Op de ramen grote stickers: ‘Rotterdam, Botanero’, met een klein cocktailglaasje erachter. Twee jongens van het aannemersbedrijf dat de afgelopen maanden bij hen geklust hebben, geven elkaar aanwijzingen in plat Rotterdams. Terwijl de laatste lamp wordt opgehangen kijken Ron de Jong, Dave Heijnen en David Trampe trots toe. Na bijna vijf maanden plannen smeden, cocktails testen en verbouwen was het vorig weekend zo ver: Botanero, op de kruising tussen de Vogelenzang en Mariniersweg, ging eindelijk open! Wij gingen langs om te kijken wat de mannen er van gebrouwen hebben, of beter gezegd: wat ze er gaan brouwen.
“Botanero. Bò- tá – nè – ro”, spelt David lachend. “Ja, Rotterdammers hebben nogal de neiging om het lekker plat Rotterdams uit te spreken. Daar leent het zich ook voor. We zijn een Rotterdamse bar, dus niets mis mee, maar de naam komt van het Mexicaanse woord Botanero.” Een Botanero is een concept in veel zuidelijke landen waarbij je altijd wat te snacken voorgeschoteld krijgt zodra je wat te drinken bestelt. De mannen lachen, terwijl Ron zelf zijn best doet om het woord ‘correct’ uit te spreken.
Cocktails, bier en Rotterdamse producten

We schreven al eerder over de plannen van David en zijn team en het oorspronkelijke idee van Botanero is redelijk in stand gebleven. “Eten en drinken ís ook gewoon heel erg gezellig en hoort gewoon bij elkaar”, vindt David. Hij wil daarnaast wel meteen op het hart drukken dat dat het niet meteen een Mexicaanse cocktailbar maakt, of een Mexicaans restaurant. “Nee, het is een bar met Mexicaanse invloeden, Mexicaanse cocktails, maar ook zéker wel Rotterdamse invloeden.” Verwacht ook geen high-end bar waar je per se in pak moet verschijnen. “Iedereen is welkom, je wordt hier absoluut niet raar aangekeken als je een biertje bestelt. We hebben juist ook gefocust op toffe biertjes”, aldus David. Dave vult aan: “Er zijn inmiddels veel cocktailbars in onze stad en vaak zie je dat het dan wel een hotelbar-setting of een speakeasy bar. Vaak moet je je beste kleding aan. Wij willen de toegankelijkheid van Bokaal combineren met een goede cocktailbar. We willen juist de combinatie maken tussen goede signatures die David in zijn loopbaan heeft bedacht, maar ook goed bier en lokale producten.”
Botanas

Maar hoe zit het nu met die hapjes dan? “Alle hapjes die je bij je drankje krijgt zullen vega zijn, zodat iedereen ze kan eten. Verwacht zeker geen ‘gewoon’ bakje chips of olijven. We maken mooie amuses waarvan je lekker kunt proeven en genieten tijdens je drankje. Denk aan witlof met crème van feta en artisjok. Of een biet met een merengue van framboos en jalapeños. Of een tostada met zwarte bonensaus en guacamole”, vertelt David verlekkerd. De chef van Botanero heeft een achtergrond in klassiek Frans koken. Hij gaat op zoek naar de mooie balans tussen authentiek Frans en modern Mexicaans. “De menukaart is trouwens niet helemaal vegetarisch”, vertelt Ron. “Wat heel goed werkt bij De Kanarie en Bokaal, is dat mensen het heerlijk vinden om gewoon lekker te snacken. We hebben dus verschillende gerechtjes gemaakt die je ook zou kunnen delen.” En, Mexico komt ook nog terug in de kaart; je kunt hier namelijk ook terecht voor goede taco’s.
Altijd welkom

Botanero moet een heel toegankelijke bar worden, waar mensen uit de buurt terecht kunnen. “Het is ten eerste een perfecte plek waar mensen die even geen zin hebben om te koken voor zo’n vijftien euro met een lekker hapje en drankje klaar kunnen zijn”, vertelt David. Daarnaast vinden de heren het belangrijk dat iedereen welkom is. “Het is een echte Rotterdamse bar, dus no nonsens. Je bent hier ook zeker niet verplicht in pak te verschijnen, maar als je dat wil mag dat natuurlijk wel. Tegelijkertijd, als jij zin hebt in een portie bitterballen of goed stukje kip tijdens het witten van de muren thuis, ben je in je kluskleding ook hartstikke welkom”, vindt Ron. Met 85 zitplaatsen is er plaats genoeg in Botanero. Boven is een aparte zaal, waar bijvoorbeeld workshops of tastings gegeven kunnen worden, zonder de gasten in het restaurant te verstoren.
Het nieuwe drankje van de buurt

Op dit moment wordt er achter de bar hard gebouwd aan een Paloma tap. Dit is een drankje van tequila, grapefruit soda, limoen en zout. Deze wordt door David helemaal ‘from scratch’ gemaakt. “We beginnen met de verse vruchten, schillen en de suiker. Alles doen we zelf. Uiteindelijk wordt hij geserveerd op -2 graden. Dit moet het populairste drankje van de buurt worden”, vindt David. “De Paloma zoals deze hier gemaakt en geschonken wordt, is nog niet eerder in Rotterdam gedaan.”
Opening

Afgelopen week ging Botanero al stilletjes open. Veel mensen kijken door de grote ramen nieuwsgierig naar binnen. De reacties waren al erg positief tijdens de proefdagen het afgelopen weekend. De heren hopen hier nu een gezellige en toegankelijke bar voor de buurt van te kunnen maken. In het voorjaar zit ook aan zowel de Mariniersweg en de Vogelenzang een verwarmd overdekt terras. Vanaf deze week zijn ze officieel geopend van woensdag tot en met zondag en in het weekend zijn ze zelfs tot 02:00 geopend. In januari verwachten ze, als alles een beetje op orde is, de opening nog eens groots te gaan vieren. Wij kunnen in ieder geval niet wachten te gaan proeven van al het lekkers van Botanero. Proost! Of beter gezegd: Salud!