Ian van Eck praat ons op de Buik geregeld bij over wijnen. Hij weet wat er echt speelt in de markt en komt op bijzondere plekken, caves en wijnhuizen en proeft soms wel 150 wijnen op een dag. Hieronder blikt hij vooruit op de zomer (en even terug op het voorjaar). Dus wat brengt 2024 in de glazen? En waar kunnen dat in Rotterdam proeven?
Horeca altijd vol?

Ik spreek dagelijks ondernemers, sommeliers en chefs en het zijn geen makkelijke tijden. Ook al is er geen officiële crisis, het consumenten is extreem laag en het mooie weer laat langer op zich wachten dan ooit!
Nooit leuk om met deze constatering te beginnen, maar het zit echt niet altijd vol in de horeca. Ja, alle mensen reserveren op vrijdag of zaterdag, dan zitten de meeste horecazaken bom met dubbele reserveringen, maar de rest van de week is het vaak rustig.
Dus ik begin graag met een tip: ga eens wat vaker uit eten of uit drinken van zondag tot en met donderdag. Dan is er vaak wel plek, ook bij je favoriete restaurant en krijg je veel meer aandacht, dan op een (hyper)drukke vrijdag of zaterdag.
Focus op Europa
Italië wint terrein als het gaat om de verdeling van wijn marktaandaal in Nederland en het gaat dan met name over de opmars van de Pinot Grigio en Primitivo. Maar ik zie sowieso dat we in Nederland en in Rotterdam zeker meer Europese wijnen drinken. Er is niks mis met de zogenaamde ‘Nieuwe Wereld’ wijnen zoals uit Chili, Zuid-Afrika en USA, etc,
De reden is dat we meer wijnen dichter bij huis willen halen uit solidariteit, dat we minder vervuilend transport willen omdat we duurzamer zijn geworden. Tevens willen we lichtere wijnen met minder alcohol en dan kom je al sneller uit in Europa dan de meeste nieuwe wereld wijnlanden.
Ook al merk je dat Europa door de opwarming ook steeds meer hitte te verduren krijgt, dat is anders dan landen waar in het groeiseizoen alleen maar zon is en geen regen valt. Daar mogen ze dan wel irrigeren, maar hoe meer zon, meer alcohol je overhoudt. Als we één land mogen noemen die gigantisch is gestegen in populariteit dan zijn het onze oosterburen Duitsland en niet geheel onterecht wat daar tegenwoordig geproduceerd wordt!
Liever wit

In Nederland drinken we al decennia meer wit dan rood, maar deze trend voltrekt zich nu ook in de rest van Europa. We drinken dus liever wit en dan heb je de twee meest bekende druiven ter wereld die elkaar beconcurreren: Chardonnay en Sauvignon Blanc. You love them or you hate them, maar daar is nu de allemansvriend; Pinot Grigio, de meest bestelde wijn van elke wijnkaart.
Over wijnkaarten kan ik uren praten, maar wat opvalt is dat mensen meestal vaak de tweede of derde open wijn per glas van de kaart bestelt. Daarom ben ik ook groot voorstander van onbekendere druiven en wijnen open aan te bieden, want de bekendere worden toch wel per fles besteld. Daarnaast zie ik graag net als in het buitenland mooie dure, exclusieve of hoogwaardige wijnen open per glas zoals een Chablis, Sancerre of Bourgogne.
Meer bubbels

Nederland was nooit zo’n bubbel-beminnend-land, totdat Champagne per glas de hit werd in Côte d'Azur zo’n 15 jaar geleden en de Italianen met hun Prosecco hier helemaal booming werden omdat ze betaalbaar waren voor ons.
Door de goedkope methode (Frizzante= koolzuur inspuiting als bij frisdrank) van produceren was de wijn vaak te goedkoop, als je het mij vraagt. Daarom wonnen andere bubbels steeds meer terrein en heeft Italië haar wijnwetten aangepast om Prosecco te beschermen en is dit typische drankje bezig met een flinke kwaliteitsslag om van het goedkope en slechte imago af te komen.
Daarvoor in de plaats zien we vooral jongeren vaak Cava drinken. De iets oudere terrasganger die het zich kunnen veroorloven kiest steeds vaker voor champagne. Maar wat ik nog leuker vind is dat er over de hele linie steeds betere bubbels worden aangeboden, crémants uit de Loire, de Bourgogne of een blanquette de Limoux of zelfs Bordeaux. Maar ook steeds meer wijnen en bubbels uit Oost-Europa zoals Moldavië, Slovenië en of Kroatië.
Terugkeer van rosé

Die is echt terug. Wereldwijd stijgt die maar liefst 13% maar bij ons ook nog 2%! Zien we daarom zoveel aanbiedingen tegenwoordig? Nee dat heeft te maken met het slechte voorjaar en omdat de zomer vorig jaar zo rot was, is er nog veel rosé over van vorig jaar dat die nu in de aanbieding moet om plaats te maken voor de nieuwe oogst, dus let goed op bij het bestellen wat je krijgt aangeboden.
Wat ik namelijk zie is dat rosé echt veel beter van kwaliteit wordt. Dus we zien het uiteraard deze zomer op het terras of binnen na een zwoele zomeravond, maar let maar op: ook in de winter zullen we meer mensen aan de rosé zien.
Hier staan ze op de kaart in Rotterdam

Genoeg te vertellen dus, maar ik geef het liefst tips waar je deze trends kan proeven, in en om Rotterdam.
Over deze serie

Ian van Eck, alias De Wine Dude, staat bekend als gids in de wondere wereld van wijnen. Hij deelt met een haast ongeëvenaarde passie zijn kennis over alles wat met wijn te maken heeft. In veel restaurants en wijnbars in en om Rotterdam zal je Ian’s verhalen en wijnen tegenkomen, meestal zonder dat je het direct door hebt.
Meer over Ian lezen, kijk dan op www.winedude.nl.