Inmiddels is restaurant Vandal al tien maanden open en in deze periode zijn ze geprezen om de Japans/mediterrane cuisine. Wat is deze beleving zonder een mooi drankje ernaast? Speciaal hiervoor hebben hoofdbartenders Diego Cromzigt en Terry Sallons een nieuwe kaart opgezet met cocktails die mooi inspelen op het concept en de zeer excentrieke beleving die je krijgt bij Vandal.
Alvorens het bezoek aan Vandal hebben we contact gehad met Diego voor de persoonlijke code om überhaupt Vandal in te kunnen komen. Zonder code sta je helaas voor een gesloten deur. Een beetje speakeasy style New York in de twintiger jaren, maar maak je geen zorgen. Als je reserveert krijg je zelf ook een code waarmee je naar binnen kunt. In Vandal, gelegen in wat voorheen de oudste sportschool van Rotterdam was pal onder Dudok, zie je al snel dat de hele zaak gemaakt is om een clash te zijn tussen chique en de graffiti cultuur. Op alle muren zie je felle graffiti staan en zelfs op sommige tafels. De vele gouden tinten tegenover het harde zwart laten het decor spreken. Het heeft een heerlijke underground-feel, zoals je dat bijna alleen in New York ervaart. Achterin de zaak valt de bar goed op.
Vandal Classics

Diego vertelt dat het de derde cocktailkaart is die ze lanceren, maar dat deze speciaal doordat zowel het team als de gasten nu veel beter weten wat Vandal is. “We kunnen nu een mooie combinatie aanbieden van de Vandal Classics die zo goed in de smaak vielen voorheen en een heel arsenaal aan nieuwe drankjes die we zelf gecreëerd hebben.” We gaan natuurlijk direct op zoek naar dé signature en vragen de Costa Ricaanse Diego om een VandalRoni, een twist op de hedendaags zeer populaire Negroni.
De Vandalroni is een variant met als basis een Jamaicaanse rum, Italiaanse vermouth, Italiaanse amaro (licht bittere kruidenlikeur) en een hint van sinaasappellikeur. De licht bittere cocktail wordt geroerd, waarna deze geserveerd wordt met een foam van kokosnoot, sinaasappel en agave. De combinatie is heerlijk. De elegante cocktail is mooi uitgebalanceerd en valt niet al te zwaar ook al zou je dat wel vermoeden met al deze smaken bij elkaar.
Cocktail combinaties
Ons enthousiasme is aangewakkerd door de vorige cocktail. Volgens Diego moeten we echt de Pesca Sour proberen. De naam doet direct vermoeden dat vis een ingrediënt kan zijn. Vis in een cocktail trekt ons niet direct, maar Diego heeft onze interesse gewekt en dus besluiten we de cocktail te proberen. De Pesca Sour is een cocktail op basis van gin, abrikozen likeur, ansjovisolie, citroen en eiwit. Als garnituur strooit hij gedroogde tonijnhuid over de cocktail die een sterke aroma meegeeft. De combinatie van sweet and savory werkt goed en we kunnen ons erg goed voorstellen dat je deze lekker wegdrinkt bij een vismaaltijd of bij de sushi die ze ook serveren bij Vandal.
Bestsellers

Diego, die al ruim zes jaar ervaring heeft met het werken voor verschillende cocktail gerelateerde bedrijven, is een goede host en erg begaan met het vak, dat merk je gelijk. We gaan daarom verder met een paar van zijn favorieten. “Een van de bestsellers blijft de Rose Petal Martini”, aldus Diego, “Deze favoriet wordt voornamelijk door vrouwen gedronken”. Een mix van Wodka, lychee, citroen en rozensiroop zorgt voor een fris zachte cocktail met florale afdronk.
Aan variatie ontbreekt het zeker niet en er staan ook een aantal alcoholvrije cocktails op de kaart die je kunt upgraden met een aangeraden spirit. Deze lopen ook erg goed. Ook zijn er redelijk veel cocktails met rum op de kaart. Diego en Terry vinden dat deze drank ondergewaardeerd is en in deze categorie is er zoveel te vinden in verschillen van smaken. Daar zijn wij het zeker mee eens. Je hebt zoete, zachte, droge, fruitige en florale rums en deze verschillen maken de cocktails allemaal zo anders. Wat ons dus nu rest is een rum cocktail te bestellen. Deze signature van Terry genaamd Grand Cavelera wordt geserveerd in een grote skull mok. Een blend van verschillende rums dansen met de tropische smaken zoals passievrucht en ananas. Wat kruidige smaken en ginger maken de cocktail af. Wel een heftig drankje dus zorg dat je wat lekkers te eten erbij bestelt, zoals de yakitori wat echt een goede combinatie is.
Er zijn te veel mooie cocktails om op een avond te drinken. De heren maken ook cocktails buiten de kaart om, waardoor ze je perfecte cocktail kunnen samenstellen. Ze maken sommige cocktails ook aan tafel zoals de Old Fashioned. Als cocktail enthousiast zit ik altijd liever aan de bar om van het gastheerschap te genieten van de bartenders die aan het werk zijn, maar zoals al eerder gezegd, de drankjes smaken zeker ook heerlijk aan tafel tijdens je diner of borrel.