Om het voorgerecht compleet te maken bestellen we een kaasplankje. La Rana importeert de kazen uit Extremadura, een regio in het westen van Spanje waar eigenaar Pablo vandaan komt. Het aantal kazen is beperkt, maar de twee kazen die we krijgen hebben een uitgesproken smaak en vullen elkaar goed aan.
De oude kaas, gemaakt van rauwe schapenmelk die 10 tot 12 maanden gerijpt is, heeft een pittige en sterke smaak. Daarnaast ligt een jonge, zachtere kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk van het merinoschaap, die 7 tot 9 maanden gerijpt is. Beiden smaken goed op het stukje toast met de zoete ingemaakte gele ui die erbij geserveerd wordt.
Het aperitief maakt ons nieuwsgierig naar een van de negen hoofdgerechten op de kaart, namelijk de watermeloensalade met gazpachosaus en zeewier. Een keuze waar we geen spijt van krijgen. De watermeloen is fris en sappig, de saus vol en stevig. De hartige zeewier maakt het gerecht af en zorgt bovendien voor een mooi kleurenpallet op je bord.
Het hoogtepunt van de avond is voor ons de gefrituurde bloemkool. De bloemkool is zacht en boterachtig van smaak en heeft een krokant laagje. De romescosaus (een saus op basis van paprika en amandelen) is vol en stevig en daarmee een goede aanvulling op de bloemkool. De amandelen en stukjes peper als topping zorgen voor een knapperige en pittige bite. Een gerecht waar we u tegen zeggen en zo nog een portie van op hadden gekund.
We sluiten de avond af met twee desserts. De chocolademousse is wat weinig, maar de kwaliteit is wederom goed. Een zachte, romige mousse die door de gekonfijte chili net dat beetje extra pit krijgt dat het nodig heeft.
Ons favoriete gerecht toe was de mousse van kokos met een aardbei-basilicum-limoensaus. Een kleurrijke combinatie met zoete, frisse en zure smaken door elkaar, waar we onze vingers (en het bord) bij aflikken.
Het aanbod Spaanse wijnen van La Rana mag zeker niet onderbelicht blijven. De reguliere wijnkaart van La Rana bevat zo’n 20 voornamelijk rode en witte wijnen die per glas te bestellen zijn, variërend in prijsklasse. Net zoals de kazen komen ook de wijnen uit Extremadura.
Bij de tapas en kaas drinken we een glas Gran Feudo Rosado, een frisse rosé. Bij het hoofdgerecht proberen we Drama, een volle, romige en tegelijkertijd tropische Chardonnay. Twee zeer verschillende wijnen die beiden heerlijk zijn en laten zien dat La Rana kwaliteitswijnen schenkt.
Het kwaliteitslabel kunnen we op de hele avond plakken. Wat we geproefd hebben maakt ons hongerig naar de vele andere aantrekkelijke gerechten die op de kaart staan. Dit, in combinatie met de goede wijnen en de Spaanse sferen, zorgen ervoor dat we graag snel weer terugkeren voor een Spaanse avond bij La Rana.
De Buik schoof aan bij De Vrije Tafel van regeneratieve Tuinderij De WIJdehorst waar je een unieke ervaring beleeft met ingrediënten uit de moestuin.
De Buik ging langs om het culinaire en muzikale spektakel te ervaren bij het indrukwekkend futuristische gebouw in Scheveningen waar EVE zich bevindt.
Op een zwoele zomeravond, op een sfeervol terras en met een glas wijn in de hand bezoekt de Buik de Pizza Beppe vestiging aan de Denneweg.
Geniet van de volgende voordelen: