Er start een nieuw tijdperk voor David Trampe, die al enige tijd bij Loopuyt Gin werkt, met de opening van zijn eigen internationale bar in het centrum van de stad komende winter. “In een Botanero krijg je altijd iets te knabbelen als je een drankje bestelt, ik dacht: dat wil ik ook!”, aldus David. We vragen hem naar zijn plannen, waar hij enthousiast over vertelt.
“Eigenlijk wilde ik nooit een bar”, begint David vrolijk. “Ik heb veel in bars gewerkt, van bruine kroeg tot feestcafé en van strandtent tot bars die hoog in de internationale ranglijsten staan. Het werk ben ik zeker niet vies van, maar het stukje achter de horeca, cijfers en het management, zijn niet mijn sterkste punten”, vertelt David, en ook dat is belangrijk bij het runnen van een eigen bar. Toch neemt hij nu die stap en de trigger daarachter was onder andere zijn vriendin Eefje. “We liepen langs Stirr, dat onlangs zijn deuren heeft moeten sluiten, en vonden het zonde dat dit was misgelopen. Het is een geweldige locatie midden in het centrum en als je hier binnenstapt, stap je in een andere wereld. Was dit het voorbeeld van het mismanagement waar ik bang voor was? Eefje zei: ‘als jij zoiets kan starten, dan ga ik hetgeen voor je doen waar jij niet goed in bent. Dan pak ik het stukje management op’. Ik kijk haar aan, als ze dit zou menen, zou ik die stap durven maken. Ze meende het echt en hier zijn we dan.”, lacht David.
Aan de slag

David ging op zoek naar een pandje, maar ondertussen stond nog een reis naar Mexico op de planning. Omdat hij wegging moest het plan snel worden getypt en dat deed hij in De Gele Kanarie. Ooit werkte hij voor Ron de Jong (eigenaar van onder andere De Gele Kanarie, Bokaal, Fontein en Weena) en ze hebben altijd contact gehouden. Met deze werkplek kon hij meteen veel vragen afvuren op Ron en dat kwam goed uit. Toen hij terugkwam uit Mexico werd hem de vraag gesteld: ‘wat nou als we het samen gaan doen?’. Daar hoefde David niet lang over na te denken. “Ik heb snel ja gezegd, met als belangrijkste reden dat deze mannen voor mij een voorbeeld zijn van hoe je horeca hoort te doen. Alles klopt, en daar werk ik graag mee samen. Ron en Dave (Heijnen, de andere eigenaar van deze zaken, red.) waren al van plan iets te doen met een cocktailbar, maar misten expertise van cocktails en spirits. Ik bied hen die graag”, zegt David enthousiast.
Spirit of Mexico

David gaat in zijn bar veel werken met Mexicaanse spirits, zoals Sotol, Mezcal en Tequila. “Mezcal greep mij in de allereerste slok die ik daarvan nam. Ik zei: ‘What the fuck is dit?’ Ik ben daarna veel in Mexico geweest voor het bestuderen, zien, ruiken en proeven van het land en haar cultuur. Dit gaat dan ook een groot deel van het hart van de bar vormen”, legt David uit. Toch wordt het geen Mexicaanse bar, maar een internationaal, echt Rotterdams plekje. Er is van alles te krijgen, van wodka tot een ‘simpel’ fluitje bier. “Maar er zijn zeker ook de beste Mexicaanse spirits te vinden!”, vult hij aan.
Geen kater

De bar gaat Botanero heten, vernoemd naar een Mexicaans concept. In Mexico is een Botanero een ‘bar’ waar je iets te drinken bestelt. Daar krijg je dan wat te eten bij. Kiezen kun je niet, “een soort snacken wat de pot schaft”, lacht David. Zolang je blijft bestellen, blijft het eten komen. “Dat is een erg gezellig concept: eten en drinken tegelijk ís gewoon heel gezellig. En het leuke is, het helpt ook goed met het voorkomen van een kater. Nederlanders eten, en stoppen met eten wanneer ze gaan drinken. En om het dan af te sluiten halen ze misschien daarna nog een vette hap. Als je blijft eten tijdens het drinken voorkom je dat. Ik heb in acht maanden Mexico geen kater gehad!” vertelt David lachend.
Drinken zonder kater kun jij ook proberen, maar daar moet je nog wel eventjes op wachten. Komende winter gaat Botanero open op de Mariniersweg 55.