Lieve lezer, zie jij jezelf als échte wijnkenner? Onderscheid jij bijvoorbeeld een Pinot Gris van een Riesling en weet je wat termen als stuivend, mineraliteit en zachte tannines betekenen? De wijnwereld kan door haar wollige termen en complexe theorie vaak wat moeilijk te begrijpen zijn. De drempel om een wijnwinkel binnen te stappen ligt daardoor hoog en dat is zowel jammer als onnodig. Waar de gemakzuchtige stadsmens ‘even’ een flesje uit het supermarktschap meepakt, kan ze voor dezelfde prijs een unieke wijn met een mooi verhaal halen die ook nog eens tien keer lekkerder smaakt! De Buik ontmoette zeven zeer gepassioneerde wijnkenners met ieder een eigen, prachtige zaak. Zeven plekken die het absoluut waard zijn eens langs te gaan, het assortiment door te snuffelen en gebruik te maken van de expertise van de eigenaar(s). Voor zowel de doorgewinterde wijndrinker als de steevast huiswijn koper: laat je hier eens verrassen door mooie wijnen vol verhalen die je terug proeft in iedere slok.
Wijnkoperij Platenburg

Met 124 jaar rijke historie, is Wijnkoperij Platenburg de langst bestaande wijnwinkel van Rotterdam. Eigenaar Julien importeert er wijnen vanuit de hele wereld. Afgelopen februari heeft Julien de zaak volledig overgenomen van zijn ouders Ger en Lia Platenburg. Dankzij hun voorliefde voor Frankrijk voert het familiebedrijf nog altijd een groot aantal Franse wijnen, waaronder een reeks bijzondere Bourgognes. “Mijn vader die zo nu en dan nog in de winkel aanwezig is, is specifiek Bourgogne specialist en kan tot in detail uitleggen welke boer en welke wijngaard de beste druif en wijn produceren.”

Toen Julien vier jaar geleden fulltime startte met het runnen van Platenburg, focuste hij zich meteen op de webwinkel en de horeca en inmiddels loopt dit beide als een trein. “Bijzonder blij ben ik onder andere met een Belgische wijnboer die in Nieuw-Zeeland op acht hectare een Sauvignon Blanc verbouwt. Als je zijn wijn schenkt, wordt echt iedereen blij. Doordat mijn vader de wijnboer kent, zijn wij het enige exportland van deze wijn.” Dankzij het grote netwerk van de familie Platenburg en een eigen importbedrijf vind je hier nog meer pareltjes die je nergens anders zult vinden. Leuk weetje: kinderen Margaux, Chablis en (Saint) Julien zijn alle drie vernoemd naar bekende Franse wijnstreken.
Goudsesingel 332a
Wijnhandel Peeters

Generatie op generatie werd de liefde voor wijn doorgegeven in de familie Peeters. Het familiebedrijf begon in 1928 als café in het Scheepvaartkwartier en groeide uit tot wijnspeciaalzaak aan het Vasteland. Over het assortiment van Wijnhandel Peeters is eigenaar Moritz heel duidelijk: "Klassiek, hoger dan gemiddeld, maar toch met moderne insteek." Een trend binnen de markt is volgens Moritz een verschuiving in smaak. "Men kiest steeds vaker voor lichtere wijnen. Vroeger moest alles dik, vet en rijk. Nu willen we liever elegantie en kleine producten uit de Nieuwe Wereld".

Bijzonder trots is hij op zijn zelf geproduceerde Madeira. Van het etiket tot aan de blend: in deze vijf jaar oude versterkte wijn zit twee jaar tijd, moeite en liefde. "Wijn staat voor mij gelijk aan het genieten van muziek of het zien van een mooi schilderij. Het is pure kunst." Peeters levert ook wijnen aan restaurants als Dertien, FG Restaurant, Joelia en het onlangs geopende The Millèn.
Vasteland 56
Chateautjes

