Vrolijke wijnen en wereldhapjes bij Schiedamse wijnbar Wijning

Schiedam is booming. En als je er dan toch bent: ontdek wijnbar Wijning aan de Dam.

7 Okt 2018 Marieke Strootman

blogger Een pescotariër met constante lust naar vlees. Voor Marieke is schrijven naast lekker eten een eerste levensbehoefte. Het liefst gaat ze elke dag uit eten.

Vrolijke wijnen en wereldhapjes bij Schiedamse wijnbar Wijning

Schiedam is booming momenteel. Het stadje dat onderdeel is van onze metropoolregio dankt haar succes wellicht aan de groeiende populariteit van Rotterdam, maar los daarvan verdient het historische Schiedam ook zeker aandacht. Men bezoekt steeds meer trekpleisters als het Jenever-museum en de mooie monumentale panden, het is er zelfs zo 'hot' dat er ook films worden opgenomen in de knusse straatjes van Schiedam. Zeker de moeite waard dus om hier eens een uitstapje naar toe te maken. En als je er dan toch bent, weten wij een plek waar je kunt neerstrijken voor een hapje en een drankje: ontdek wijnbar Wijning aan de Dam.

Uitbreiding


Tot voor kort bestond Wijning uit een smalle zaak met lange L-vormige bar en een bescheiden kaart. Tijdens de zomer van 2018 breidde eigenaar Herbert Herruer zijn zaak uit en inmiddels is er twee keer zo veel ruimte en een splinternieuwe keuken met bijbehorende kaart vol lekkere hapjes. “We hadden toch vaak ruimte te kort, waardoor er veel mensen op straat stonden te borrelen. Eerst kregen we de mogelijkheid om de bovenverdieping erbij te nemen, maar vaak voelt een tafeltje ‘boven’ zo onpersoonlijk. Gelukkig ontstond een nieuwe uitdaging: het buurpand kwam te koop. De afgelopen maanden zijn we steeds een stukje uitgebreid en afgelopen 5 september is ons vernieuwde Wijning officieel geopend.” 

Noordelijke wijnbouw


Bij Wijning concentreert Herruer zich naar eigen zeggen op noordelijke wijnbouw. Hij heeft maar liefst veertien open flessen ‘vrolijke wijnen’, met vooral pareltjes uit Duitsland, Oostenrijk en Noord-Italië. “Dankzij het koelere klimaat in het noorden krijgen wijnen een andere smaak en dat houdt ze spannend.” In zijn nieuwe keuken tovert hij daarbij voedzame hapjes om te delen. Je hoeft je geen zorgen te maken of een borrel bij Wijning wel genoeg vult: “We voeren een soort tapas concept, maar dan wereld georiënteerd. In China zetten ze bijvoorbeeld ook hapjes in het midden, zodat iedereen wat kan pakken. Ik kook met de seizoenen mee. Vlees- en visgerechtjes zijn dus altijd anders op de kaart”. High wine kun je bij Wijning niet standaard bestellen, maar vertel het personeel jouw wensen en vervolgens zorgen zij voor een heerlijke avond compleet met mooie wijnen en lekker eten. 

Wijning in Schiedam

 

De Buik mocht een avond de gastvrijheid van Herreur en zijn team ervaren en we kunnen niets anders zeggen dat dat ze hun gasten leggen hun gasten in de watten leggen. Hoewel de eigenaar heel duidelijk verkondigt geen restaurant, maar een wijnbar te zijn, was het delen van onder andere gegrilde gamba’s, mosselen, rosé gebakken vlees en een kaasplank meer dan genoeg om een volledige maaltijd te vormen. Het eindoordeel? Lekker eten, bijzondere wijnen en een hele gezellig setting. Naast dat Wijning nog altijd veel vaste bezoekers trekt, wil Herreur graag breder uitdragen wat hij doet: “We zijn de enige wijnbar in deze straat en hebben inmiddels flink wat leven op de Dam gebracht. Toen we hier net zaten was er niet veel te doen, maar inmiddels zijn we heel bij met onze trouwe gastenkring. Nu wil ik de stadsmensen ook laten zien dat dit echt een toffe plek is om naar toe te gaan.”

Wijning is geopend van woensdag tot en met zondag vanaf 16:00.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Beurs: bistro achter een Schiedams geveltje

Schiedam heeft er met De Beurs nu ook een plek voor goede en betaalbare diners bij. Er zijn meer redenen om daar lekker te eten en te zitten.

Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.