Gijsbregt Brouwer, mede-oprichter van de Buik, bracht recent geruime tijd door in de Thaise hoofdstad Bangkok. Hij zet vijf van zijn favoriete restaurants in de Thaise hoofdstad op een rij én legt hij iets meer uit over de Thaise eetcultuur, voor de lezers van de Buik die nog die kant opgaan of voor hen die even wil dagdromen over 'one night in Bangkok'.
Onder deze vijf tips vind je een korte uitleg over streetfood, over andere vormen van horeca in Bangkok dan restaurants, over de Thaise eetcultuur en over Bangkok zelf.
5 tips voor restaurants in Bangkok
Hieronder staan vijf tips, dit zijn allemaal redelijk chique restaurants waar je goed Thais kunt eten in een formele(re) setting dan op straat of in een foodcourt.
Sri Trat

In de hoogbouwwijk Sukhumvit vind je dit klassieke Thaise restaurant, dat genoemd wordt in vele lijstjes. De zaak is fantastisch ingericht, donker qua belichting en materiaalgebruik. De kaart is gebaseerd op de oostelijke (meer landelijke) Trat provincie en de gerechten kunnen hier echt ‘Thai spicy’ zijn. Een aanrader is de spicy crab. Reserveren is een must, maar met wat geluk is er plek aan de schitterende cocktailbar voorin in de zaak.
90 Sukhumvit 33
Na Aroon

Ook in Sukhumvit, maar een stuk buiten de hoogbouw en dichter bij het oude stadscentrum ligt deze ruime stadsvilla, met flinke omliggende tuin. De locatie biedt meer dan alleen het restaurant en is ook geschikt om te logeren of om te ontspannen en biedt daar alle faciliteiten voor. De kaart is vegetarisch en grotendeels plantaardig, waarbij alle verschillende vormen van vegetarisme aandacht krijgen. Aanrader zijn de smoothies en wing bean salad.
65 Sukhumvit 1
Issaya Siamese Club

Nog een keer in een chique villa, zoals de naam al doet vermoeden. Hier kun je fantastisch buiten genieten van modern Thais en ervaar je veel tafelbereidingen. De gerechten komen snel op tafel en zo krijg je mee dat Thaise restaurants wat tempo betreft eerder op Amerikaanse leest geschoeid zijn dan op Europese. De service is overdreven goed en mijn tip is Goong Pad Char ofwel de dagelijks vers gevangen tijgergarnalen.
4 Soi Si Akson
Hong Sieng Kong

Aan de rivier in het oude Chinatown vind je – soms na even zoeken – deze populaire lunchroom. Het is een plek die populair is bij de toeristen, maar laat je daardoor niet weerhouden: de taartjes en dranken zijn goed en social media-waardig. Het uitzicht op de rivier is dat eveneens.
734 Soi Wanit 2
Aksorn

