Wijnadviseur Ian van Eck duikt voor de Buik in opvallende wijntrends. Aan de lezers van de Buik laten we zien wat er gebeurt in de wijnbranche en vertellen we waar je deze trend in Rotterdam het beste kunt beleven en proeven. Zo leert de lezer meer over wijn (en spijs) en de restaurateurs krijgen meer geïnformeerde wijnliefhebbers over de vloer. Wat zijn de trends van nu?
Wijnmakers hebben meer dan ooit oog voor het milieu en de nieuwe generatie wijndrinkers hebben een hele andere behoefte. Ook de wijnoogsten van de afgelopen jaren hebben invloed op trends die zich afspelen in de wijnwereld. Kwaliteit en duurzaamheid zijn de toverwoorden in 2023, en het liefst Europees en authentiek.
Wijnklassiekers

Foto: Chefkok Marcel van Zomeren van restaurant IDRW is fan van de Chablis van biologisch wijnhuis Christian Moreau
Tijdens en door corona was de aanwas van wijnen uit de Nieuwe Wereld minder dan ooit. De daaropvolgende tekorten van beschikbare containers en ongekende prijsstijgingen maakten deze wijnen moeilijker bereikbaar. Verder zien we de terugkeer van de klassieke Europese wijnlanden zoals Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië bij wijnliefhebbers in Nederland. Waar het de klassieke en ervaren wijndrinker vooral om gaat is het druivenras en de herkomst.
Klassiekers zijn Sancerre, Chablis, Rioja, Riesling, Chianti, Soave en noem zo maar op. Ook de klassieke wijnmakers zijn eindelijk met hun tijd meegegaan of althans, hun opvolgers. Een beetje Rotterdammer met wat centjes koopt of pocht toch met een mooie Bourgogne. Ja toch niet dan?! De buitencategorie restaurants van Rotterdam hebben mooie uitgebreide wijnkaarten met klassiekers en hippe wijnen, zoals restaurant In den Rustwat in Kralingen.
Bubbels

Foto: Binnenkort een hapje eten bij De Matroos en het Meisje op Katendrecht? Vraag naar de huischampagne!
Ik roep het al een tijdje, maar wij Nederlanders zijn gewoon heel veel van mousserende en sprankelende wijnen gaan houden. Het begon met eenvoudige prosecco tot een steeds betere cava of crémant, en zelfs champagne is helemaal terug van weggeweest. Ze zijn er zeker niet goedkoper op geworden, maar de vraag in Nederland blijft stijgen, dus laat de kurken maar knallen!
Natuurlijk wel het liefst een champagnehuis die zijn eigen druiven verbouwd en eigen champagne produceert met een laag suikergehalte, die mooi strak en zuiver is. Over klassiek gesproken. Sommelier en gastheer Taco de Vos van De Matroos en het Meisje op het Deliplein is ook zo’n fervent wijnfreak. Bij het restaurant op Katendrecht serveren ze als huischampagne Yannick Prevoteau uit Damary.
Authenticiteit en duurzaamheid

Foto: Bij het wijnmakers diner van Avondale in restaurant Héroine waren veel Rotterdamse sommeliers en wijnkenners aanwezig
De wijndrinker gaat voor kwaliteit, maar de wijnmaker ook. Authenticiteit wordt steeds duurzamer. Meer en meer wijnmakers gaan over op biologische wijnteelt of werken duurzamer met ouderwetse methodes en gebruiken geen pesticiden, kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen meer. Jonathan Grieve van het biologisch-dynamische wijnhuis Avondale werkt met zijn Duck Mobile: eenden die hij bij zijn wijngaarden los laat en die zich te goed doen aan slakken en onkruid en het weer op een natuurlijke manier bemesten.
Wat je eigenlijk ziet is dat wijnmakers van voornamelijk kleinere wijnhuizen de stap maken naar biologisch werken. Dat start klein maar wordt steeds leuker en intensiever. Hoe schoner de wijngaarden, hoe mooier de druiven en lekkerder de wijn. Des te sterker het plantje wordt, des te minder hoef je in te grijpen. Ook in de kelder, waardoor de wijnen steeds natuurlijker worden.
Natuurlijk hip
De jonge wijndrinker zoekt naar andere spannende wijnen die zo natuurlijk mogelijk gemaakt zijn. In de wijngaarden en in de wijnkelder zonder enige interventie en waarin zo min mogelijk sulfiet gebruikt wordt.
Lekkere lichte rode wijnen die een tikje gekoeld gedronken kunnen worden zoals Pinot Noir uit Duitsland. Ook is Gamay uit de Beaujolais helemaal terug, of wat te denken van een Dolcetto, het kleine broertje van zijn befaamde Nebbiolo waar Barolo’s van worden geproduceerd. Gewoon lekker hip en het liefst met een apart en tof etiket waar de meningen altijd over verschillen.
Dik en ordinair
We houden ook nog steeds ook van dik er ordinair, en zeker in Rotterdam! Daar bedoel ik zeer zeker de houtgelagerde chardonnay mee. Of elke andere wijn die heerlijk houtgerijpt is, is een guilty pleasure. Daar hoef je je niet voor te schamen hoor, want dat is soms ook toch godsgruwelijk lekker: roomboterbabbelaar of karameltonen.
Zo ook de inmiddels beroemde Les Peyrarols Chardonnay van Boyer - deBar, in Rotterdam verkrijgbaar bij FG Food Labs*. Het edele chardonnaysap uit de Languedoc wordt per tankwagen vervoerd naar Bourgogne, waar de wijn wordt opgevoed door Boyer en wel op exact dezelfde wijze als hij zijn Meursault maakt. Het rijpingsproces start het eerste jaar traditioneel in eikenhouten vaten en het tweede jaar in betonnen eieren. Resultaat is een nóg rijkere en complexere wijn. Deze chardonnay was bedoeld als eerste experiment, maar gezien de gelauwerde reacties zal dit zeker een blijvertje zijn!
Over deze serie
Ook in het wijnvak hebben we te maken met modeverschijnselen en zijn bepaalde wijnen hip, of juist niet. Denk aan een bepaalde druif die in opmars is, de kleur van een wijn (lichte rosé), een wijngebied of zelfs landen. Ian van Eck duidt voor ons deze trends, zodat je ze zelf kunt ervaren in de Rotterdamse horeca.
Iedereen die de Buik van Rotterdam langer volgt, kent Ian. Hij is al 25 jaar actief in de Rotterdamse horeca als wijnadviseur en werkt voor veel van de mooie bedrijven die op de Buik staan. Meer weten over Ian? Check zijn biografie hier of klik door naar zijn eigen site: Ian & Wijn.