Fotograaf Robbert So Kiem Hwat van De Buik was weer eens in New York en liet zich er ditmaal leiden door de gids Must Eat NY. Op zoek naar het beste streetfood vond hij deze zes adressen.
Fotograaf Robbert So Kiem Hwat van De Buik was weer eens in New York en liet zich er ditmaal leiden door de gids Must Eat NY. Op zoek naar het beste streetfood vond hij deze zes adressen.
Wie op of rond Manhattan woont, kookt niet of zelden. Er zijn legio redenen waarom: te kleine keuken, supermarkten zijn kneiterduur, tijd is geld. Maar het wordt de inwoners van New York City in dit opzicht ook wel gemakkelijk gemaakt. Er wordt namelijk met ziel en zaligheid voor ze gekookt. Zeker in Manhattan wemelt het van restaurantjes en foodcarts. En omdat New York nog altijd geldt als de stad met het hoogste percentage immigranten ter wereld, is de diversiteit van het koken onwaarschijnlijk. De kunst is de juiste adressen te vinden.
Een Rotterdamse kok raadde mij onlangs het boek Must Eat NYC aan, een eigenzinnige selectie culinaire adressen van de Antwerpenaar Luc Hoornaert. De auteur is leverancier van vooral zeldzame, Japanse ingrediënten en kan putten uit een fabelachtige warenkennis. Must Eat NYC is een met liefde en passie geschreven reisgids voor foodies en voor mij een openbaring.
Het boek komt met een app voor iPhone waarmee je gemakkelijk kunt zien wat voor adresjes er in de buurt zitten. Jammer dat de menselijke maag er maar beperkt op is toegerust. De rest van Lucs’ tips bewaar ik voor een volgende keer.
Smorgasburg
Een van de grootste wekelijkse food events van de VS. Meer dan honderd eetkramen bieden op dit Woodstock-for-foodlovers hun specialiteiten aan (foto).
Bolivian Llama Party
De Bolivian beef brisket chola is een bombardement van smaak voor je papillen; de smaakcombinaties zijn top. Er zijn tien ingrediënten, de basis is traag gegaarde rundborst, droog ingesmeerd met tien kruiden waarvan venkelzaad en gerookte look duidelijk aanwezig zijn, daarop huisgemaakte kaas, huacatay aïoli (met de typische smaak van dragon en goudsbloem), salsa criolla, ali panka, huisopgelegde wortelen, rode ui met hibiscus en in zelfgemaakte chicha gemarineerde chili. Een hap hiervan en je vraagt je af waarom er geen Boliviaanse restaurants in de San Pellegrino top 50 staan? Dat je deze smaaksensatie uit een sandwich kunt halen is werkelijk uitzonderlijk (grote foto).
Ramen Burger
Toen Keizo Shimamoto in Japan rondreisde om ramen te bestuderen, miste hij NY toch wel een beetje en had hij heel veel zin in… hamburgers. De ramen burger is een perfecte blend tussen enerzijds Japanse en Amerikaanse cultuur en anderzijds tussen twee van de beste herinneringen uit de kindertijd van Keizo, namelijk hamburgers en ramen (foto).
The Halal Guys
Wanneer je in Manhattan ergens een lange rij wachtenden ziet staan, is het meestal aan een taxistandplaats of aan een streetfood cart met uitstekend eten. The Halal Guys (of Chicken and Rice of 53rd and 6th, zoals ze door de locals genoemd worden) zorgen al sinds hun oprichting in 1990 voor ellenlange wachttijden op hun diverse locaties in het Theatre District van Manhattan (foto).
Nom Wah Tea Parlor
Dimsum betekent letterlijk ‘het hart beroeren’. In het Kantonees spreekt men van yum cha, wat dan weer ‘thee drinken’ betekent. Dit legt de roots van dimsum beter bloot. Het stamt namelijk uit de tijd van de Zijderoute, toen er voor de vele reizigers rustplaatsen werden opgericht waar thee werd geserveerd met kleine hapjes erbij. De egg roll is legendarisch en smaakt waanzinnig goed. Een flinterdunne omelet, in een smaakvol beslag, gevuld met krokant gewokte waterkastanje, Chinese selderie, taugé en diverse groenten. Een monument van een gerecht.
Marina Vera Luz
Klanten staan soms al te wachten nog voor alles is uitgeladen en dat is te begrijpen. Niet alleen parochianen, ook cabbies, brandweermannen, politieagenten en de occasionele toerist die het ontbijtbuffet in zijn hotel niet te pruimen vindt, kun je daar zien staan wachten. Haar eten is, wat mij betreft, het beste Mexicaans dat je in NY kunt eten. Het wordt gemaakt vanuit het hart en natuurlijk vooral vanuit familierecepten.
Hotel New York is deze zomer het ideale uitje in Rotterdam, met zijn heerlijke terras, uitzicht over de Maas en dichtbij alles in de stad.
The Roots in Barendrecht is een fine dining pizzeria waar pizzaprofessionals originele pizza's uit de oven toveren. De Buik ging langs om te proberen.
Aan de Binnenrotte beleef je de Markthal zoals jij dat wilt. Of je nu spontaan binnenloopt of een avondje uit plant met alles erop en eraan.
Geniet van de volgende voordelen: