Het was een spannend en mooi 2014. Wat waren de culinaire hoogtepunten ervan? De medewerkers van De Buik over hun favoriete adressen en andere highlights van het afgelopen jaar in foodstad Rotterdam. Deel 2 van deze kerstspecial.
Het was een spannend en mooi 2014. Wat waren de culinaire hoogtepunten ervan? De medewerkers van De Buik over hun favoriete adressen en andere highlights van het afgelopen jaar in foodstad Rotterdam. Deel 2 van deze kerstspecial.
Tips en trends van het afgelopen jaar? De Buik was natuurlijk zelf dé tip en trend van 2014! Mijn top-3 van het afgelopen jaar bestaat uit vineuze hoogtepunten die nogal tegen de trend in gaan. Misschien ben ik wel avantgardist, of gewoon ouderwets. In willekeurige volgorde: de steak tartaar van wagyu met de witte Pessac-Léognan van Château de France bij Restaurant Parkheuvel. Ook niet verkeerd was mijn eigen easy Peking eend à la Jamie Oliver met een riesling spätlese van Willi Schäfer (Moezel) uit 2003 (er zijn getuigen). Yummy! Diepe indruk maakten de wijnen die ik proefde bij bodegas Tradición in Jerez de la Frontera. Jawel, sherry. Van het allerhoogste niveau: wat een concentratie en complexiteit. Of deze tegendraadse toppers in 2015 alsnog een trend worden? Witte Bordeaux en halfzoete Duitse wijnen: ik denk het niet. Maar sherry is in een hip nieuw jasje al opgedoken bij 21 Pinchos in Markthal. – Martijn van Hennik
Eigen cherrytomaten en paprika's, eigen kruiden en rucola. Als een kind zo blij was ik dit jaar met de opbrengst uit het achtertuintje.
In plaats van stenen over het woud aan onkruid kwamen er bakken en borders. Genoeg plek om op kleine schaal het een en ander te zien opgroeien. Een bezigheid waar met mij veel stedelingen zich de afgelopen tijd aan hebben gewaagd. Waarom tomaten uit Spanje in de supermarkt kopen, terwijl je zelf- of lokaal verbouwde groenten kunt eten? Ook restaurateurs beginnen en koesteren achtertuintjes of trekken eropuit. Naar het bos- en weidegebied om paddestoelen, wilde rucola en bessen te verzamelen. Maar wie zelf verbouwt of foerageert weet het: het smaakt altijd naar meer. Je wordt er hebberig van. En wat doe je ermee als het te veel is om op te eten? Juist, je laat het wegrotten. Weliswaar gecontroleerd, zodat een nieuw voedingsmiddel ontstaat. Fermenteren, mijn trend van 2015. – Maurice Geluk
Soms realiseer ik me pas hoe mooi het moment was, als het al achter me ligt. De herinnering aan een smaak of sfeer. Een van die bijzondere momenten dit jaar was voor mij de avond bij sterrenrestaurant de Leuf in Zuid Limburg. De beleving die avond met prachtige smaakcombinaties, ontmoetingen met het team en het drankje na afloop bij de chef thuis was zo bijzonder. Ik heb veel bewondering voor chef Bas van Kranen (pas 24 jaar!) en zijn team hoe zij na een moeilijke tijd met zoveel gedrevenheid de zaak runnen en er helemaal voor gaan.
2014 was ook het jaar waarin de keuken van het ‘t Huis Hannover herleefde. Samen met oud-huisgenoten van ons Kralingse studentenhuis koken we pop-up voor vrienden. Ook in het nieuwe jaar weer ieder seizoen op een wisselende locatie in Rotterdam. Ik verheug me er op. Voor mij is er niks mooiers dan koken, eten en drinken met fijne mensen om me heen. – Barbara Blaak
Buik-technisch gezien was het een goed jaar voor mij. Met als culinair hoogtepunt van het jaar een etentje bij Rotterdams spectaculaire, nieuwe aanwinst: HMB restaurant. 2014 stond voor mij in het teken van bewust en duurzaam eten. Daarom kunnen pop-up restaurant Vega, Fenix Food Factory en Arq zeker niet ontbreken op deze lijst. En laten we de komst van de prachtige Markthal niet vergeten! Ik ben heel benieuwd hoe de Markthal zich gaat ontwikkelen het komende jaar.
