Eindelijk: Rotterdam heeft een eigen snoepje

Move over Haags hopje, want Rotterdam heeft sinds kort ook een eigen snoepje: Rotterdammertjes Wij wilden natuurlijk alles weten over de 'bouwstenen van Rotterdam'.

25 Sep 2017 Xiang van der Weyden

blogger Als studente voeding en diëtetiek is Xiang altijd op zoek naar de beste smaken. Hierbij maakt ze geen onderscheid tussen gluten- en suikervrije lekkernijen en moddervette burgertrutjes.

Eindelijk: Rotterdam heeft een eigen snoepje

Move over Haags hopje, want Rotterdam heeft sinds kort ook een eigen snoepje: Rotterdammertjes – de bouwstenen van Rotterdam. In de vorm van een bouwsteen representeert het snoepje de inwoners en de grootste iconen van de stad. De combinatie van mint met pittige kaneel prikkelt, precies zoals Rotterdam dagelijks met ons doet. Olaf Ouwerkerk is de man achter onze nieuwste aanwinst: “Hoog tijd om dat eeuwige Wilhelmina pepermuntje de stad uit te bonjouren.”

Vertel eens Olaf, wie ben jij? 


''De naam is Olaf Ouwerkerk, 36 jaar oud en geboren en getogen in Rotterdam. Acht jaar lang ben ik werkzaam geweest in Den Bosch, om daarna weer terug te keren naar mijn eigen stad. Ik werkte tot voor kort met groot plezier bij een energiemaatschappij, maar heb ontslag genomen om mij volledig op de Rotterdammertjes en een aantal andere foodconcepten te storten.'' 

Wat bracht je op het idee voor Rotterdams eigen snoepje? 

''Vorig jaar ging ik met mijn vriendin uit eten in Den Haag. Aan het einde van een gezellige avond werd de rekening gepresenteerd met een Haags hopje. Dat was het moment waarop ik me afvroeg: waarom heeft Rotterdam geen eigen snoepje? Rotterdam heeft zoveel internationale erkenning gekregen, als er één stad nu in bloei staat, dan is dat Rotterdam wel. Ik kon het idee van het Rotterdamse snoepje niet meer loslaten. Ik heb totaal geen verstand van snoep, maar wel een ontzettende drang om Rotterdam nog mooier te maken. Dus ben ik op onderzoek uitgegaan.'' 

En dat resulteerde in deze bouwstenen. 

''Ja, ik was daar vrij snel uit. De bouwstenen, onze wederopbouw en architectuur kenmerken de havenstad, samen bouwen we aan onze stad. Het was voor mij een voorwaarde dat alles in ieder geval binnen de muren van Rotterdam gemaakt werd. Van Rotterdammers, voor Rotterdammers. Al is er natuurlijk niets mooier dan een toerist die de snoepjes meeneemt naar zijn of haar thuisland en daar als het ware Rotterdam laat proeven.'' 

Hoe is de smaak van de Rotterdammertjes tot stand gekomen? 

''In tegenstelling tot het concept, was het lastig om een unieke smaak te bedenken. Als je niet uitkijkt, heb je zo een kopie van het Haagse hopje in handen. Zo creëerde ik een sample waarmee ik behoorlijk content was. Mijn vriendin was gelukkig kritisch en vond het meer een combinatie tussen het Haagse hopje en een Zeeuwse Boterbabbelaar. Ook benadrukte ze dat Rotterdam niet zozeer een liefelijke, zoete stad is, maar juist een stoere stad met een rauw randje. Daar hoort een stoer snoepje bij.

Na lang nadenken besloot ik dat het Rotterdammertje een combinatie van kaneel met mint moest worden. Mint omdat het goed past bij Rotterdam: een frisse stad. Kaneel vanwege de Rotterdamse haven, de specerijen en de Maas. Tot slot hebben we de kaneel iets meer pit gegeven zodat het prikkelt, iets wat Rotterdam dagelijks bij ons doet. Op de volgende editie komt een heel dun suikerlaagje, waardoor het nog meer oogt als een bouwsteen én het kleven verleden tijd is.'' 

Zijn de snoepjes daarom flink aan de maat? 

''Klopt. Als deze snoepjes kleiner worden geproduceerd, zijn het geen bouwstenen meer. Wanneer mensen ze groot vinden, antwoord ik altijd: ‘Dat is óók Rotterdams, niet lullen maar poetsen.’ Want lullen kun je niet meer als je dit snoepje in je mond hebt. Van wolkenkrabbers tot cruiseschepen, alles is groot hier in Rotterdam.'' 

Waar combineert het Rotterdammertje goed mee? 


''Het is geen snoepje die je samen met je partner op vrijdagavond tijdens een film gaat eten. Het frisse snoepje dient als beloning voor de Rotterdammer na een dag lang hard werken of past bij de rekening na een avond uit, ter vervanging van de normaal gesproken ongezellige pepermuntjes. De Rotterdammertjes verfrissen evengoed. Of je eet ze zo nu en dan omdat je het lekker vindt, maar geen tien achter elkaar.'' 

Wat zijn jouw dromen voor de toekomst? 

''Ik heb niet de intentie om miljonair te worden met dit snoepje, ik doe dit echt voor mijn stad. Maar ik zou het prachtig vinden als dit een klassieker wordt, de boeken ingaat als ‘ons’ snoepje en mensen mijn zoon over dertig jaar aanspreken: ‘Joh, jouw vader was toch de bedenker van dit snoepje?’''

Wil je ons nog iets meegeven? 

''Ben je een Rotterdammer, associeer jij jezelf met Rotterdam of ben je gewoon trots op Rotterdam, dan is het een gemiste kans als je het bouwsteentje niet een keertje proeft. Rotterdam is geen doorsnee stad, dus dit snoepje ook niet. Ervaar eens die prikkeling op je tong, zoals Rotterdam ons dagelijks prikkelt.''

Bedankt, Olaf! 

Verkoopinformatie 

De Rotterdammertjes worden per 20 stuks verkocht in een groot uitschuifdoosje met daarop Rotterdamse iconen waaronder de Erasmusbrug, Centraal Station of de Euromast. Een Rotterdamse vormgever is verantwoordelijk voor het design, de drukker is eveneens Rotterdams en de doosjes worden verpakt op een sociale werkplaats in de stad. Binnenin het doosje vind je een gedicht van Randy Semeleer over – hoe kan het ook anders – Rotterdam, een gedicht waar Ouwerkerk helemaal achter staat.

Je vindt het snoepje bij de bekende verkooppunten, waaronder GROOS, de Markthal, Hotel New York, Euromast, Hudson’s Bay, Collectiv by Swan, Donner, Nultien en online op www.rotterdammertjes.com. Het doosje kost €4.95 per stuk, maar is tevens in een three-pack verkrijgbaar voor €13.95. Een minidoosje voor hotels en cateraars en een horecavariant – het snoepje per stuk verpakt in een mooi ontworpen verpakking – volgen zeer spoedig!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

Lake Seven: eten en avontuur aan het water

Voor wie even wil ontsnappen uit de stad, maar wel beleving en eten op maat wil, is Lake Seven aan de Zevenhuizerplas de juiste eatertainment plek.

Mango lassi, pani puri en meer: een avond bij Bombay Curry House

Ontdek Bombay Curry House: klassieke en verrassende Indiase gerechten, verse naan, tandoori en heerlijke mango lassi.