De Buik ging langs bij Xi’an Delicious Foods. Deze zaken, die gerechten serveren uit de Chinese regio Shaanxi, vervullen duidelijk een behoefte in de markt en wij snappen wel waarom. 
De Buik ging langs bij Xi’an Delicious Foods. Deze zaken, die gerechten serveren uit de Chinese regio Shaanxi, vervullen duidelijk een behoefte in de markt en wij snappen wel waarom. 
De Chinese keuken bestaat niet, weten we al langer. Door het groeiende aanbod aan restaurants met regionale keukens, zien we dat “China” niet meer samenvalt met de bekende Kantonese stijl. 
Na de opkomst van regiokeukens uit Szechuan, Hunan, Sjanghai is nu de provincie Shaanxi hot. Met specialiteiten als handgetrokken noedels, vermaard in de hoofdstad Xi’an, zetten hippe casual zaken als Xi’an Delicious Foods dit ultieme comfort food succesvol op de kaart.
In Den Haag heeft Xi’an Foods inmiddels twee vestigingen, op Korte Poten en Lange Poten. Buiten de Hofstad zijn er zaken in Rotterdam en in Amsterdam.
(De zaak wordt soms met delicious vernoemd en soms zonder dit woord, op de gevel staat het dan ook nog eens met een kleine ‘d’, maar online is het een hoofdletter ‘D’, red.).
Dat Xi’an Foods een behoefte in de markt vervult is duidelijk te zien. Elke dag zitten beide zaken vol. De doelgroep is duidelijk. Hier zitten vooral scholieren en studenten. 
Verbaast het ons? Nee, want de prijzen zijn concurrerend, net iets boven de “voordeel-menu’s” van fastfoodketens. Maar hier krijg je veel meer een restaurant-ervaring. Je wordt bediend, je kunt er prima zitten en het hele opgejaagde “hap, slik, snel, weg” gevoel van fastfood ontbreekt. 
Maar Xi’an is natuurlijk ook geen fine-dining. De hele inrichting nodigt niet uit tot lang tafelen. De zaak oogt fris modern, Scandinavisch, met grote prints op de muren en veel licht hout. Toch heeft deze Aziatische IKEA kantine een oosters streetfood randje.
Net zichtbaar voor de gasten is de visuele acrobatiek van de chefs die heel kunstig het deeg tot noodles weten te trekken. 
We moeten eerlijk zijn over de bediening. Verwacht hier geen gedetailleerde uitleg over de gerechten of over combinaties voor een interessante tasting. De vaart wordt er liever goed ingehouden met korte zakelijke antwoorden.
Maar met ChatGPT als virtuele ober redden we ons goed uit de vele vragen die de wat sleetse foto-menukaarten oproepen. Je hebt de neiging de handdoek al gauw in de ring te werpen bij dit geplastificeerde smoelenboek van gerechten. De ChatGPT app reikt ons gelukkig de hand met een opsomming van populairste gerechten bij Xi’an.
Zo proeven we de lamsvleesspiesjes die op de grillplaat worden bereid met veel kruiden. Het zijn sappige stukjes vlees waarbij liefhebbers van komijn hun hart kunnen ophalen.
De stokjes met inktvisjes zijn ook met komijn gekruid. Die komijnzaadjes kunnen niet verhullen dat de inktvis wat verwaterd smaakt. Alsof ze zo vanuit de vriezer op de bakplaat zijn gelegd.
Sprekender zijn de met kip gevulde dumplings. Het deeg van de pasteitjes is vers, erg dik, maar heeft een mooie volle smaak met een romige textuur. De kip zelf is niet te proeven. De vulling is hartig en smaakt vooral naar gember en look.
Die wat wisselende ervaring komt terug bij de noedelsoepen. Splits je deze op in bouillon, noedels en de toppings, dan zijn we opnieuw enthousiast over het deeg, de noedels zelf. Indrukwekkend van structuur. En ook is de smaak zo goed dat je naar weinig meer verlangt. 
Ook de toevoegingen zoals heerlijke stukken buikspek en rundvlees, prima. Maar zoom je in op de toppings dan is het oordeel soms anders. Zoals bij de omelet, die stijf staat van zout en soja-achtige smaken. 
Die zilte vlieger gaat helaas ook op de bij de bouillon bij de “pickled cabbage beef noodle”. Die bouillon zelf is zo hard en zout dat we denken een instant noodle bouillon te proeven. We missen hier de diepe, krachtige smaak van een langzaam getrokken vleesbouillon. 
Reken we Xi’an dit de wisselende ervaringen zwaar aan? Nee, want je moet hier ook een beetje je weg vinden in aanbod en eigen voorkeuren. Probeer de bouillons te vinden, nogmaals die kaart helpt niet, die wat (bijvoorbeeld) zoeter zijn. 
Neem bijvoorbeeld de minced noodle pork (varkensgehakt). Hier verdwijnt die hardheid van instant bouillon “instantly”. Neem er dan de verse dikke biángbiáng noedels bij.
De naam biángbiáng is een klanknabootsing in woorden en verwijst naar het geluid dat deze dikke noedels maken wanneer ze tijdens het uitrekken tegen het werkblad worden geslagen. Samen met de scherpe olie komt dit echt dichtbij comfort food uit de provincie Shaanxi.
Xi’an Delicious Foods laat je goede soepen proeven met erg goede handgetrokken noedels. Het is Shaanxi streetfood voor een ronduit scherpe prijs, comfort food for a noodle and a dime.
Met Luisa opent chef-kok Melissa Lolli haar eigen Italiaanse restaurant in Rijswijk, waar ze laat proeven wat Italië écht is.
ONI Japanese Dining in de Prinsestraat is al 25 jaar een naam in Den Haag. De Buik ging weer langs voor de complete herkenbare beleving.
Binnen een paar uur sta je in Antwerpen, waar je heerlijk een weekendje kan vertoeven. De Buik geeft een paar goede tips voor en alomvattend weekend.
Geniet van de volgende voordelen: