Bird in de Hofbogen wordt steeds veelzijdiger. Het was al een jazzpodium en een restaurant en sinds dit voorjaar kun je er ook pizza's eten. En niet zo maar pizza's, maar echte Napolitaanse pizza's volgens de regels van de vereniging uit Napels, met zo'n lekkere opstaande rand en een zachte bodem. Blogster Miriam Bunnik, getrouwd met een Italiaan, zag haar man twee in de houtoven gebakken pizza's verorberen.
Het is vrijdagavond en we hebben zin in pizza. Eigenlijk hebben we altijd wel zin in pizza, maar mijn vakantie is begonnen, dus die luiden we dan graag feestelijk in. Nu beschikt Rotterdam over een flink aantal goede pizzeria’s maar manlief is na mijn enthousiaste verhalen over de pizza van Bird zo nieuwsgierig geworden dat we daar de dag willen afsluiten.
Echte Napolitaanse pizza

We nemen plaats in het bargedeelte, tussen het restaurant en de pizzabakkerij in. Het terras zit aardig vol en hier zitten we lekker rustig en ongedwongen. De linkerboog is er als laatste bijgekomen en wordt voor een groot deel gevuld door de prachtige houtgestookte oven en een berg stookhout. Verder weinig poespas, zoals een echte pizzeria in Napels, en er staat zelfs een televisietoestel voor de Italiaanse touch. Op het menubord prijken zeven smakelijke pizza’s. Wij gaan voor een bresaola en rucola, en een carciofi (artisjokken) en capocollo (een Italiaanse worst). Ze smaken zo goed dat manlief er nog een wil. Italianen eten rustig meerdere pizza’s op een avond en ik snoep lekker mee. Hij gaat bij de tweede ronde voor de klassieke Margherita, de meest Napolitaanse en moeder aller pizza’s. Biertje erbij en onze vrijdagavond kan niet meer stuk.

De nacht van de Napolitaanse pizza
Vanavond staat Derk Jan Wooldrik, het grote brein achter de pizza’s van Bird, niet bij de oven maar in de keuken. Hij komt even gezellig een praatje maken en laat de Italiaanse Simone onze pizza’s bakken. Derk Jan vertelde De Buik in april al over zijn ervaringen in Napels, toen hij de opleiding deed bij de Associazione Verace Pizza Napoletana (dé vereniging die de belangen van de échte Napolitaanse pizza behartigt.

Een maand later kwam het ‘handvest’ van deze vereniging in Nederlandse boekvorm uit, met de pakkende titel: Bloem, water, gist, zout, passie (vertaald door ondergetekende en haar collega Mara). Alle regels waaraan de Napolitaanse pizza moet voldoen staan erin, aangevuld met wel 75 recepten voor heerlijke pizza’s. Naar aanleiding hiervan besloot Bird een evenement te organiseren ter ere van de Napolitaanse pizza.
Nazomeren met pizza all you can eat
Op zaterdag 12 september kan iedereen die de pizza van Bird al kent, en iedereen die hem nog moet ontdekken, zijn hart ophalen bij Bird tijden de Nacht van de Napolitaanse pizza. Heel pizzaminnend Rotterdam en omstreken is van harte welkom om gezellig aan lange tafels aan te schuiven, alsof je met z’n allen op een echt Italiaans piazza zit, voor een Italiaanse avond vol pizza, pizza en nog eens pizza. Ze laten voor de gelegenheid meesterbakker Giovanni Improta van de befaamde pizzeria ‘Al 22’ invliegen vanuit Napels en het Italiaanse muziekduo Duo Colore, bestaande uit Piero Bianculli en Simone Cesarini, zorgt voor een lekker muziekje. Dat belooft een zinderende nazomeravond te worden.
Kaartjes zijn incl. pizza, hapjes, live-muziek & afterparty kosten € 30,- in de voorverkoop en € 35,- aan de deur. Wil je ook het boek Bloem, water, gist, zout, passie erbij, dan betaal je €60,-. Te verkrijgen via de website van Bird. Vanaf 20.00 uur ben je welkom. Om 23.00 uur gaan de tafels aan de kant en de voetjes van de vloer tijdens de ‘dampende soulavond’ van SoulCity.