Roger Tan is een Rotterdammer in hart en nieren en sinds zijn studietijd groot liefhebber van whisky. Sinds enkele jaren heeft hij zich steeds meer verdiept in het granennat en is hij naast zijn werk in de bouw- en architectuursector drie jaar geleden gestart met zijn Instagramaccount @rogerswhisky. Hij plaatste mooie foto’s van whisky en door deze hobby kreeg hij steeds vaker whisky toegestuurd om op zijn account te plaatsen. Roger: "Ik ging hierdoor ook steeds meer proeven dus leerde mijn eigen smaak verder ontwikkelen. Je ziet zo heel erg veel van die whisky voorbij komen en ik dacht op een gegeven moment, dat moet ik zelf ook wel kunnen." Zo gezegd, zo gedaan en Roger's Whisky Company was een feit.
Onafhankelijke bottelaar

Foto: Om te checken of zijn whisky al klaar is om gebotteld te worden, krijgt Roger regelmatig samples toegestuurd vanuit Schotland
Roger is wat ze noemen een onafhankelijke bottelaar. Dit betekent dat hij whiskyvaten inkoopt bij grote distilleerders en deze zelf op het gewenste moment laat bottelen. Omdat hij zelf fan is van Schotse whisky, koop hij zijn vaten hier in: "De eerste keer dat je zo’n vat koopt, is dat best spannend. Een vat begint bij zo’n 5000 pond (tot wel 30.000 pond, red.) waar je zo’n 300 flessen uithaalt, en dan hoop je maar dat je een supertof vat treft. De andere keer heb je misschien een slechter vat of moet je er nog wat langer op wachten." Hij koopt zijn vaten bij verschillende distilleerderijen in Schotland, die daar blijven liggen. Via proefsamples die hij per post krijgt toegestuurd, bepaalt hij vervolgens of hij vindt dat de whisky klaar is om te bottelen. De whisky krijgt het smaakprofiel van het vat waarin het gelegen heeft, bijvoorbeeld sherry of bourbon, maar ook van het gebied waar het graan groeit en de duur dat het in het vat heeft gelegen. Zodra het dan klaar is, stuurt hij zijn labels op naar de distilleerder die vervolgens gaat bottelen en alles gereed maakt voor export. Pas als de fles gevuld, gelabeld en geseald is in Schotland mag het het label 'scotch' dragen.
Roger's whisky's

Foto: Roger aan zijn keukentafel met de vijf succesvolle whisky's die hij het afgelopen jaar heeft uitgebracht
Afgelopen jaar heeft Roger 5 vaten gebotteld, ieder met een oplage van 250-300 flessen. "Ik ben begonnen met een geturfde whisky, oftewel peated whisky. Dat is met die specifieke rokerige smaak, in de whiskywereld heel erg bekend." De whisky komt aan die rokerige smaak doordat het graan gedroogd wordt door turf te verbranden. In Schotland is dit in veel regio’s nog steeds de manier om whisky te produceren. "Mijn eerste whisky is uit zo’n regio, Caol Ila, en die is 12 jaar oud. Omdat hij ouder is en uit een interessant vat, namelijk een Pedro Ximénez (sherry, red.) vat, is hij superzacht, maar heeft hij dat hele interessante profiel." Zijn derde whisky is echter het meest succesvol: "Je hebt onafhankelijke reviewers en de grootste autoriteit zit in Frankrijk. De scoringsrangen in de whisky zijn van 60 tot 100. Mijn flessen scoren allemaal boven de 85, maar deze was 90 door hem beoordeeld, wat betekent dat de whisky echt wel uitzonderlijk goed is.” Zijn succesnummer is een geturfde whisky uit het Ben Nevis gebied, een berg in Schotland, gerijpt op een sherryvat en is 6 jaar oud.
Als je zit te drinken dan vind ik dat het ook gaat om het gevoel eromheen.Roger Tan
Naast de smaak heeft Roger ook bijzondere aandacht voor het artwork op zijn flessen. "Als je zit te drinken dan vind ik dat het ook gaat om het gevoel eromheen. Dus ik vond het belangrijk dat er hele mooie artwork op zit, dat het iets zegt over wat er in de fles zit en dat het een beetje het gevoel van de roaring ‘20s heeft van de vorige eeuw." Zijn etiketten laat Roger maken door iemand op Jakarta, die inmiddels precies weet wat Roger mooi vindt. We hebben wat mogen nippen van de whisky's en kunnen beamen dat de whisky’s zachter zijn dan je misschien gewend bent. De zware rokerige smaak is subtiel en door de zachte smaak merk je nauwelijks de hoeveelheid alcohol die in whisky zit.
Whisky als investering

Foto: Voor het ontwerp van zijn etiketten werkt Roger samen met een ontwerper uit Jakarta
De voorraad van zijn eerste vijf flessen is inmiddels bijna uitverkocht. Roger is druk bezig met proeven en het inkopen van vaten, zodat hij het komende jaar weer 5-6 whisky’s uit kan brengen. "Ik ben continu bezig met het aankopen van vaten om langzamerhand mijn deeltje van het warehouse aan te vullen. Dan kan ik op den duur ook kijken wat ik op dat moment gaaf vind om te bottelen en wat ik nog even laat liggen." Naast het bottelen en verkopen van zijn eigen flessen is Roger ook bezig met het opzetten van een online platform samen met Trevin en Lilie Lam, eigenaren van speciaalzaak Whiskay op de Mathenesserdijk. In de whiskywereld is het de aankoop van bijzondere whiskyflessen interessant en hun website biedt informatie over de juiste investering. Roger hoopt zijn tijd op uiteindelijk 50/50 te kunnen verdelen tussen zijn werkzaamheden in de architectuurwereld en zijn liefde voor whisky.
De whisky’s van Roger’s Whisky Company zijn verkrijgbaar via verschillende on- en offline verkooppunten, waaronder Whiskybase op het Zwaanshals. Kijk uit naar zijn nieuwe oplage die in het voorjaar verwacht wordt.