23 januari, the blue-est Thursday ever, een perfecte dag om even langs te gaan voor een hartversterkertje bij Barrelproof op de Hoogstraat. Dit is 'the world's smallest cocktail boutique' in hun eigen woorden, alwaar Jennifer (what's in a name) de Jong ons vuur weer aanwakkert met een gloedvol verhaal over de bijzondere dranken die zij verkoopt.
Jennifer is Schiedamse van afkomst – altijd goed als het om drank gaat - en studeerde communicatie: nou, laat dat maar aan haar over. Zij runt de winkel en het kantoor van Barrelproof als een ware ambassadrice van gedistilleerd en aanverwante alcoholica.
De drie collega’s van Jennifer zijn bartender. Zij weten alles van cocktails mixen. Ze weten er zelfs zo veel van dat ze ook consultant zijn voor bekende drankenproducenten. Zij denken graag mee over een nieuw merk of concept. Ook weten ze alles over food pairing en hun kennis over cocktail-gerecht-combinaties delen ze graag. Want de mixmeesters zijn ook drankdocent. Je komt ze tegen op special events waar gedronken moet worden of bij presentaties van nieuwe producten waar zij over hebben meegedacht. Die winkel is eigenlijk maar bijzaak, vertelt Jennifer.
Cocktails zijn dus het uitgangspunt van Barrelproof. We treffen er daarom vooral dranken aan om te mixen: veel gin, allerlei rums, diverse tequila’s, wat wodka en een drupje whiskey. En allerlei voor een beetje bartender onmisbare bitters, siropen, shakers, maatbekertjes, lepels en glazen. De dranken zijn geprijsd van zeer betaalbaar tot zeer duur – maar voor een fles van 600 euro zijn de meeste Nederlanders te nuchter, zegt Jennifer.

Ons oog valt op het handjevol jenevers, dat schraal afsteekt tegen de collectie gin. De jeneverdrinker sterft uit, opperen wij, maar het blijkt dat deze oud-Hollandse neut in Italië hip is. Een nichemarkt, maar groot genoeg voor Barrelproofs bartenders om naar het zuiden af te reizen en de Italianen alles te leren over mixen met jenever.
In de collectie gin zijn trouwens wat gaten geslagen, omdat de Tijger Bar van het Film Festival ook een goede gin-tonic wil schenken. Gin-tonic is trouwens helemaal niet hip, leert Jennifer ons, gin-tonic werd stilletjes altijd al gedronken door liefhebbers. Steeds meer mensen ontdekken echter dat de kwaliteit en smaak van de gebruikte gin én het merk tonic grote invloed hebben op de smaak van hun GT. Wij proeven de gin van het Schiedamse Nolet, bekend van Ketel 1-jenever en Ketel One wodka. Dit is inderdaad iets heel anders dan dat straffe spul van onze slijter op de hoek. Gedistilleerd met Turkse rozen, perzik en frambozen: je zou er zo een druppel van achter je oor doen. Pittig spul trouwens met z’n 47,6 procent alcohol – een echte tic in je tonic. Het is wel prijzig, € 49,50 per fles. ‘Maar dan hebbie ook wat’, zoals de Rotterdammert zeg.
Ook de vermaarde Dry Martini – gewoon geroerd, niet geschud – maak je met een bijzondere gin, en niet met wodka natuurlijk, tenzij je naam Bond is. Gebruik dan ook een bijzondere Italiaanse of Franse vermouth van Barrelproof. We nippen ook nog aan The Kraken (€ 26,50 per fles) - spreek uit als ‘krèèkken’ - een Amerikaanse black spiced rum met een hoog gehalte vanille en een tikje zoet. Geen cola meer nodig, alleen een blokje ijs. Het is een favoriet drankje van de Rotterdamse scumbags, volgens Jennifer. Een doelgroep van Amerikaans retro-gestylde hipsters en dandy’s waar Barrelproof goed bij aansluit met al die mooie vintage merken – niet retro, maar gewoon al 80 jaar of langer onveranderd. Ook het interieur van de winkel heeft een fijne vintage-uitstraling. Met een lekker warm kacheltje is het er goed toeven. We vergeten bijna dat het hier geen café is.
Inmiddels breekt buiten de zon door. Onze spirit is weer op peil, het hart versterkt door zoveel enthousiasme en warenkennis: blauwe donderdag is voorbij!