Superstar Chef: zwoegende BN'ers gaan voor sterrenniveau

Superstar Chef is vanaf 24 april op de buis. BN'ers halen alles uit de kast om sterrengerechten te maken. François is een van de juryleden en vertelt zijn bevindingen.

Superstar Chef: zwoegende BN'ers gaan voor sterrenniveau

De Rotterdamse meesterkok François Geurds had als jurylid een leuke kluif aan Superstar Chef, het nieuwe tv-programma van RTL4 dat vanaf vanavond (24 april) acht dinsdagavonden te zien is op de buis.

Even heb ik lopen dubben. Het is niet zo dat ik met vier restaurants zeeën van tijd over heb. Tijd is het eeuwige dilemma. 

Geen tijd is geen prioriteit, dat besef ik ook. En de noodzaak van Superstar Chef, die zag ik. In Superstar Chef wordt ons mooie vak op een boeiende manier uitgedragen voor een groot publiek. Superstar Chef laat zien wat er in de gastronomie komt kijken, hoeveel handelingen er moeten worden gedaan voordat het bord gereed is. Topsport klinkt als een loze kreet totdat je de beelden ziet van deelnemers Jan de Hoop, Ruben van der Meer, Kaj Gorgels, Monique Smit, Ronald de Boer, Anouk Hoogendijk, Jelka van Houten en Goedele Liekens achter het fornuis. Beelden zeggen zoveel meer dan woorden.

Ik zei uiteindelijk volmondig ja. En eerlijk, het scheelde dat de opnames op de maandagen waren ingeroosterd. Anders had ik niet geweten hoe ik mijn tijd had moeten indelen.


Tijd is een belangrijk aspect bij Superstar Chef. Ze waren gebonden aan een maximale bereidingstijd. In real life is dat niet anders. Je kunt de gast niet laten wachten. Het bord moet in één keer goed – tijd voor herkansing is er niet. Houd je je niet aan die limiet, snij je jezelf in de spreekwoordelijke vingers. Eén van de deelnemers heeft zichzelf zelfs letterlijk in de vingers gesneden. Zonder blijvend letsel, godzijdank.

Communicatie is de uiteindelijke sleutel tot succes. Elke BN’er heeft in Superstar Chef een topkok als coach onder wie Lucas Rive, Joris Bijendijk en André Gerrits. Sommige chefs waren gezegend met een voorbeeldige leerling, sommige chefs hadden het te stellen met een ongeleid projectiel dat niet wilde luisteren. Aansturen, bijsturen, het is een continue proces. Eén moment van onoplettendheid, en alles loopt in de soep. Koken is organiseren, zoveel maakt Superstar Chef de kijker duidelijk.

Met Sergio Herman en Miljuschka Witzenhausen mocht ik de jury vormen. We hadden er een leuke kluif aan. Niet alle gerechten waren goed gedoseerd, de verfijning was soms ver te zoeken, maar we hebben daarentegen ook gerechten geproefd die zonder verdere aanpassing niet zouden misstaan op de kaart van een sterrenrestaurant. We mochten van RTL4 als jury open zijn, commerciële belangen stonden er niet op het spel. De kijker krijgt een eerlijk programma voorgeschoteld. 


Voor mij was Superstar Chef een eyeopener. Koken is organiseren, een tv-programma vraagt om zoveel meer timing en overzicht. Zoveel technici, zoveel camera’s. Onbeschrijfelijk, de hoeveelheid arbeid die achter de schermen is verricht om alles op rolletjes te laten verlopen. Dit deel blijft voor het publiek onbelicht, zonder deze strakke regie zou het echter verloren tijd zijn geweest.

Ik heb genoten van Superstar Chef, het was een meer dan toffe samenwerking. Het enthousiasme, dat spat van de buis af. Zouden ze voor het volgend seizoen opnieuw vragen, zou ik geen bedenktijd nodig hebben. Voor herhaling vatbaar, zeker weten.

François Geurds, patron cuisinier FG Restaurant**, FG Food Labs*, FG Bistro (Bib Gourmand) en FG Okonomiyaki Bar Rotterdam

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Stoofboot: stoofvlees, friet en een biertje op de Rotte

Bar Alaska en Rivercity slaan de handen ineen voor de Stoofboot. Een rondvaart over de Rotte met stoofvlees, dekentjes, goed gezelschap en een biertje.

Waarom een dagje Rotterdam begint en eindigt bij Hotel New York

De Buik heeft een route uitgestippeld voor een dagje Rotterdam, te beginnen bij Hotel New York, dan de Maas en het centrum van de stad als uitgangspunt.

The Oyster Club waar fancy dining en het nachtleven elkaar treffen

Voor een volledige avondje uit, zit je bij the Oyster Club aan het Rodezand op de juiste plek. Begin met sushi en een cocktail en eindig op de dansvloer.