Dorpse gezelligheid met Franse slag bij Leff in Oud-Beijerland

De moderne Franse keuken meets dorpse gezelligheid bij restaurant Leff in Oud-Beijerland: het is dat ritje met de auto zeker een bezoekje waard.

1 Mrt 2016 Peghah Hosseinzadeh

blogger Peghah is een masterstudent bestuurskunde. Haar favoriete bezigheid is eten. Ze houdt zich graag bezig met verschillende aspecten hiervan.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Leff

Peperstraat 6, Oud-Beijerland Maaltijd: Diner Stadsdeel: Zuid Keuken: Frans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Dorpse gezelligheid met Franse slag bij Leff in Oud-Beijerland

De moderne Franse keuken meets dorpse gezelligheid bij restaurant Leff in Oud-Beijerland: het is dat ritje met de auto zeker een waard.

In mei 2014 opende restaurant Leff zijn deuren. Ze hebben plaats voor zo’n vijftig gasten en zitten regelmatig tot de nok toe vol. Ook wij moesten ons bezoek een week uitstellen, omdat er geen plek meer was. Leff bevindt zich in een beruchte horecastraat in Oud-Beijerland: de Peperstraat. Haute cuisine in een donker steegje tussen de kroegen waar de tap overuren draait. Eigenaren Hans Fiege en Ron Boender zagen hier de charme wel van in en dankzij hun visie kun je hier nu chique dineren. Wie weet hangen we over een paar uur wel wat minder chique aan de tap bij de buren. Veelzijdig, die Peperstraat.

Chef-kok Hans heeft na zijn koksopleiding onder andere gewerkt bij sterrenzaak De Zwaan in Etten-Leur. Maar na jaren voor anderen te hebben gewerkt, wilde hij toch het heft in eigen handen nemen. Ron, de gastheer, heeft een meer technische achtergrond. ‘Ik zal maar niet vertellen in welke garages ik allemaal heb gewerkt’, grapt hij. Dankzij goede begeleiding en zijn enthousiasme is Ron inmiddels een bedreven gastheer, correct en tegelijkertijd vriendelijk. 

Sterrenrestaurants en garages

De twee kennen elkaar al van jongs af aan van het voetballen. In 2014 besloten ze in het zakelijke huwelijksbootje te stappen en sindsdien is restaurant Leff een feit. Geboren en getogen in Oud-Beijerland hoefden ze niet ver te zoeken naar de ideale locatie. Overdag bereiden de heren samen de mise en place voor om hun gasten ’s avonds in de watten te kunnen leggen. Leff staat overigens voor het lef dat de heren op vierentwintigjarige leeftijd hebben getoond met het openen van een eigen zaak. Op z’n Rotterdams: deze gasten hebben ballen. Die inzet werd dan ook vrij kort na de opening beloond met een goede beoordeling van de Gouden Pollepel.

Bij binnenkomst oogt de zaak gezellig – doch verdacht verfijnd. Wie van deze heren een veredelde kroeg verwacht met kerstverlichting aan het plafond, bierviltjes op kleverige tafels en voetbal op tv heeft het mis. Bij Leff word je omarmd door warme kleuren, een knisperend haardvuur, sfeervol kaarslicht en fleurige bloemen. De ontvangst is al even warm. We werden netjes naar onze tafel begeleid, waarna het culinaire avontuur kon beginnen. 

Verrassingsmenu


De gastheer raadt ons het verrassingsmenu aan, dat gebaseerd is op de à la cartegerechten. Als voorgerecht een salade van rivierkreeft met Granny Smith, grapefruit en – mijn persoonlijke favoriet – een tosti van Hollandse garnalen, afgemaakt met krokante sesam, basilicummayonaise en jonge kruiden. Lief en fris. Gevolgd door een strak opgemaakt bord met brioche, serranoham, eendenlever en gemarineerde, zoete vijgen bovenop een artistieke veeg balsamico. Zowel de eendenlever als de vijgen waren vrij uitgesproken en vielen onder de categorie ‘you either love it or hate it’.



Dan over naar de warme gerechten. Schelvisfilet met twee bereidingen van rode biet, knolcrème, groene asperge en een hazelnootkrokant – of croûte – met lauwwarme dragonmayonaise. Een mooie garing van de vis met passende garnituren. Vooral de dragonmayonaise vonden wij een uitblinker. 


Vervolgens gestoofde kalfswang met rodekool, risotto, paddenstoelen, pastinaakcrème en krokant. Een winters gerecht met krachtige smaken.


Het dessert is een combinatie van witte chocolade en sinaasappel, bestaande uit witte chocolade brownie, sinaasappelsorbet en verschillende bereidingen van beide hoofdingrediënten en kletskoppen erbij als krokantje.

Alle borden zijn met veel aandacht opgemaakt, dat moeten we de Hans en zijn handlangers nageven. De wijn die we geadviseerd kregen, waren prima. De heren van Leff zijn namelijk een samenwerking aangegaan met Vino d’Amigo, een lokale wijnbar die vorig jaar is verkozen tot de op een na beste wijnbar van Nederland. Wie had dat gedacht? Er schuilt duidelijk een hoop lekkers daar in de Hoeksche Waard. 

Reden genoeg dus om de stoute schoenen aan te trekken en een tochtje naar Oud-Beijerland te wagen. En maak eens een ommetje, als je er dan toch bent. Er valt een hoop te zien en te ontdekken. En doe de groeten aan Ron!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Soffree on Fifty-Four is een aanwinst voor Oud-Beijerland

Het gezellige restaurant Soffree on Fifty-Four is een aanwinst voor het pittoreske dorpje Oud-Beijerland.

7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.