Samen met wijnadviseur Ian van Eck duiken we weer in een opvallende wijntrend of ander soort wijnweetje wat hem is opgevallen. We laten samen met hem zien wat er gebeurt in de wereld van wijn en vertellen ook waar je in Rotterdam moet zijn om zo'n speciale wijn kunt proeven en beleven. Als lezer van de Buik van Rotterdam leer je over wijn (en spijs) en de restaurants krijgen de meer geïnformeerde wijnliefhebber over de vloer. Deze maand draait het uiteraard om de liefde. We hebben het over de oorsprong van Valentijn en welke wijn goed aansluit bij het thema.
All you need is love
Het feest van de liefde, overgewaaid uit de Verenigde Staten in de jaren negentig, heet Valentijnsdag en daar doen wij commercieel gezien graag aan mee op 14 februari. De oorsprong van Valentijnsdag stamt echter uit de oudheid. Althans, er bestaan verschillende mythen over het ontstaan van Valentijnsdag... Voor mij is het meest logische verhaal over de oorsprong die van de christelijke priester Sint Valentinus uit Rome. Er bestond in de derde eeuw een keizerlijk verbod voor soldaten om te trouwen. Men dacht namelijk dat vrijgezellen soldaten eerder bereid waren te sterven op het slagveld en zo betere krijgsmannen zouden zijn. Priester Valentijn heeft toen toch vele soldaten in het geheim gehuwd, omdat hij van mening was dat liefde alles overwon. Een mooie gedachte en de eigenlijke voorloper van All Your Need is Love of andere datingprogramma’s! Toen keizer Claudius II ontdekte dat Sint Valentinus dit deed, liet hij de priester op 14 februari executeren en tada: een mythe is geboren. Zo werd deze Valentijn een martelaar voor de liefde en werd 14 februari de dag van Sint Valentijn.
Keizerlijke wijnen uit Toscane

Foto: Bij La Cazuela schenkt eigenaar Mitchel verschillende Super Tuscans, zoals Gorgoli van wijnhuis Terre del Bruno
Vaak dronken Romeinse keizers zoals Claudius II de wijnen uit Lazio en het aangrenzende Umbrië, van de wijngaarden rondom Rome. Het zal je dan ook niet verbazen dat sommige wijngaarden rondom Rome duizenden jaren oud zijn. Helaas zien we de wijnen van Lazio en Umbrië te weinig in de schappen en in restaurants. Vandaar dat ik het graag heb over een andere 'keizerlijke' wijn in het net aangrenzende en meest bekende wijngebied van Italië, namelijk Toscane. Wereldberoemd om zijn sangiovesedruif en daarmee verbonden aan Chianti, Brunello, Montepulciano, Vin Santo en sinds eind jaren '80 van de vorige eeuw ook Bolgheri. Deze wijnstreek werd bekend door de broers Antinori die naast de sangiovese, met alleenrecht in Toscane, graag Franse Bordeauxdruiven zoals cabernet en merlot wilden gebruiken en hadden aangeplant met geweldige resultaten. Gezien het alleenrecht van de sangiovese was dit natuurlijk ten strengste verboden, dus maakte ze een wijn op het laagste niveau, namelijk tafelwijn (nog lager dan landwijn) en creëerden ze de Super Tuscan! De Medoc van Italië, een blend van cabernet sauvignon, cabernet franc en/of merlot met sangiovese gerijpt op Franse eikenhouten vaten. De tafelwijn vond gretige aftrek in de wijnwereld en werd de nieuwe ster. Nu ondertussen ook gewoon met DOC (gecontroleerde benaming van oorsprong, red.) status.
Super Tuscans in Rotterdam

Foto: Ook bij Osteria Liz in het Liskwartier in Rotterdam-Noord serveren ze Gorgoli bij de Italiaanse gerechten van hun menukaart
De inmiddels onbetaalbare en bekende wijnhuizen zoals Sacciscaia, Ornellaia, Solaia en Tignanello zijn prachtvoorbeelden, maar een aantal leuke restaurants in Rotterdam verkopen hun eigen Super Tuscan van ongekend mooi niveau. Het piepkleine wijnhuis Terre del Bruno maakt Gorgoli, gemaakt van 50% cabernet sauvignon en sangiovese: tongstrelend lekker en een must om te proeven! Osteria Liz in Noord van Rose Tieleman is een geweldige buurt Italiaan op hoog niveau met een zeer uitgebreide wijnkaart en veel wijnen per glas. Ook daar is de Terre del Bruno een zeer gewaardeerde sterrenwijn. Nog zo’n leuk restaurant met een eigen ontwikkelde imago (één van de kleinste van Rotterdam) aan het begin van de Veerhaven zit The Meatclub van Nikki van Bodegom. De naam van het restaurant verklapt wat daar de hoofdmoot is. Mooi opgevoed vlees van de grill en met een ruime wijnkaart met veel rode wijnen voor zeer schappelijke prijzen. Een andere 'Rotterdamse keizer' die niet vergeten mag worden, is het Mediterrane restaurant La Cazuela in de Proveniersstraat achter Centraal Station. De nieuwe eigenaar Mitchel Koedam, die de zaak grondig verbouwd heeft, serveert verrassende gerechten met een grote wijnkaart met dikke wijnen.
Wij hebben liefde voor deze mooie wijnen en helemaal op de dag van de liefde schenken wij graag nog een glaasje in! Jij ook?
Over deze serie
Ook in het wijnvak hebben we te maken met modeverschijnselen en zijn bepaalde wijnen hip, of juist niet. Denk aan een bepaalde druif die in opmars is, de kleur van een wijn (lichte rosé), een wijngebied of zelfs landen. Ian van Eck duidt voor ons deze trends, zodat je ze zelf kunt ervaren in de Rotterdamse horeca. Iedereen die de Buik van Rotterdam langer volgt, kent Ian. Hij is al 25 jaar actief in de Rotterdamse horeca als wijnadviseur en werkt voor veel van de mooie bedrijven die op de Buik staan. Meer weten over Ian? Check zijn biografie hier of klik door naar zijn eigen site: Ian & Wijn.