Natuurlijke wijnen en het lekkerste zuurdesembrood van Rotterdam bij pop-up wijnbar en shop CULT

Op het terrein van Weelde in Rotterdam-West is een gezellige restaurantruimte te vinden, waar zich de komende tijd pop-up wijnbar en shop CULT nestelt.

13 Mrt 2020 Kim Longwood

blogger Gepubliceerd (online) auteur en dichter Kim Longwood ademt de kunst van het woord. Ze duikt graag in haar (soms spreekwoordelijke) pen om de verhalen van culinaire wonders en creatievelingen te delen.

Natuurlijke wijnen en het lekkerste zuurdesembrood van Rotterdam bij pop-up wijnbar en shop CULT

Op het terrein van Weelde in Rotterdam-West is een gezellige restaurantruimte te vinden, waar zich de komende tijd pop-up wijnbar en shop CULT nestelt. Meteen bij binnenkomst trekken de industriële glazen wanden de aandacht, ze nodigen uit om naar binnen te stappen en aan te schuiven aan de met knalgele tegels beklede bar waar het stoere logo in neon roze vanaf springt.

Eigenaar Rutger van de Pol opende op 4 maart de spreekwoordelijke deuren van zijn tweede kindje. Na recentelijk samen met zijn vrouw zijn eerste baby te mogen verwelkomen in deze wereld volgde de geboorte van CULT, een pop-up bar en shop waar uitsluitend natuurlijke wijn wordt geschonken en verkocht.

​Waarom natuurwijn?


“Natuurlijke wijn is wijn zonder gekke toevoegingen, filteringen en andere dingen die het spannende van de wijn weghalen. CULT is de eerste natuurlijke wijnbar in Rotterdam. Ik kan eindeloos praten over waarom je natuurlijke wijnen moet drinken of hoe het wordt gemaakt en hoe het verschilt van ‘gewone’ wijnen, over de bijzondere wijnstreken waar de wijnen die ik heb vandaan komen, van Nederland tot Georgië, en over de vaak (te) gekke wijnmakers zelf. Wijnmakers die zich wat meer bezighouden met de oorsprong van wijn maken”, begint Rutger.

Zijn gezicht straalt van het enthousiasme wanneer hij ons vertelt over hoe natuurlijke wijnen zo puur mogelijk worden gemaakt en dat hij persoonlijk erg veel belangstelling heeft voor deze soort wijn vanwege het gistproces.

Natuurlijke wijn is wijn zoals het vroeger werd gemaakt, tot ongeveer de jaren zeventig. Voor die tijd bestond er nog geen ‘supermarkt wijn’. Een snelle fles die je mee grijpt voor bij het eten of een avondje op de bank. Wijn was tot die tijd een product waarover open kaart gespeeld kon worden, zoals het volgens Rutger nog steeds hoort te zijn. Veel producenten van ‘gewone’ wijnen houden hun mond strak dicht wanneer ze gevraagd worden naar het productieproces, of naar de toevoegingen die zij gebruiken. Bij natuurlijke wijnboeren geldt het tegenovergestelde. Zij zijn namelijk trots op hoe eerlijk hun wijnen zijn en delen hun verhaal graag met een ieder die er oren naar heeft.

​De doorgewinterde wijndrinker en de notoire natuurwijnhater


Rutger: “Bij bar CULT proef je bijzondere cuvées die je normaal alleen in een goed restaurant zou kunnen tegenkomen. Maar ook voor een natuurlijke slurper kun je bij CULT terecht. Of je nu een fervente vin nature-drinker bent, nog nooit wijn hebt gedronken, of een notoire natuurwijnhater bent, CULT heeft een wijn voor jou.”

Zijn statement klopt als een bus. Niet iedereen is gek op wijn, (sommige mensen verklaren je voor gek als je dit durft uit te spreken) maar natuurlijke wijnen hebben gewoonweg een ander soort smaakprofiel. Zeker niet saai, zeker niet minder spannend, simpelweg anders. Denk aan frisse bubbels die meteen een strandgevoel opwekken, bloemige witte wijnen die smaken als de eerste zomerbloesem van het lenteseizoen en rode wijn waar je niet na twee glazen van in slaap valt.

Voor mensen die niet wekelijks met plezier een fles opentrekken om het weekend in te luiden is een natuurwijn de perfecte optie. Want geloof ons, voor een glaasje (of twee), of een fles (mag gewoon), fietst zelfs de grootste wijnhater van Rotterdam richting Weelde.

​Zuurdesembrood en natuurwijn, het perfecte huwelijk


Rutger is sommelier en heeft onder andere bij De Nieuwe Winkel in Nijmegen, Bak in Amsterdam en Lux in Rotterdam gewerkt. Uit zijn tijd bij Lux is hem het speciale zuurdesembrood van Milan Gataric bijgebleven. Nadat hij al zijn spaargeld bij elkaar heeft geraapt om zijn droom te verwezenlijken, stond Rutger nog één ding te wachten: Milan vragen of hij zijn brood mag verkopen in wijnbar en shop CULT.

En dat mag, gelukkig. Daar is Rutger erg blij mee, want het is volgens hem het lekkerste brood van Rotterdam. Wij zijn het met hem eens. Het brood is kraakvers, een beetje vochtig en luchtig als een wolk. Dit komt door het moeilijk uit te voeren gistproces, wat Milan heeft geperfectioneerd. Een ideale match met de natuurlijke wijnen van Rutger. Ook de combinatie van het zuurdesembrood met de door Rutger zelfgemaakte kruidige boter is om de vingers bij af te likken.

​Uitstraling en persoonlijkheid


Het logo van wijnbar en shop CULT is ontworpen door een vriend van Rutger. Ze luisteren beiden veel naar metal en die invloed was dan ook meer dan welkom. De combinatie van de natuurlijke materialen in de bar (hout, glas, metaal) in combinatie met knalgele tegels, neon roze letters en een wijnkaart met zilveren glitters in het papier werkt net zo goed samen als zijn smeuïge boter en het brood van Milan.

 “Deze bar heet CULT omdat het gaat over een selecte groep wijnen, bijzonder van smaak en herkomst. Net zo fascinerend als een obscure sekte, maar dan open voor iedereen met een interesse in intrigerende smaken, kleuren en verhalen. Maar CULT doet ook denken aan underground muziekstijlen, wars van mainstream, tegendraads en eigenwijs.”

CULT is geopend van donderdag tot en met zondag vanaf 17:00. Wijnbar en shop CULT schenkt als enige bar in Rotterdam uitsluitend natuurlijke wijnen, bedoelt voor iedereen. Want exclusief is ook inclusief.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Waarom een dagje Rotterdam begint en eindigt bij Hotel New York

De Buik heeft een route uitgestippeld voor een dagje Rotterdam, te beginnen bij Hotel New York, dan de Maas en het centrum van de stad als uitgangspunt.

Herfstsfeer in de Markthal: 10 x comfort food plekjes voor de koudere dagen

We delen een top 10 van comfort food plekjes tijdens de herfst in de Markthal: rijke bouillons, kruidige wereldkeukens en knusse plekken voor warme dranken.

Kunst op de golven: ontdek de juweeltjes aan boord van de ss Rotterdam

Tijdens de nieuwe rondleiding bij ss Rotterdam, de kunsttour, maak je een culturele reis langs deze kunstwerken en de verhalen die zij vertellen.