Dune bevindt zich nu een jaar in een mooi oud postkantoor in het Scheepvaartkwartier. De all day zaak heeft een eigen kijk op gerechten en dranken, door haar keuze van warme dinergerechten voor de lunch, fijne zoetigheden en natuurlijk de uitgebreide koffie- en kombucha kaart. De Buik ging langs om te proeven.
Shokunin en Bain samen zijn Dune

Shokunin coffee, zegt de naam je iets of is deze volledig onbekend? Shokunin is een koffiebranderij, gesticht in Rotterdam. De eigenaar Jelle van Rossum kwam samen met Dusty Bain, eigenaar van BAIN Brewing, een kombuchabrouwerij, een jaar geleden op het idee om hun waar te verkopen in een eigen zaak. Dat werd Dune. Waarom ze die keus hebben gemaakt begrijp ik na ons bezoek aan Dune helemaal.
Dichtbij de Maas

Dune is een koffiecafé in een van mijn favoriete buurten in Rotterdam, namelijk het Scheepvaartkwartier. Met maar een stukje lopen vanuit het westen, langs de Witte de Withstraat of vanuit het zuiden via de Erasmusbrug ligt Dune op een vrij centrale plek. Desondanks ervaren we een heerlijke rust, wat het extra aangenaam maakt om lekker tot rust te kunnen komen bij Dune.
Voor ieder een boon

Dune onderscheidt zich in de mooie selectie aan koffiebonen en -brandingen die op de menukaart staan. Ook kan de koffie op verschillende manieren worden bereid. Dit uit zich in drie verschillende espresso’s en één filterkoffie.
Waar we normaliter gewend zijn uit de standaard koffies en wellicht een aantal specials, biedt Dune per ‘standaard’ koffie meer dan 10 verschillende bonen aan. Met enige keuzestress besloten we ons te laten verrassen door de vriendelijke barista. Niet te pittig en een beetje fris, waren de tonen waarop zij een koffieboon uitkoos.
Het werd de Keramo washed boon, een koffieboon uit Ethiopië. Deze boon werd op het menu omschreven als een perzikachtige boon met jasmijnsmaak, afgetopt met karamel en zwarte thee. Ik kan je vertellen dat dit een van de lekkerste koffietjes was die ik op heb in Rotterdam. Niet te zoet, niet te bitter en niet te zuur. Gewoon echt lekker op smaak.
Even geen zin in koffie, neem dan de kombuca

Voor de liefhebbers van een wat frisser drankje of als je even geen zin hebt in koffie staat er ook kombucha op het menu. Kombucha is een gefermenteerd theedrankje dat steeds populairder wordt onder de bezoekers van daghoreca. Het is ook geschikt voor mensen die geen alcohol drinken, maar wel een drankje met diepgang zoeken.
Bij Dune hebben ze kombucha van de tap, die te bestellen is in vier verschillende smaken, zoals jasmijn en gember. BAIN Brewing is een kleine (kombucha)brouwerij in Rotterdam-West (en is daar de buurman van de koffierbranderij van Shokunin). Alle producten van BAIN Brewing zijn biologisch en niet gepasteuriseerd, waardoor de kombucha extra lekker en voedzaam is.
Diner gerechten, maar dan voor overdag

De gerechten op het menu zijn door chefs Laura en Dusty samengesteld met het idee van ‘warm eten voor diner, geserveerd als lunch’. Wij kozen dan ook voor de lekkere warme amandelpannenkoekjes en de focaccia met kip.
De amandelpannenkoek werd eigenlijk geserveerd met bacon, maar omdat wij beide geen varken aten kregen we op advies van de aardige serveerster de pannenkoek met kaas. Allebei de gerechten waren heerlijk. De pannenkoek was lekker fluffy en de zoet/zoute toppings maakte het helemaal af. De focaccia beviel ons vooral omdat ie gewoon ouderwets goed gevuld was. Het sausje en de sla zorgden voor een frisse wending.
Een taartje als verrassing

Van boven naar beneden: Gingerbread choco chip cookie, Miso tahini cookies, Madeleines (met chocolade, saffraan en sinaasappel) en witte chocola/ pistachio cookies.
Voordat we de oversteek maakten naar de overkant; de AI WeiWei expositie in de kunsthal stond namelijk nog op de planning, lieten we ons nog verleiden door de lekkere zoetigheden die ons aanstaarden bij de kassa. We kozen voor een gebakje (of twee…) to-go.
Een Zuid-Afrikaans melktaartje zou onze zoete cravings moeten klaren. Dit gebak hadden we beiden nog nooit gegeten. De smaak verraste ons op een zeer positieve manier, wat was dat lekker, zeg! Zeker een aanrader.
Op de foto zie je de andere zoetigheden die ze die dag zelf hadden gemaakt. Als je het taartje wil aanschouwen, is het zaak om zelf even langs te gaan bij Dune.
Dune is elke dag, behalve op maandag geopend. Voor de liefhebbers die de koffiebonen graag thuis ook willen ervaren worden de bonen ook verkocht in zakken, die ongeveer tussen de 10 en 16 euro kosten voor 250 gram. Deze worden wekelijks vers geleverd door de koffiebrouwerij.