Dusty Bain is een van de Smaakmakers van 2022. In een korte serie eind december blikt de Buik terug op het afgelopen jaar met mensen die in de Rotterdamse foodcultuur het verschil hebben gemaakt. De van origine Zuid-Afrikaanse Dusty Bain kwam op zijn reizen in aanraking met kombucha en besloot dit in Rotterdam te gaan produceren. Vorig jaar opende hij Dune in het Scheepvaartkwartier.
Dusty Bain: brouwer bij Bain Brewing en mede-eigenaar van Dune
Dusty Bain is van alle markten thuis: hij is niet alleen eigenaar van Bain Brewing, maar brouwt en bezorgt zijn kombucha helemaal zelf. En niet zonder succes, want zijn kombucha is gewild in Rotterdam en inmiddels ver erbuiten. Je ziet dit gefermenteerde drankje geregeld op de drankenkaart van horecagelegenheden staan en ook in verschillende winkels is het te koop. Daarnaast heeft hij samen met Shokunin-eigenaar Jelle van Rossum afgelopen jaar koffiebar Dune geopend waar je kombucha van de tap kunt bestellen. Een unicum, niet alleen voor Rotterdam maar ook voor heel Nederland. Je zou denken dat het dit jaar lastig te overtreffen is, maar Dusty heeft nog veel grotere plannen: "Volgend jaar gaan we uitbreiden, want je moet blijven ontwikkelen en groeien. Niet alleen als bedrijf maar ook als mens om zo elke dag beter te maken dan gisteren."
Uit de hand gelopen hobby

Tijdens zijn reizen kwam Dusty voor het eerst in aanraking met kombucha. "Ik vond de smaak en het maakproces meteen interessant. Het is een drankje dat ontstaat door fermentatie van ingrediënten die heel bepalend zijn voor de smaak, met vaak theebladeren als basis." Hij besloot het daarom zelf te gaan brouwen. "Het is zonde om veel geld neerleggen voor een gemiddelde kombucha, als ik het zelf beter kan maken." Ondanks zijn droom om voor zichzelf te beginnen, had hij nooit gedacht dat deze hobby zou uitlopen op een eigen brouwerij. Dusty groeide op in de buurt van Durban in Zuid-Afrika, waarna hij voor de liefde zijn werk als privé-chef opzegde en verhuisde naar Nederland. Hier ging hij aan de slag als consultant voor verschillende horecazaken zoals Harvest Coffee Brewers. "Een van de eigenaren vroeg waar ik mijn kombucha altijd kocht. Toen ik hem vertelde dat ik het zelf maakte, bestelde hij gelijk 10 liter." Dusty aarzelde even: "Thuis kombucha maken is niet zo lastig, maar het opschalen daarvan wel." Toch besloot hij deze voorraad te leveren en vanaf dat moment bleven de bestellingen binnenstromen.
Non-alcoholische opmars
Toen Dusty vervolgens in 2018 Bain Brewing oprichtte, was kombucha nog onbekend in Nederland. Maar nu is er een opmars gaande. "Dat verschillende soorten kombucha in de supermarkten te verkrijgen zijn, draagt bij aan de bekendheid. Het is beter verkrijgbaar, dus probeer je het sneller." Ook ziet de kombuchabrouwer een trend ontstaan waarbij mensen steeds meer letten op hun gezondheid en daardoor ook zoeken naar alternatieven voor alcoholische versnaperingen. "Door de bijzondere smaak is kombucha een goede manier om van een non-alcoholisch drankje een beleving te maken en het is ook nog eens gezond." Steeds meer restaurants en cafés willen daarom kombucha van Bain Brewing aan hun menu toevoegen, maar toch blijft Dusty kritisch kijken naar zijn samenwerkingen. "Ik vind het heel belangrijk dat de eigenaren van deze zaken en hun medewerkers mijn kombucha lekker vinden. Zo kunnen ze het beste mijn passie overdragen naar hun klanten."
Kombucha als medicijn

De flinke groei van Bain Brewing het afgelopen jaar stelt Dusty voor nieuwe vragen. Zo doet hij er alles aan om zijn voetafdruk op de aarde zo klein mogelijk te houden. "Bain Brewing is niet alleen een brouwerij maar ook een manier om verschil te kunnen maken voor deze wereld. We hebben heel goed nagedacht over bijvoorbeeld de fles van de kombucha. Ik maak een product om te drinken, maar ik vind het heel belangrijk wat er met verpakking gebeurt wanneer de kombucha op is." Zo is het etiket bedrukt met inkt die een zo klein mogelijk effect heeft op de natuur en maakt Dusty gebruik van medicijnkwaliteit flessen. Door deze hoge kwaliteit wordt de kombucha beschermt tegen uv-licht en zijn de flessen ook herbruikbaar. "Gooi dus je lege kombuchaflessen niet weg, maar verzamel ze en stuur een berichtje naar Bain Brewing. Dan zorgen wij voor een verzendlabel, zodat je ze naar ons terug kunt sturen."
Gezond, lekker en lokaal

De kers op de taart was dit jaar de opening van Dune, waar Dusty en Jelle eigenaren van zijn. Het is hun flagship waar ze hun producten die hen zo nauw aan het hart liggen kunnen etaleren: koffie en kombucha. Niet alleen de dranken maar ook de spijzen staan in teken van gezond maar vooral lekker, met lokale producten zoals meel van de Molen van Schiedam. "Het zijn allemaal gerechten waar ik zelf goede herinneringen aan heb, zoals de pancakes met gebakken banaan, maple syrup en walnoten, die ik elk weekend voor mijn gezin maak en malva pudding uit mijn jeugd in Zuid-Afrika."
Soda’s van afval
Voor het nieuwe jaar wil Dusty nog verder groeien en uitbreiden, maar kwaliteit, plezier en duurzaamheid blijven voorop staan. Een van zijn goede voornemens voor het nieuwe jaar is daarom om bij Bain Brewing van de vuilnisbak af te komen. Wat best lastig is, want door meer te brouwen komt er automatisch ook meer afval. Hier heeft Dusty een creatieve oplossing voor: "We gaan verschillende soda’s aan het assortiment toevoegen, die we maken van de restanten afkomstig van de kombucha." We kunnen nog veel meer nieuwe producten verwachten volgend jaar. Na het grote succes van de kombucha zomerspecial komer er in ieder geval twee seizoensspecials met ieder een andere smaak. (De winter special is alweer uitverkocht, red.). Ook zullen er nieuwe shots toegevoegd worden en komt er zelfs merchandise. "Zo willen we smaak toevoegen aan ieders dagelijks leven op een gezonde en verantwoorde manier, zonder dat het ten koste gaat van de wereld."