De nuchtere Rotterdamse Simone van den Berg wil met Chateautjes haar bezoekers op haar eigen en laagdrempelige manier kennis laten maken met wijn en spijs. Haar doel is om mensen een mooi glas wijn te laten drinken, zonder al te ingewikkeld te doen. Haar winkel, grenzend aan een mooie verborgen tuin, staat voornamelijk vol met Europese wijnen, omdat daar volgens de eigenaresse heel veel moois te vinden is. “Door wijnboeren te bezoeken snap ik beter waarom een wijn smaakt zoals hij smaakt. Zo had ik ooit een enorme kiezel vast die essentieel was in een productieproces. Deze zorgt voor het vasthouden van de warmte, wat belangrijk is voor de rijping van de druiven” Door haar reizen verzamelt Simone verhalen van alle wijnhuizen, die ze vervolgens weer met jou kan delen.

Chateautjes is zo ingericht dat er voor iedere portemonnee een mooie fles te vinden is. “Mensen kijken tegenwoordig veel bewuster naar wat ze eten en drinken. Zo zie ik dat er veel meer vraag is vanuit de Rotterdamse horeca en festivals naar kwalitatief goede wijn, omdat zij hun gasten en bezoekers een mooi glas wijn willen schenken en vragen klanten vaker naar biologische wijn, ook al kost dat soms wat meer.”
Zwart Janstraat 136a
Wijnkoperij De Gouden Ton

Van restaurant manager op een schip tot hoofd sommelier in meerdere sterrenrestaurants: Sigurd Snoeys heeft het allemaal gezien en ervaren en daardoor ook veel geproefd. "Na jarenlang hard werken met de beste mensen uit het vak en de mooiste producten begon het ondernemerschap te kriebelen. Met de opgedane ervaring zag ik mijn meerwaarde en wilde dit breder kunnen toepassen.” Nu tien jaar later is Sigurd eigenaar van wijnspeciaalzaak De Gouden Ton met bijna 800 veelal biologische geproduceerde wijnen die hij niet alleen aan consumenten verkoopt, maar ook levert aan de horeca van sterrenrestaurant tot grand cafe.

Aan oversellen doet Sigurd niet: “Ik zie mensen graag terugkomen. Dat kan alleen door een vertrouwensband op te bouwen en hen veel te laten proeven.” De makkelijke keuze is volgens hem zeker niet altijd de meest interessante. Liever helpt Sigurd je op weg door je kennis te laten maken met nieuwe smaken waarna je de nieuw vergaarde kennis meeneemt in jouw volgende zoektocht naar een fles wijn. “Mijn team en ik staan hier iedere dag om mensen te laten zien dat er meer is en we bezorgen het daarna ook nog graag gratis thuis.”
Oppert 4a
* De omslagfoto is ook genomen bij Wijnhandel De Gouden Ton
Wijnhandel den Toom

Voor velen een bekende naam in het Rotterdamse. Familie Den Toom begon ooit met een supermarkt en startte uiteindelijk in 2000 de wijngroothandel Den Toom in een prachtig historisch pand in Kralingen. De 24-jarige Kim van den Boogaard heeft sinds 2015 samen met haar vader Jan de wijnhandel overgenomen en focust zich naar eigen zeggen op kleine wijnhuizen afkomstig uit de hele wereld. “We zijn 100% onafhankelijk, we kopen dus precies in zoals wij dat willen.”

In de unieke nostalgische setting kun je behalve een mooie wijn vinden, ook proeverijen doen, feestjes organiseren of borrels plannen. “Ons grote assortiment kan wat overweldigend zijn, daarom vind ik het belangrijk om samen met de consument op zoek te gaan naar de juiste smaak in een passende prijsklasse. Overigens is een dure wijn niet per definitie een goede wijn. €40,- is bijvoorbeeld een mooi budget, maar soms kun je liever twee flessen van €20,- kopen, dan die ene van veertig."
Vredehofstraat 74
Wijnhandel Jan van Breda