Het eerste kwartaal van 2015 overwinter ik down under, maar ik kijk nu al uit naar het afwerken van mijn ‘restaurants to-go lijstje’ als ik terug ben. Momenteel wordt deze gedomineerd door sterrenrestaurants. Als nieuwe aanwinst van 2015 zet ik mijn geld in op restaurant Joelia dat in januari zal worden geopend in het Hilton Rotterdam onder leiding van sterrenchef Mario de Ridder. Zal ik vast reserveren? – Moniek Kuipers
Weer een jaar samen gegeten en gedronken. Als we nou de balans moeten opmaken, wat was dan voor jou de meest memorabele culinaire ervaring in Rotterdam? Ik denk dat we ons hierbij moeten beperken tot restaurants. Hoewel, die heerlijke Cote de Boeuf op jullie Big Green Egg kan ik me ook nog heel goed herinneren. Maar restaurants dus.
- Als ik moet kiezen uit de restaurants waar wij het afgelopen jaar samen gegeten hebben, dan was Umami de grootste verrassing. Jammer genoeg hoorde ik dit weekend dat het menu dat speciaal door Sterrenchef Han Ting is samengesteld, ongewijzigd geserveerd wordt. Tijd voor iets nieuws, als je het mij vraagt!
Als we het over verrassingen hebben zijn Umami en Van der Valk Blijdorp voor mij de winnaars. Ik hoorde wel dat Pascal Martens de Van der Valk weer heeft verlaten, maar ons bezoek was een succes. Volgend jaar kijk ik uit naar twee dingen. Onze honderdste date én Joelia, het nieuwe restaurant van Mario Ridder.
- Onze honderdste date ja! Hoeveel mensen zouden ooit zoveel keer met elkaar uit eten zijn geweest? Ik zeg: op naar de tweehonderd. Wat de verwachtingen voor volgend jaar betreft, gok ik op een Michelinster voor De Harmonie. Een fait accompli als je het mij vraagt. – Moni en Peter
In 20
14 begon ik met schrijven voor De Buik. En terwijl De Buik zelf maar bleef groeien, leek het erop dat die groei synchroon liep met het stijgende aantal restaurants en hotspots in Rotterdam. Toevallig of gewoon een logische beïnvloeding? Even een rijtje dan maar van de openingen die nu in me opkomen: Nhow hotel in De Rotterdam, Citizen M, Tante Nel, Bokaal, Galerie Ababba, de Markthal, de Bahn! 'Waar gaan we een burger halen?' Deze vraag is niet meer een gevolg van schaarste maar een van overvloed: Ter Marsch & Co, Dertien, Hudson, Ellis.
Veel Rotterdamser dan ik ben is er niet: geboren en getogen aan het Eendrachtsplein. En nu op het moment dat ik voor het eerst sporen van toeristen in de stad ontdek vertrek ik naar Amsterdam. Vertrekken op het hoogtepunt maak ik er maar van. En al denk ik dat het hoogtepunt in Rotterdam nog lang niet is bereikt hoop ik ook op een Buik in Amsterdam. – Sarah Schulten
2014 zal voor mij altijd het jaar zijn van De Buik. Het eerste volle jaar. Hoe hard het ging. Wat er op ons af kwam. Het leukste jaar van mijn bestaan als jour
nalist.
2014 was helaas ook het jaar van Po en Jenny die omkwamen bij de ramp met MH17.
2014 was natuurlijk het jaar van de Markthal en de internationale lijstjes waarop Rotterdam ineens kwam te prijken.
2014 was het jaar waarin de chef definitief de ster werd: geen chef zonder signature-dish. De chef als auteur, als componist, als kunstenaar.
2014 was het jaar waarin poespas plaatsmaakte voor puur. – Frank van Dijl
Foto boven: Studio Marie Cecile Thijs
Illustratie Martine Bergevoet
Voor een goede wave hoef je niet ver te reizen. Rif010 biedt naast lekker eten ook surflessen aan, waardoor jij je als een vis in het water voelt.
Marco Somer en Sabine Kromkamp stoppen na deze kerst met De Harmonie. De Buik blikt terug met ze, en vooruit.
Bar Alaska en Rivercity slaan de handen ineen voor de Stoofboot. Een rondvaart over de Rotte met stoofvlees, dekentjes, goed gezelschap en een biertje.
Geniet van de volgende voordelen: