Als niet-voetballer eet je niet in een sportkantine, dus als niet-golfer eet je doorgaans ook niet op de golfbaan. En daar gaat het dus mis als je De Hooge Rotterdamsche in Bergschenhoek niet kent. Want ook als je geen idee hebt wat een birdie of bogey is, mag je hier van de stilte en het uitzicht genieten. Bovendien doen golfers niet aan slappe koffie en kleffe broodjes, dus eet je er ook een prima maaltijd.

Het terras van De Hooge Rotterdamsche tipten we al eerder als het best gewaardeerde geheim van het Bergse Bos. Geheim, want je loopt of rijdt er niet zomaar langs en wie gaat er met een lege maag spontaan bij een golfbaan kijken? De brasserie ligt op een heuvel aan het einde van een imponerende oprijlaan. Wij laten ons hierdoor niet afschrikken en snappen meteen waarom sommigen deze plek liever ‘geheim’ houden. Wat een rust (geen jengelende kinderen), wat een groen (niet alleen de greens), wat een uitzicht. Want op deze hete zomeravond stevenen we direct af op het terras, waar we tot lang na zonsondergang eersterangs zitten met zicht op de Rotterdamse skyline.
Golfbaan op z’n Rotterdams
Laat je vooral niet gek maken door de dikke auto’s en dikke klokken bij het clubhuis van Joost Luiten, de menukaart is opvallend compact en toegankelijk voor ieder budget. We zijn verrast; eten is hier zelfs betaalbaarder dan in menig brasserie in de stad. Een tomatensoep voor een paar euro, met een burger, zalmfilet of saté met friet erbij en een dessert toe; voor 25 euro ben je klaar. Dit is eten op een golfbaan op z’n Rotterdams. Niet te moeilijk doen. Ook de lunchkaart kent ‘gewoon’ kroketten, een tosti, uitsmijter en een 12-uurtje. Wie echt dacht dat golfers na 18 holes chique liflafjes wensen, moet dat idee snel loslaten.
Live entertainment bij het eten
We krijgen een proeverij van voorgerechten: gebakken scampi’s in bloody mary saus, gerookte zalmtartaar en serranoham met mangochutney. Nee, dit is echt geen sportkantine, we proeven voorgerechten die in elke brasserie prima op de kaart kunnen. Hoewel we de bloody mary niet erg proeven, zijn de gamba’s verrukkelijk. Ook de pittige mangochutney bij de ham is een perfecte combinatie. Ondertussen kijken we geboeid naar enkele spelers die hun putt aan het oefenen zijn; in alle rust heerlijke live entertainment bij het diner.
Lekker eten, lekkere plek
Goed blijven eten tijdens een hittegolf is essentieel, dus als hoofdgerecht willen we stevige kost. We kiezen de weekspecial: een entrecote met bacon en veel zomergroenten. Middenin de kruidenboter prijkt een echte Rotterdamsche tee. Wat houden we toch van zulke details. Belangrijker nog: dit is een heerlijk stuk vlees, uitstekend gebakken, niets op aan te merken. De groenten zijn zeer smakelijk en naast wat aardappelgratin krijgen we ook een flinke schaal patat. Het is duidelijk: hier kun je prima dineren. Snel na een rondje golf, of wat uitgebreider als ‘gewone’ bezoeker als je iemand wil verrassen met een verborgen plek in het groen.
Met of zonder handicap
Hoewel de meeste bezoekers – overigens duidelijk meer mannen dan vrouwen – vanavond direct van de baan komen, voelen wij ons niet opgelaten of bekeken. Er wordt niet naar een handicap of GVB gevraagd, dit clubhuis is voor iedereen. Onze ober mag dan jong zijn, en bovendien een fanatiek golfer zo vertelt hij ons, hij komt de hele avond met uitstekend passende wijnen alsof hij al jaren niets anders doet.
Locatie, locatie, locatie
We sluiten af met een proeverij van de desserts op de kaart: kaas, crème brûlée en een flinke soes. We smullen, maar door het mooie uitzicht eten we eigenlijk ook een beetje zonder nadenken. Nee, dit heerlijke toevluchtsoord in het groen biedt geen haute cuisine, wel goed eten voor ook een kleine portemonnee. Gelukkig maar, want de locatie is te mooi om exclusief voor clubleden te houden.