Wijnhandel Jan van Breda bestaat al sinds 1902 en is sinds 1988 gevestigd aan de Westerkade in het Scheepvaartkwartier. De wijnzaak is een echte familiezaak die van generatie op generatie is doorgegeven en inmiddels wordt gerund door broer en zus Kees en Sietske van Breda. De wijnwinkel oogt prachtig vanaf het moment dat je binnenstapt; de prachtige wijnranken aan de gevel geven de winkel een Frans gevoel en lokken je naar binnen. Eenmaal binnen word je verleid door het grote aanbod wijnen en champagnes. De familie van Breda geeft graag advies over een passende wijn voor iedere gelegenheid. Wil je een grotere bestelling doen? Ze leveren aan huis. Ook bieden ze wijnproeverijen aan voor gezelschappen.
Westerkade 29B, Rotterdam
Wijnimport LenselinQ

Martijn Lenselink en zijn vrouw Chris van Steenbergen openden vijf jaar geleden Wijnimport LenselinQ, waar ze iedere dag weer wijndrinkers willen verrassen. Ze werken samen met wijnboeren die eerlijke landbouw bedrijven en halen alle wijnen zo dicht mogelijk uit de buurt, omdat er voldoende kwaliteit in Europa is en om de transportkilometers te beperken. Ze hebben een eigen, onafhankelijke import: “Wij werken met kleine (familie)wijnhuizen die soms maar beperkte hoeveelheden naar andere landen kunnen exporteren. Als een wijnboer dan voor het eerst een pallet afstuurt en ons daarvan een foto appt omdat hij zo trots is, worden wij heel blij dat we niks van doen hebben met onpersoonlijke grote wijnhuizen.” Ze richten zich op niet alledaagse wijnen. “We werken samen met boeren die de eigenschappen van een lokale druif behouden en daarbij geen concessies doen om van het eindproduct een allemansvriend te maken. Dit levert wijnen op die mensen niet altijd herkennen. Dat vinden we juist leuk.”

Volgens het stel hoef je in een gespecialiseerde zaak niet per se veel geld kwijt te zijn en kun je van leukere prijzen juist beter genieten. “In een wijnspeciaalzaak als Wijnimport LenselinQ krijg je persoonlijk advies en helpen we in het ontwikkelen van je eigen smaak. Het is helemaal niet erg als je geen verstand hebt van wijn, wij zijn er immers voor je. Je kunt bij ons ook wijnproeverijen doen, onze verhalen raken nooit op.”
Oppert 294
De Wijngoeroe

Al achttien jaar runt Lammert Wiegmink met veel passie zijn wijnhandel De Wijngoeroe. “Ik heb vroeger in zes sterrenzaken als sommelier gewerkt en ben altijd met fantastische wijnen bezig geweest. Ik wilde graag voor mezelf beginnen en opende in 2000 mijn eigen zaak. In eerste instantie leverde ik alleen aan horeca, maar ik kreeg steeds meer vraag van particulieren die advies wilden krijgen over het combineren van wijnen en gerechten. Vandaar dat we sinds 2000 ook op zaterdag open zijn voor de vrije inloop en we een webshop hebben geopend.”

De wijnen van De Wijngoeroe komen voornamelijk uit Europa. “We richten ons op Duitsland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Spanje. Binnen Europa is het makkelijker om sneller zaken te doen en om het contact te onderhouden.” Lammert vindt het belangrijk om korte lijnen te hebben met zijn wijnboeren. “Ik wil dat het van twee kanten helemaal klopt, mijn relatie met de wijnboer maar ook het advies naar mijn klant. Alle wijnen zijn 100% hufterproof en zijn bieden in alle prijssegmenten de juiste kwaliteit. Daarnaast vind ik het belangrijk om een goed verhaal te vertellen. De klant moet de aarde kunnen ruiken en de druiven kunnen proeven. Van wijn drinken moet je vooral genieten, dat wil ik vooral kunnen overdragen.”
Het wijnpakhuis is doordeweeks geopend van 09:00u tot 16:00u voor directe verkoop en afhalen van je bestelling. Op zaterdag kun je tussen 12:00 en 18:00 terecht voor wijn-spijs adviezen.