Bokaal – het bierlokaal – is open. Maandenlang waren de ramen van het hoekpand op de Pannenkoekstraat afgeschermd met kartonkleurig behang. Dat was niet alleen om de spanning te verhogen, maar ook omdat er tot op de dag van de opening gewerkt werd. Bokaal serveert bier en bijpassende spijzen en heeft een flink terras op een van de leukste pleintjes van Rotterdam.
Bier doet het goed. Tijdens Rauwkost zagen we al dat bieren en spijzen combineren een heuse trend is. Bokaal zet bier centraal: met 11 bieren op tap (2 vaste en 9 wisselende) en meer dan 80 bieren op fles is de drankenkaart toch vooral een bierkaart te noemen. Het bier gaat van 'gewoon' Heineken op de tap tot het bijna niet te verkrijgen kloosterbier Westvleteren, dat bij bierafficionado’s echt een cultstatus heeft.
Bieren zijn er in alle categorieën (zoals pilsener, blond, tripel), let wel even op met de namen. Soms is het onaardig om een dame een 'zware blonde' aan te bieden. Ook de lokale bieren en die van de microbreweries serveert Bokaal: de Amsterdamse Brouwerij aan het IJ en op korte termijn ook onze Rotterdamse trots Kaapse Brouwers. Beide met IPA’s (Indian Pale Ales) natuurlijk. Natuurlijk is er fris en wijn. De huiswijn komt toepasselijk ook uit de tap.
Het food pairen kan met een zeer uitgebreide borrelkaart, die vooral uit kazen en vleeswaren bestaat. De producten staan op zijn Spaans uitgestald in een gekoelde vitrine achterin de zaak, waardoor je je in een delicatessenzaak waant.
Warme gerechten staan spaarzaam op de kaart. Ze zijn vooral gericht om te passen bij het bier of misschien nog wel meer om te passen bij een avond in Bokaal. Het zijn Bourgondische klassiekers zoals uiensoep, tartiflette, steak tartaar en frites met stoofvlees. Er zullen wisselende gerechten naast de kaart komen en ook de kaart zal nog verder uitgebreid worden.
Bokaal zit waar vroeger Rembrandt zat, aan de Nieuwemarkt met het beeld van de Maagd van Holland in het midden. Halverwege de bouw bleek dat het naastgelegen restaurant Mimosa ook te koop kwam. Het huis van je buurman komt maar een keer voorbij, dus Bokaal is een flinke zaak geworden. De inrichting is ruig: veel metaal en hout. De glazen hangen te drogen in rekken die van donker staal aan elkaar gelast zijn. De lampen zijn werklampen die een flinke stoot kunnen verdragen. Een muur is veranderd in een grote foto van het plein voor de oorlog, die ook Bokaals Facebookpagina siert. Er is een lange hoekbar die vanuit het midden de hele zaak overziet en niet te vergeten het hele terras.
Dit is een van de mooiste terrassen van Rotterdam met altijd zon, zo bewees de dit nazomerse weekend. Bokaal geeft het 'Maagd van Holland-plein' weer smoel. Met het goedlopende Level aan de ene overkant, Tante Nel aan de andere overkant en Urban Espresso Bar en de klassieke kroeg Sunset aan de derde kant ontstaat er een horecaplein dat in Rotterdam direct met de beste mee kan, in de sfeer van bijvoorbeeld Soho in Londen. Net om de hoek van publiekstrekker de Markthal.
Bokaal is van de eigenaren van Level en Blender. Die eerder ook naam maakten met Elit in de Oude Haven en De Loft in het Westelijk Handelsterrein. Stuk voor stuk succesvolle zaken die hun tijd vooruit waren en de locatie waar ze zaten meenamen in hun succes. Het heeft er alles van dat dit met Bokaal en het Maagd van Holland-plein wederom gaat gebeuren.