La Cabane de Fabian aan de Bergweg kennen we natuurlijk van Fabian’s beroemde bourgondische broodjes, zoetigheden, warme maaltijden met Italiaans-Rotterdamse twist en een goede kop koffie, glas wijn of biertje. De Riddert, gerund door de even sympathieke Willem van den Broek, tevens uitbater van Faas, staat bekend om het uitgebreide assortiment bieren en is erg populair onder muzikanten en ras-Rotterdammers. De twee slaan nu de handen ineen voor een pop-up.
Dat de twee horecaondernemers samenwerken is geen verrassing. Veel dichter bij de oorsprong kan je haast niet komen. Proeflokaal De Riddert, waar de pop-up van Cabane de Fabian zich bevindt, ligt om de hoek van Mangiare, waar Fabian Verschoor oorspronkelijk in de keuken stond. Tijdens een van zijn vele bezoeken aan De Riddert na werktijd liet Fabian vallen dat hij graag een eigen zaak zou willen beginnen in het hoekpandje op de Bergweg. Willem rekende uit dat met twintig micro-investeerders het plan gecrowdfund kon worden. Zo gezegd zo gedaan. Fabian ging aan de slag en niet veel later konden we terecht bij Cabane de Fabian.

En nu zijn de rollen omgekeerd. Dankzij de coronacrisis kon De Riddert afgelopen periode niet open en vanaf 1 juni maar gedeeltelijk, omdat de knusse kroeg niet veel ruimte heeft om mensen binnen te laten zitten met de anderhalve meter afstand. Om toch de huur te kunnen blijven betalen, hebben de twee besloten een Cabane de Fabian pop-up te lanceren: overdag is de pop-up, 's avonds is het De Riddert.
Met een hoop creativiteit, een positieve houding, wat vriendendiensten (“De snijmachine komt bij Mangiare vandaan.”) en een kleine investering (“Maar die oven wou ik al langer”) is het proeflokaal omgetoverd tot waar afhaalloket.
Wat voor broodjes kan je verwachten?

Voor hen die La Cabane de Fabian niet kennen: dit zijn niet zomaar broodjes. De dikbelegde take out broodjes hebben namen als Berlusconi, Ferrari en Geitenbreier en zijn een mix van mediterraans en Rotterdams. Zo vind je Rotterdamse krotenmosterd op je broodje ‘Oude Kaasch’ en Spaanse manchego en serranoham op de ‘Bingo & Flamingo’. Wat ons betreft het beste van beide werelden.

Wij proefden de BlauwPeer met gorgonzola, balsamico, walnoten en conferenceperen; en de Ferrari met rosbief, truffelmayo, pijnboompitten en Parmezaan; en zaten heerlijk in de zon aan de Westersingel waar je mooi uitzicht hebt op het water en de kunstwerken van de Beeldenroute Westersingel.

De broodjes die warm uit de oven komen zijn ruim belegd en alle ingrediënten worden direct voor je neus gesneden; verser kan niet. De smaken van beide broodjes zijn in balans, de walnoten en pijnboompitten, respectievelijk afgewisseld met de zachte rosbief en truffelmayo en de peer en kaas zorgen voor een goed mondgevoel en de broodjes zijn niet te groot, maar zeker goed vullend.
Naast broodjes kan je overigens ook bij de Cabane de Fabian pop-up terecht voor huisgemaakte key lime pie en bananenbrood.
Wat drinken we er bij?

Bij dit zomerse weer horen natuurlijk verfrissende dranken en die heeft Fabian genoeg. Met ice tea, sappen en frisdranken is er voor ieder wat wils.
Indien je liever een koffietje drinkt, kan je bij ondernemers in de buurt terecht. Aangezien De Riddert een proeflokaal met de focus op bier is (en dus geen espressoapparaat heeft), serveert Fabian geen koffie vanuit de pop-up. Geniet dus van een wandelingetje en haal een koffie to go bij Heilige Boontjes, Lebkov, de Coffee Company of Venezia. Op deze manier ondersteun je meerdere horecaondernemers en heb jij je wandelingetje weer gehad.
Waar en wanneer kunnen we terecht voor al deze heerlijkheden?

Bij Cabane de Fabian aan de Bergweg 152a kan je terecht voor broodjes, zoetigheden, warme en koude dranken en warme gerechten (dagelijks van 12:00 - 20:00). Deze kan je afhalen of komen ze zelf op de fiets in een straal van twee kilometer bij je bezorgen. Hiervoor kan je je bestelling doorgeven op 010-2237673.
Bij de Fabian Pop up aan de Mauritsweg 28 (Proeflokaal De Riddert) ben je van dinsdag tot en met zaterdag welkom voor het afhalen van broodjes, zoetigheden en koude dranken van 12:00-16:00. De pop up duurt tenminste een maand.
Wat zal de toekomst brengen?

Dat weet Fabian nog niet. Wel kijkt hij positief naar de toekomst en stelt hij flexibiliteit voorop. “De zaak aan de Bergweg begon ook als kruidenier.” Daarnaast roemt hij de samenwerking met en ondersteunende houding van concullega’s en benoemt hij de onzekerheden die gevolg zijn van de coronacrisis: “Wie weet zijn sommige producten dadelijk niet meer leverbaar”, maar hij ziet dat niet direct als probleem: “Je moet flexibel zijn en dan komt het wel goed en anders bedenken we iets anders.”
Op de locatie aan de Bergweg zullen er vanaf 1 juni weer (beperkt) gasten kunnen zitten voor lunch of diner. Hiervoor dient, zoals bij elke horecazaak, gereserveerd te worden.
Fabian laat weten dat afhankelijk van de besluitvorming van de (lokale) overheid er mogelijk ook een (uitgebreid) terras bij de pop-up komt met de drankkaart van De Riddert. Dat is natuurlijk de perfecte combinatie, dus laten we het hopen.