NikaRu, Russische super waar je ook kunt eten

NikaRu op de Hoogstraat is behalve een supermarkt ook een (afhaal)restaurant en een trefpunt voor Russische Rotterdammers en andere Oost-Europeanen.

4 Jan 2015 Esther Wienese

blogger Esther is zelfstandig redacteur, adviseur en woordvoerder. Ze houdt van water, ruimte en Rotterdam. Haar favoriete bezigheid: lunchen met vriendinnen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

NikaRu

Hoogstraat 71A, Rotterdam Maaltijd: OntbijtLunchDiner Stadsdeel: Centrum Keuken: Slavisch Bekijk restaurant

NikaRu, Russische super waar je ook kunt eten

NikaRu op de Hoogstraat is behalve een supermarkt ook een (afhaal)restaurant en een trefpunt voor Russische Rotterdammers en andere Oost-Europeanen. De Buik ging er met twee vrouwen sterk winkelen en bietjes eten.

Als kind las ik een boek waarin een uitgehongerd Russisch jongetje in de oorlog op de bon een pannetje borsjtsj haalt voor zijn familie. Hij struikelt en de gemorste bietensoep kleurt de witte sneeuw rood. Tranen met tuiten heb ik erom gehuild. Om me te troosten maakte mijn moeder borsjtsj. Een mooie herinnering die terugkwam toen ik van de week de Russische speciaalzaak NikaRu bezocht samen met de van oorsprong Moldavische ‘Buiker’ Julia Miteva.

Julia (26) mee vragen naar het Russische delicatessen-café-afhaalrestaurant blijkt een goed idee. De vriendelijke eigenaar Michail spreekt weinig Nederlands en al die Russische namen van de waren in de schappen en koelvitrine werken ontmoedigend; zonder haar zou ik al snel rechtsomkeert hebben gemaakt. Julia moet erom lachen: 'Dat heb ik nou in een Turkse winkel. Nooit beseft dat dat in een Russische winkel natuurlijk ook zo werkt.'

Julia werd geboren in Chisinau in de Oost-Europese republiek Moldavië (tussen Roemenië en de Oekraïne) en is Russischtalig grootgebracht. 'Ik spreek het wel, maar ik heb een vreselijk accent hoor. En mijn grammatica is een drama.' Op haar tiende kwam ze met haar moeder naar Nederland. Geweldig vond en vindt ze het. 'Ik ben echt een Rotterdamse geworden.' 

Pure nostalgie

Voor Julia is NikaRu pure nostalgie. Ze komt er regelmatig. De potten met geconserveerde tomaten, augurken en paddenstoelen herinneren haar aan haar overleden opa en oma. 'Die hadden een enorme tuin midden in de stad en maakten altijd hun groenten in.' De groenten op water, azijn en kruiden blijven in de weckflessen maanden goed. 'Ik eet zo een pot augurken leeg. Heerlijk.'

De boekweit in het schap ernaast is door de healthy food-trend in Nederland helemaal hot. 'Als kind at ik boekweit met een tapenade van paprika en aubergine, net als je dat hier met pasta of rijst doet. En de volwassenen eten er koteletten bij.'

In het versschap liggen maaltijden waarvoor je per gewicht, stuk of portie betaalt: borsjtsj, € 3 per portie, seld pod sjoeboj (salade met haring en bieten) € 1 per honderd gram en goloebtsy (spitskoolbladeren gevuld met gehakt en rijst) voor € 1,09 per stuk. 

Kaviaar en bubbels

Bij NikaRu betaal je voor een blikje van vijftig gram zwarte kaviaar € 30. Hoe je het eet, vragen we aan Michail. Met stokbrood, op een pannenkoek of op eieren, antwoordt hij. Dus niet zo van een lepeltje? Michail kijkt wat bedenkelijk. Julia lacht. 'In Rusland eet je overal brood bij. Zelfs bij de pasta.' Bij de kaviaar kun je Russische bubbels kopen: een Krimsekt droog of rood (11,5%) voor € 11,99 en een mousserende rode of witte milde Swetskoe Polusladkoe (10%) voor € 3,99 per fles. En diverse bieren (5%) voor € 0,95 per fles. 

Wodka verkoop Michail niet. Daarvoor moet je naar de Russische supermarkt Bogatir schuin aan de overkant in de Hoogstraat. Nee, die zaak is niet van hem maar van andere Russen. Die zaten er al toen hij vijf jaar geleden begon. 'Maar we gaan vriendelijk met elkaar om hoor', lacht hij. 'Geen kalashnikovs.'

Achter in de zaak staan drie tafeltjes en zeven stoelen waar je kun eten. Het zit er ’s avonds altijd vol, weet Julia. Veel Oost-Europese studenten van de Erasmus Universiteit eten er. En Russen, Wit-Russen en Oost-Europeanen die van heinde en ver naar deze speciaalzaak komen. Erg gezellig ziet het er niet uit tussen de kille tegelwanden. 'Voor een Rus hoeft de ruimte niet gezellig te zijn, zo lang je maar leuk gezelschap hebt', verklaart Julia.

Wij schuiven aan de tafel met een bakje haringsalade met aardappelen, bietjes aangemaakt met mayonaise. Het ziet er mooi uit door de laagjes en de rode bietjes bovenop. Erbij eten we een soort donker roggebrood. Het is verrassend lekker. Zo lekker dat ik door blijf eten als Julia al is gestopt. Later begrijp ik waarom: ik kon de rest van de dag geen hap meer eten. 'De Russische keuken is niet slank', lacht Julia. 'Als kind lepelde ik zo elke dag een pakje Hüttenkäse vermengd met zure room weg. Als ik  dat nu zou doen zou ik moddervet zijn.'

Gelukkig smeken koude winterdagen om calorieën dus is er alle reden om weer te gaan.

 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

Lake Seven: eten en avontuur aan het water

Voor wie even wil ontsnappen uit de stad, maar wel beleving en eten op maat wil, is Lake Seven aan de Zevenhuizerplas de juiste eatertainment plek.

Mango lassi, pani puri en meer: een avond bij Bombay Curry House

Ontdek Bombay Curry House: klassieke en verrassende Indiase gerechten, verse naan, tandoori en heerlijke mango lassi.