François Geurds is een culinaire kwajongen

François Geurds wordt door Michelin een culinaire kwajongen genoemd. Beter een kwajongen dan een saaie gozer, toch?

François Geurds is een culinaire kwajongen

Hij is een voorstander van meer humor in de gastronomie. Culinaire kwajongen François Geurds deinst er niet voor terug om een paar stengels bosui als microfoon te gebruiken.

Het is een cliché, iets wat te pas en te onpas wordt geroepen. Het is een raar soort toverwoord: beleving.  Daar waar het gebeurt, daar wordt over gesproken – dat wordt op social media gedeeld. Een tafelbereiding met stikstof beklijft bij de meesten langer dan een perfect gerecht. Hoe meer spektakel hoe hoger de beoordeling.

Ik heb een tijdje een illusionist in dienst gehad. Hij kon volle flessen wijn in rook doen opgaan zonder dat iemand iets in de gaten had. Lege flessen was hem waarschijnlijk ook gelukt maar om een lege fles maalt niemand. Mijn gasten waren flabbergasted. Hoe ik het voor elkaar boks in de keuken, die belangstelling is er ook – en zeker niet gering. Maar hoe hij het flikt, dat was het gesprek van de dag. Voor wie het niet gelooft, komende zaterdag is hij in FG Noodle Bar – maar dat terzijde.

Ik vind het onzin dat entertainment en haute cuisine niet samen kunnen gaan. Het moet geen kermis worden, geen plat vermaak, eens. Maar het mag allemaal wel met iets meer humor worden gepresenteerd. Alle zintuigen moeten worden gekieteld - het gehoor wordt in de gastronomie veel te vaak overgeslagen.

Afgelopen zomer was ik in Heart op Ibiza, gerund door de wereldberoemde sterrenchefs Albert en Ferran Adrià en Guy Laliberté van Cirque du Soleil. Als je het over beleving hebt, dit was beleving. Olijfolie als een indrukwekkend lijnenspel op een drijvende dame, twee koekenbakkers die stonden te jammen waar menig brassband jaloers op zou zijn. Heart is een explosie van smaak, kleur en geluid. Als je wilt weten hoe het is om met een kikker te tongzoenen? Heart is één grote openbaring.

FG-foto-2

François Geurds wordt opgemaakt voor Flavours & Grooves

2016 wordt in FG het jaar van de beleving, in alle opzichten. We gaan swingend verder. Gisteren is het script voor Flavours & Grooves uitgewerkt. Waarom zou je een paar stengels bosui niet als microfoon gebruiken? Scheelt bovendien batterijen. Nog voor Valentijn is live experience nummer 1 gereed.

Een culinaire kwajongen, noemt Michelin mij in zijn laatste gids. Beter een kwajongen dan een saaie gozer, toch? Mijn gerechten zullen er niet onder lijden. Sterker, de lol die ik heb proeft de gast terug op het bord.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.

Joelia: meesterlijk impressionisme aan het Hofplein

Bij Joelia proef je van verrassende gerechten en ervaar je een ontspannen, pretentieloze bediening die altijd in is voor een gezellig praatje.

Tante Nel wordt een cocktailbar: ‘We gaan terug in de tijd met SOHO’

Aan de Pannekoekstraat, waar ooit de cocktailscene in Rotterdam begon, opent nu Soho by Jigger. Verwacht klassieke cocktails en creatieve uitspattingen.