De meiden van Cuppa Joe maken koele koffie

Het is de trend van deze zomer: cold brew coffee. Cuppa Joe brouwt deze koude koffie in Rotterdam. Perfect voor op het zomerse terras.

5 Jun 2015 Erik Gille

blogger Erik = Copy Culinair, de copywriter die schrijft met z'n smaakpapillen. Steekt voor De Buik zijn neus in smakelijke zaken.

  • 5 Jun 2015

De meiden van Cuppa Joe maken koele koffie

De mooiste vrouw ter wereld noemt me tegenwoordig regelmatig 'koffiesnob' als ze me kieskeurig ziet kijken naar het aanbod. Onzin natuurlijk, hoewel ik wel erg graag goeie koffie drink. Toen ik hoorde van twee Rotterdamse dames Laura Jongmans en Gaia van Reenen die cold brew brouwen, rook ik een goed gesprek. Zeker omdat ik dit stukje net had gelezen over de combinatie tonic en koffie. Overigens heet hun mooie brouwsel Cuppa Joe, in Amerika noemen ze zo een kop koffie.

Koud gezet

Cold brew verschilt van ice coffee op een belangrijk punt: de koffie wordt koud gezet. Het is dus geen afgekoelde koffie. Belangrijk verschil; alleen zo zorg je voor een volle smaak zonder vervelende bitterheid. De koffie moet ook een tijd langer trekken, hoe lang precies is het geheim van de smid, maar denk daarbij aan tussen de twaalf en vierentwintig uur. De koffie wordt daarna gefilterd en gebotteld. Je bewaart ‘m in de koelkast. Vanzelfsprekend maakt het soort koffie dat je gebruikt enorm uit. De dames gebruiken alleen single estate koffie. Zeg maar de ‘best’ in goed, beter, best.

Met plezier gebrouwen

Gaia en Laura vinden hun werk helemaal geweldig, ze brouwen hun Cuppa Joe letterlijk in een partytent. Later leer ik dat dit vooral te maken heeft met zo schoon mogelijk werken. Sterker nog, Gaia heeft tijdens het brouwen een blauw wegwerplaboratoriumpak aan en een mondkapje op. Helaas mag dat niet op de foto. “Ik lijk wel een smurf, dat gaan we echt niet doen.” Goed, dan hebben we het maar over de koffie zelf. De dames hebben een tijd lang geëxperimenteerd met het precieze recept. Dat Gaia vroeger kok was, helpt daarbij natuurlijk wel. Laura is overigens vormgever van origine. Ook niet vervelend als je een mooi (vormgegeven) koffiemerk wilt neerzetten.

Mooi in de mix

De vraag is natuurlijk: is Nederland klaar voor cold brew? Feit is dat het voor veel mensen even wennen zal zijn. Maar Cuppa Joe is een heerlijk heldere drank die je met ijs drinkt. Dat kan met of zonder siroop erin. Nog beter wordt het als je de boel gaat mixen. Met whisky en bijvoorbeeld sinaasappel wordt het al snel heel gezellig. Wil je het alcoholvrij houden? Voor de tonickoffie mix je één deel Cuppa Joe met drie delen goeie tonic (Fever Tree is een verstandige keus). Wat mij betreft mag dat dit jaar het zomerdrankje wel worden!

PS: ja maar, waar drink ik Cuppa Joe? Bij onder andere Reijngoud en Lokaal Espresso staat het op de kaart, bij Groos haal je zelf je flesjes.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Ban Nok brengt de ziel van de Thaise keuken naar de Bergselaan

De Buik sprak met Kim en Rik (van Bistrot-Bar Frère) over de recent geopende Bistro Ban Kok, waar smaken en herinneringen uit Thailand generaties verbinden.

Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?

Uit ons magazine: Interview met Mowie en Hanna Hu van Jasmijn & ik

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met de zussen Hanna Hu en Mowie van Jasmijn & ik in Utrecht.