Fabian Verschoor studeerde filosofie en werkte enkele jaren als dakdekker tot hij ontdekte dat hij het pas écht warm krijgt als hij boven het gasfornuis staat te roeren of anderszins met lekker eten bezig is. Onlangs opende hij met La Cabane de Fabian zijn eigen kruidenierswinkel/lunchroom aan de Bergweg.
Fabian leerde de foodsector van binnenuit kennen als medewerker van het Franse restaurant Ç'est ça in Den Haag, daarna vertoonde hij zijn kookkunsten in de keukens van Mangiare en Ballroom. Het idee om een kruidenierswinkel te beginnen, ontstond bij toeval. 'Ik woon hier om de hoek en had geconstateerd dat dit pand al vrij lang leeg stond. Eind september heb ik de gemeente gebeld met de vraag wat ik als huurder met deze ruimte zou mogen.' De mogelijkheid diende zich aan om er een winkel te beginnen die ook kon fungeren als een ontmoetingsplek voor de buurt. 'Op 1 november kon ik erin. In de tussentijd heb ik keihard gewerkt om geld in mijn eigen zaak te kunnen investeren.'
Winkel, ontbijtbar, lunchroom
La Cabane de Fabian is elke dag al vanaf acht uur 's ochtends open, behalve op zondag. Behalve kruidenierswinkel is de 'cabane' ook ontbijtbar en lunchroom. Fabian: 'Je kunt hier een verse koffie halen en lekker in de vensterbank gaan zitten, of boven een tafeltje pakken.' In de winkel zijn onder andere bijzondere vleeswaren, visconserven, kazen, olijfoliën en speciaalbieren te koop. Een etage hoger bevindt zich de lunchroom met een inrichting die het midden houdt tussen oud-Hollands en mediterraans. Hier kun je direct opeten wat je in de winkel aan lekkers bent tegengekomen, bijvoorbeeld een kaasplankje of een schaaltje bijzondere visconserven - iets wat in de Zuid-Europese landen heel gebruikelijk is.
Helaas is het in La Cabane de Fabian nog niet toegestaan drank te schenken. 'Ik ga wel proberen een drank- en horecavergunning te regelen, maar eerst wil ik deze zaak opbouwen. Voorlopig mag ik wel hele flessen wijn leveren, interessant voor borrelpartijen!' Hiermee hint Fabian op de catering die hij er als kruidenier bij doet, want ook dat behoort tot de mogelijkheden.
Door de alomtegenwoordigheid van de supermarkten zijn kruidenierswinkels nagenoeg verdwenen in Nederland. Fabian denkt dat de behoefte aan dergelijke gespecialiseerde middenstand er desondanks nog wel degelijk is. 'Een onderscheidende factor is mijn ruime aanbod van visconserven. Ook andere delicatessen van La Cabane vind je niet bij de supermarkt.' Daarnaast hoopt hij ook dat de ‘gunfactor’ en het persoonlijke contact veel klanten naar zijn winkel zullen brengen. 'Ik kom zelf ook regelmatig bij de Albert Heijn hoor, maar Albert, die zie ik nooit,” legt Fabian lachend uit.
Het beste van Zuid-Europa
Waarop baseert Fabian zijn keuze van producten die hij verkoopt? 'Belangrijk is dat ik het zelf lekker moet vinden', antwoordt hij. 'Mijn leveranciers zijn of gespecialiseerd in Franse òf in Spaanse producten, ik wil die het beste van zulke landen in mijn assortiment. Ik beperk me nu nog tot lang houdbare producten, maar in de loop der tijd wil ik het aanbod naar de wensen van de klant verder uitbreiden.'