Rotterdam zou Rotterdam niet zijn zonder gepassioneerde ondernemers die onze stad kleur en smaak geven. Onze smaakmakers dus. Omdat het einde van het jaar nadert, vinden wij het tijd om met deze Smaakmakers terug te kijken op 2015 en vooruit te blikken op komend jaar. Het resultaat is een serie interviews met de mannen en vrouwen die de Rotterdamse horeca dit jaar gevormd hebben. Vandaag: Peter Rouwen van brouwerij Noordt.
Het idee voor Brouwerij Noordt ontstond op de plek waar de meeste goede verhalen beginnen: het café. ‘Het begon letterlijk op twee viltjes’, lacht eigenaar Peter Rouwen. De brouwerij in Rotterdam Noord is nog geen jaar open, maar het is al een grote naam in de stad. Tijd om terug te kijken op een kort, maar druk jaar.
‘Het was een prachtig jaar,’ begint Peter terwijl we door de brouwerij lopen. ‘Het uitpakken van alle materialen voor de brouwerij was voor mij wel een emotioneel momentje. We zijn in april begonnen met het opbouwen van deze brouwerij en in juli werd ons eerste Rotterdamse speciaal bier al geproduceerd. En dat hebben we gedaan met maar vier personen. Vanaf dag één ging het brouwen al goed.’
Er is dan ook niet veel tegengevallen voor Peter dit jaar: ‘Natuurlijk zijn er een aantal dingetjes waarvan ik had gehoopt dat het beter zou gaan. Ik had namelijk wel wat sneller open willen gaan. Als ik iemand vertelde over mijn tegenvallertjes kreeg ik meestal de reactie: ‘Hoezo? Je hebt een prachtige brouwerij neergezet!’’ Over het algemeen is er niks gebeurd waar ik negatief naar terug kijk.’

De brouwerij aan de Zaagmolenkade is volgens Peter een van de grotere van Nederland. De meeste brouwerijen zijn volgens hem veel kleinschaliger. De onderneming is gevestigd in de voormalige brandweerkazerne van Rotterdam Noord. ‘Uniek aan Brouwerij Noordt is dat het in een woonwijk ligt. Andere brouwerijen zijn gevestigd op een industrieterrein.’ In diezelfde woonwijk woont Peter zelf. ‘Ik ben hier om de hoek geboren,’ vertelt hij. ‘Ik woon al mijn leven lang in Noord en ik ben erg gehecht aan deze omgeving en de mensen die hier wonen.’
In de brouwerij staan verschillende glimmende tanks. Peter vertelt het een en ander over het productieproces en over de mogelijkheden in de brouwerij. ‘We hebben verschillende tanks: acht van tweeduizend liter en twee van vierduizend liter. Daarnaast hebben we nog een brouwinstallatie van tweeduizend liter.’ Er staan ook een aantal kleinere tanks. De tien ambassadeurs van Brouwerij Noordt kunnen in deze tanks hun eigen bier brouwen met hun eigen personeel.
Die apparatuur hebben ze ook wel nodig, want het bier van Brouwerij Noordt is gewild in de stad en daar is Peter trots op. ‘We zijn vanaf het begin zo goed ontvangen in de stad. Niet alleen door de horeca, maar ook door andere mensen. Daarnaast zijn we maar een klein team van vier personen en hebben we een prachtige brouwerij gebouwd waar ik iedere dag met heel veel plezier werk. Dat we met zo’n kleine groep zo iets moois hebben gemaakt, vind ik prachtig.’

Maar er komt nog meer moois aan komend jaar. Peter en zijn team zitten geen seconde stil. ‘We gaan heel veel samenwerken komend jaar, onder andere met horeca in Amsterdam. Ook willen we een proefruimte gaan maken, waar we proeverijen kunnen houden. Nu staat deze ruimte nog vol met zakken mout en een tank waar vierduizend liter bier in kan. Die tank moet trouwens nog in de brouwerij worden gezet. We willen deze ruimte met de brouwerij verbinden door een groot glazen raam. Zo kunnen de bezoekers de brouwerij zien tijdens het proeven. Verder willen we in maart op ons terrein een markt gaan houden die gericht is op food en fashion.’
En alsof al die grootse plannen nog niet genoeg zijn, heeft Peter ook nog een mooie ambitie voor komend jaar, namelijk: ‘Beter worden. We willen het perfecte bier gaan brouwen. Dat gaat natuurlijk nooit lukken, maar het is wel een uitdaging voor ons om de lat steeds hoger te leggen.’ Waarschijnlijk gaat de bierbrouwer het team wat uitbreiden, maar daar gaat natuurlijk veel tijd in zitten. ‘Iedereen die hier nu werkt weet wat hij moet doen en weet hoe de zaak in elkaar steekt. Bij nieuwe medewerkers moet je alles in de gaten houden. Voor je het weet stroomt er tweehonderd liter bier over de vloer omdat er een verkeerde schroef is losgedraaid,’ lacht Peter.
Uitbreiden naar andere steden, daar denkt hij niet aan. ‘We willen in Rotterdam blijven. Brouwerij Noordt hoor bij Rotterdam Noord. We zitten hier prima en ik zou hier voor eeuwig willen blijven.’