De (Australische) chef David Thompson staat bekend om zijn encyclopedische kennis van de Thaise foodcultuur en velen zullen hem kennen van zijn (roze) bestseller Thai Food. Recent opende de Thompson Aksorn op de oudste geplaveide weg van Bangkok, niet ver van Chinatown. Het kleine rooftoprestaurant kreeg meteen een ster. Zoals de bediening je omstandig zal uitleggen, zijn veel van de gerechten geïnspireerd op oude Thaise recepten van net na de oorlog. Je eet hier het chefs menu van vijf gangen (al komen veel gerechten gelukkig tegelijk op tafel) en daar zit geen misser tussen.
1266 Charoenkrung Road
Foodcourts, concepten, rooftops en (cocktail)bars
Minimaal een keer moet je je onderdompelen in een van de moderne foodcourts die Bangkok rijk is. In Sukhumvit kan dat bij Emporium en dan het liefst die op de bovenste verdieping. In het zakelijke centrum van Bangkok kan dat in Siam Center en dan in de kelder. Je hebt toegang tot beide malls via het uitstekende metronetwerk.
Conceptueel is Zuid-Oost Azië nauwelijks te overtreffen. Haal koffie bij Flash Coffee, eet (Filipijnse) kip bij Potato Corner of haal (Amerikaanse) pretzels bij Auntie Anne’s. De meeste concepten komen uit Japan en Zuid-Korea.
One night in Bangkok begint bijna altijd op een rooftop (waar die eindigt hangt af van je persoonlijke voorkeuren). Bij de rivier in de oude stad heb je lage rooftops met uitzicht op de rivier en de tempels zoals bovenop Sala Rattankosin. In Sukhumvit ga je veel hoger, zoals in Above 11 (genoemd naar de uitgaanswijk 11, waar deze wolkenkrabber zich bevindt). Als je iets meer avontuur hebt, ga dan een stukje verder de stad uit naar Sol y Luna, hier kijk je van een afstandje naar de hele stad, inclusief alle hoogbouw, bij voorkeur met zonsondergang.
Thailand is geen echt wijnland. Op straat drink je bier en bij het uitgaan drink je cocktails. Er is een overweldigend aanbod aan cocktailbars, waarvan er veel als speakeasy te boek staan. Dat betekent (een beetje) zoeken en avontuur vooraleer je je cocktail in je handen krijgt. Twee toffe speakeasy’s in Sukhumvit zijn de Locker Room en Vagabond Bar en een goede cocktailbar meer richting het centrum van Bangkok is Teens of Thailand.
Streetfood in Bangkok en in Thailand

Bangkok biedt zoals hierboven beschreven zo veel meer dan streetfood, maar je zou gek zijn als je niet heel veel op straat zou eten. Het niveau is er fantastisch. Hier past slechts een tip: volg je zintuigen. Wees niet bang en probeer wat er goed uit ziet of waar de rij staat. Chinatown is een goede plek om te beginnen met je sensorische zoektocht. Dit geldt overigens voor heel Thailand.
Over Bangkok als hub in Zuid-Oost Azië
Bangkok ligt centraal in Zuid-Oost Azië en dient als ‘hub’ in de regio voor omliggende landen als Laos, Vietnam en Maleisië en zeker in de koudere maanden als bestemming voor vakantie of citytrip voor Japan en Zuid-Korea. Daarbij is het een gigantische stad met officieel meer dan 10 miljoen inwoners (de regio heeft er ruim 14 miljoen), onofficieel zullen dat er flink meer zijn. Een stad met ongeveer evenveel inwoners als Nederland biedt een overvloed aan restaurants. Hierbij geldt dat het verdraaid lastig is om hier slecht te eten.
Over de Thaise eetcultuur
Bijna iedereen is bekend met streetfood uit de Zuidoost-Aziatische eetcultuur, maar Thailand en de omliggende landen hebben een veel ruimer eetlandschap. Kort door de bocht kun je de volgende vijf type eetgelegenheden onderscheiden.
- streetfood: in de meest letterlijk zin van het woord, karretjes op straat, tentjes met open keukens of ‘hole in the wall’ zaakjes, vaak met maar een paar stoelen (of helemaal geen);
- eetzalen: geen restaurants en ook geen gaarkeukens, maar ergens er tussenin. Zalen dus, waar je met veel mensen tegelijk zit te eten, vaak wel overdekt, vaak niet omheind met muren, maar eerder met een soort hekken;
- food courts: zijn er in 2 versies. Die met ‘traditioneel’ eten vaak een mix van gerechten uit eigen regio’s en omliggende landen met een stevige Chinese component. En die in een moderne mall, vaak vol – intrigerende – fast food concepten;
- concepten: Thai zijn dol op conceptuele eetbeleving. Niet alleen fast food is sterk geconceptualiseerd, ook cocktailbars, koffiebars, restaurants en eethuizen zijn dit (als ze niet in de bovenstaande categorieën vallen);
- high end restaurants en (rooftop) bars: het meest ‘westers’ zijn deze individuele restaurants en bars, wat ook weer blijkt uit vernoeming door Michelin of Asia’s 50 best bars.