Als je over de Mariniersweg fietst, kun je Botanero haast niet missen. Want het hoekpand op de kruising met de Vogelenzang zie je door de gekleurde lampjes en kleurrijke stoeltjes al van een afstand liggen. Deze bar, geïnspireerd op Mexico, uitgevoerd met een stoer Rotterdams karakter, opende begin 2020 en is een aanwinst voor iedereen die houdt van een avond ongedwongen eten en drinken vol smaak.
Mezcal is de trots van Mexico

Wanneer je binnenkomt, kijk je aan tegen een indrukwekkende bar vol met flessen mezcal. Een van de spirits die de hoofdrol speelt bij Botanero. En gelukkig is daar David Trampe. Deze Mexico aficionado en mezcalspecialist is eigenaar van Botanero en geeft ons nog even een spoedcursus mezcal. Want, wat is mezcal eigenlijk? Mezcal is een alcoholische drank die net als tequila wordt gemaakt van de agaveplant. Een vetplant die goed gedijt in Mexico en minimaal zeven jaar moet groeien voordat hij kan worden geoogst. Maar waar tequila enkel van één soort agave kan worden gemaakt, kan mezcal worden geproduceerd van vele soorten agave. Je kunt je voorstellen dat zoveel verschillende soorten een scala complexe smaken aan mezcal kan opleveren.
Paloma: waar de mensen voor terugkomen
Om de avond in te luiden beginnen we met een paloma, het paradepaardje van Botanero. Het perfectioneren van deze populaire cocktail heeft maar liefst 36 (!) maanden geduurd. De unieke mix van tequila, grapefruit, rabarber, limoen en jasmijnthee zorgt ervoor dat je een paloma proeft die je niet eerder hebt gedronken. Geserveerd in een longdrinkglas met ijs, zonder opsmuk. Want dat is nou net níet nodig bij een cocktail waar alle smaken samenkomen door de huisgemaakte ingrediënten. En dat snappen inmiddels zoveel mensen, dat er maandelijks meer dan 400 liter paloma wordt getapt. Want ja, deze cocktail wordt getapt!
In een cocktailbar moet je altijd het vertrouwen krijgen dat je in goede handen bent. Zoals David zelf zegt: "Als ik ergens een cocktail ga drinken, bestel ik bijvoorbeeld altijd eerst een americano. Als iemand die perfect serveert dan 'durf' ik daarna andere cocktails te bestellen." Na de paloma van Botanero ben je meer dan overtuigd over hun kunde.
Cocktails met de hoofdletter C

De kaart met cocktails is uitgebreid, maar overzichtelijk. Het team van getalenteerde bartenders staat klaar om je te helpen met je keuze, maar wel met een keuze van de kaart. Want bij Botanero moet je terug kunnen komen voor die ene cocktail waar je steil van achteroversloeg. En dat wordt lastig als elke bartender verzoeknummers gaat bereiden. Gelukkig is voor elke smaakvoorkeur en drinkmoment wel een cocktail te vinden. We gaan verder met een Mezcal Negroni. Negroni ken ik van het gouden trio gin, vermouth en campari. Hier wordt hij geserveerd met een twist en is de hoofdrol weggelegd voor de Mezcal Origen Raíz Cenizo. Deze mezcal is gemaakt van de Cenizo Agave afkomstig uit de staat Durango. Cenizo is een kenmerkende agave uit de regio en groeit veelal in het wild en op grote hoogte. De cocktail is, zoals je van een negroni mag verwachten, gelaagd en complex. Wat de Mezcal Negroni van Botanero bijzonder maakt, is dat de overige ingrediënten (vermouth en bitters) zo zijn gebruikt dat de mezcal op een meer dan verdiende eerste plek staat.
De keuken van Botanero

Als je eenmaal in de cocktail-trein van Botanero zit, is wat eten geen overbodige luxe. En dat is absoluut geen straf. De gerechten zijn te omschrijven als geïnspireerd op traditioneel Mexicaans en zijn bereid met ingrediënten uit Rotterdam. De menukaart, met ruim vegetarische opties, is zo opgebouwd dat je in veelvoud kunt bestellen en de hele tafel vol kunt zetten. Eentje die je zeker niet moet overslaan is de Taco al Pastor. De klassieker wordt hier bereid met gerookte oesterzwam (normaal gesproken is dat varkensvlees), huisgemaakte salsa verde, geroosterde ananas, koriander en ui. Zoet, rokerig, zuur, fris, vlezig en een spicy touch: ze komen allemaal voorbij. Niet te missen zijn ook de vegan ribs van maïs die je de hele avond uit de keuken ziet komen. De BBQ-saus die hierbij komt, wordt gemaakt van dezelfde kruiden als die in chorizo zitten, wat zorgt voor een kruidige en dikke marinade die perfect past bij de knapperige maïs.
Liefde voor Mexico

Dat Mexico en al haar schoonheid door de aderen van David en daarmee Botanero stroomt, is te zien, proeven maar ook te horen uit de honderd-en-een verhalen die David kan vertellen. Zo bezocht David acht keer het Latijns-Amerikaanse land en werd hij bevriend met de familie Cortes waar de man des huize een echte mezcallero bleek te zijn. Met deze Valentin Cortes maakte hij zelfs een eigen mezcal en gaf zijn leermeester een prachtig eerbetoon met een levensgrote muurschildering in de zaak.
Over een avond bij Botanero is een boek te schrijven, maar beter is om langs te gaan en te ervaren.