Becherovka: van maagmedicijn tot Boheemse kruidenbitter

Becherovka is ooit door een Tsjechische apotheker ontwikkeld als maagmedicijn. Tegenwoordig is het een verfijnde kruidenbitter die buiten de Tsjechische grenzen aan populariteit wint.

13 Nov 2017 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Becherovka: van maagmedicijn tot Boheemse kruidenbitter

Meer dan twee eeuwen geleden ontwikkelde de Tsjechische apotheker Josef Becher een maagmedicijn: Becherovka. Dit Boheemse kruidenbitter met 38% alcohol groeide uit tot een bekend en gewild drankje in Tsjechië en omstreken. Afgelopen dinsdag presenteerde George Nemec deze drank voor het eerst in Nederland. Bij de Rotterdamse Dr. welteverstaan. Wij waren ter plaatse.

George Nemec vertegenwoordigt Becherovka via ‘’Bohemian Bar Club’’, een organisatie die als doel heeft bartenders en liefhebbers van de Boheemse stijl (kunst- en fashionstroming uit West-Tsjechië) en onconventionele drankjes samen te brengen. George begint zijn presentatie dan ook met de opmerking: ‘Wees niet bang van anderen in deze supersnelle digitale wereld. Sommige mensen weten niet eens meer hoe ze zich een houding moeten geven bij het schudden van iemands hand. En als bartenders, moeten wij dat anders willen, we moeten mensen samenbrengen.’’

Becherovka


De likeur is bedacht in Karlsbad (Tsjechisch: Karlovy Vary) door Johann Becher, een lid van de in Tsjechië erg bekende en befaamde Becherfamilie. Nadat zijn vader in zijn apotheek had geëxperimenteerd met het maagmedicijn Becherovka, ontwikkelde Johann (of Jan) Becher samen met de Engelsman Dr. Fobrig het recept voor een goed verkoopbare bitter. Het recept van Becherovka is tot op de dag van vandaag geheim. In 1807 begint Johann Becher met de verkoop van de drank. Al snel wint Becherovka aan populariteit in Tsjechië en begint het bedrijf te exporteren naar landen als Rusland en Polen. 

De kleur van het drankje is bijna doorzichtig, maar als je goed kijkt, zie je een licht gouden gloed. ‘’Daarom hebben we de fles donkergroen gemaakt, dat zorgt ervoor dat dat kleine beetje kleur niet verloren gaat’’, licht George toe. Op de fles staat trouwens ‘Originals’. De verklaring hiervoor is simpel: ‘’Er bestaan niet veel soortgelijke dranken, waardoor op de fles duidelijk gemaakt mag worden dat het een original is’’, aldus George. 

Twintig soorten specerijen


Becherovka bestaat slechts uit vier ingrediënten: water, bietalcohol, bietsuiker en een mengsel van twintig soorten gedroogde kruiden en specerijen. ‘’Alle ingrediënten zijn 100% natuurlijk, waardoor de drank vlak na het stookproces anders smaakt dan nadat je hem tien jaar in de kast hebt laten staan’’, legt George uit. Het drankje werd door Johann bedacht als bitter, simpelweg vanwege de bittere smaak, maar in Europa wordt hij verkocht als likeur, omdat er precies 10% suiker in zit. Precies op de grens die nodig is om een drank een likeur te mogen noemen.

Drinken


Vooral de geur van Becherovka is heel erg kenmerkend voor de drank. We worden meteen overdonderd door de sterke geur van alle verschillende kruiden. Aan de boventoon ruik je vooral kaneel en sinaasappel. Becherovka wordt geserveerd in prachtige, kenmerkende porseleinen cups, met de naam van Becher erop. Je kunt Becherovka puur drinken, maar de drank is ook uitstekend te mixen met tonic. Het resultaat (de BETON) belooft een serieuze concurrent te worden voor onze geliefde gin-tonic. Wij zouden ‘m alleen om de naam al willen proberen. ‘’Becherovka smaakt met van alles” vertelt George. “Je kunt het zowel met koffie als met zoete of fruitige dranken combineren. Persoonlijk drink ik Becherovka het liefst met een heerlijk stuk superdonkere chocolade. Dan komen de verschillende kruidensmaken van de likeur het best tot zijn recht.’’ 

De Becherovka doet het ook goed in diverse cocktails, dat bewijzen de deskundige bartenders van de Dr. Chi-ho Ta weet wel raad met de likeur en schenkt een flink aantal opties voor ons in. Van Becher-buttersour tot Becherovka met tonic en een koude espresso. De kruidige smaak van Becherovka past inderdaad bijna overal bij. 

Waar?


Bij de Dr. zijn ze sowieso lekker bezig met deze bijzondere likeur, dus ga daar vooral een keer kijken. Tijdens onze proefsessie was er een flink bataljon Rotterdamse bartenders aanwezig, dus met een beetje geluk zien we Becherovka binnenkort ook op andere drankkaarten verschijnen.

Foto's via Dr.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.