Smaakmaker Cyla Vogel is gek op gastvrijheid

Cyla Vogel van The Slaak Hotel op de rand van het Centrum en Kralingen is een van de Smaakmakers van 2022.

30 Dec 2022 Gijsbregt Brouwer

blogger Gijsbregt is mede-oprichter van de Buik, foodtrendwatcher en podcast host

Smaakmaker Cyla Vogel is gek op gastvrijheid

Cyla Vogel is een van de Smaakmakers van 2022. In een korte serie eind december blikt de Buik terug op het afgelopen jaar met mensen die in de Rotterdamse foodcultuur het verschil hebben gemaakt. Cyla Vogel is geboren en getogen Rotterdamse, reisde de wereld af om vervolgens vorig jaar aan het werk te gaan in The Slaak Hotel, op de grens van Kralingen en het centrum.

Rotterdam en de wereld

Cyla is opgegroeid op Zalmplaat, veel Rotterdamser kun je het niet krijgen. Ze ging al op jonge leeftijd de wijde wereld in én de wereld van gastvrijheid in. Ze werkte in hotels in onder meer Brussel, Brisbane en Port Douglas (Australië). Toen ze terugkwam trouwde ze – via een kennismaking in het Boerengat – metj Bram Ladage. Vanwege de snelle groei van het bedrijf ging ze daar ook aan de slag en was ze vooral achter de schermen betrokken bij de groei van 'Bram'. Ze kreeg twee zoons met hem (waarover later meer) en uiteindelijk scheidden hun wegen, eerst als geliefden en later ook zakelijk. Cyla wordt directeur van een boutique hotel in Antwerpen, dat ze met haar team door de pandemie loodst en wil daarna weer terug naar haar thuisstad. Dat lukt in 2022 als ze directeur wordt van The Slaak Rotterdam, dat net voor de pandemie opende in het iconische wederopbouwpand waar de Het Vrije Volk (ooit een echt Rotterdamse krant) in huisde.

Ik ben dol op goed gastheerschap, dat iemand echt happy naar huis gaat. Cyla Vogel

Gek op gastvrijheid

"Hotellerie is leuk maar eigenlijk is hospitality nog veel breder dan in hotels alleen: het gaat om iemand happy naar huis laten gaan", zegt de verse directeur van een van de nieuwe smaakmakende hotels in Rotterdam. Het Slaak Hotel heeft een ruime lobby, met een cocktailbar en een eigen restaurant, dus haar gastvrijheid kan breed toegepast worden in haar nieuwe rol. De kleinschaligheid van dit hotel spreekt haar aan, het feit dat je echt tussen het team staat (ze draaide gewoon een ontbijtshift mee tijdens de kerstdagen) en ze voelt zich er senang: "Ik moet me ergens echt thuis voelen, wil ik kunnen functioneren." Ze houdt van de stijl: monumentaal met een modern interieur, zeer divers qua publiek, in een iets hoger segment. Bouwen aan een team past haar ook. Dat was nodig na die hobbelige start: met veel fanfare geopend eind 2019, twee jaar op en af tijdens de pandemie en vervolgens een bomvol jaar in 2022. Nu is het tijd om met The Slaak terug top of mind te komen, vooral bij de Rotterdammers.

De volgende stap voor The Slaak Rotterdam


Dat kan hier op de grens van Crooswijk en Centrum. Deze plek in Rotterdam trok haar aan: "In een hotel kun je echt de stad naar binnen trekken en met de ruimte die we hebben kunnen we echt wat. Ik ga kijken hoe we deze lobby voor de buurt kunnen inzetten, misschien een kleine koffiebar of een traiteur aan de achterkant." Sowieso komt er een buitenbar op het dak bij en komen er veel meer evenementen in de lobby, van modeshows ("Het is toch net een catwalk hier") tot feestjes met muziek en dan vooral voor de mensen van 40+ en 50+ want daar gebeurt veel te weinig voor vindt Cyla. Bovenal wil ze samenwerken met vooral Rotterdamse partijen. "Mijn deur staat altijd open." Een van de eerste vernieuwingen die eraan zit te komen is het aanpakken van het restaurant. Dat zal meer meebewegen met de rest van de benedenverdieping: een hapje aan de cocktailbar, gerechtjes delen in de moderne maar luxe fauteuils, wat eten met vrienden voordat je de stad in gaat, een ontbijt op zondagochtend, een zakenlunch of barbites tijdens een evenementje: het moet straks allemaal kunnen vanuit het nieuwe concept.

Horecafamilie

Met twee van zulke ouders is het niet vreemd dat haar beide zoons in de horeca werken. De oudste werkt bij de voormalige Bram Ladage aan het Binnenwegplein, de jongste zit nog op de middelbare school, werkt ook voor zijn vader en voor Ballroom aan de Witte de Withstraat. Die wil graag naar de hotelschool. Dat vindt Cyla ook echt mooi en ergens logisch: "Ze hebben van twee kanten dat ondernemerschap, bij ons thuis kon echt niemand stil zitten, we zijn echte doeners en er wordt veel gesport. Die mentaliteit past in de horeca en de laatste tijd al helemaal, want de druk is heel erg hoog, omdat er een tekort is aan gekwalificeerd personeel." Dat geldt ook voor haar hotel, dus dat betekent alle zeilen bijzetten, mensen werven, maar bovenal valt of staat het werven en houden van goed personeel met de organisatie: het contact met je team, oprecht luisteren, erbij betrekken en ruimte geven om het op hun manier te doen of ideeen te laten uitvoeren. Dan zijn niet alleen de gasten ambassadeurs van je bedrijf maar ook je medewerkers omdat ze met veel plezier en passie bij je werken.

Rotterdam is net een tweede New York


"Ik heb Rotterdam echt opnieuw leren waarderen", zegt de geboren en getogen Rotterdamse. "Ik miste de verbinding tussen de verschillende delen van de stad. Dat is later wel gebeurd, dat begon al met wijlen burgemeester Bram Peper. Die had echt lef. De stad is nu wel verbonden. Het is een wereldse stad, met veel mensen van alle culturen, maar bovenal van mensen met lef. Dat zie je als je naar de film van Ome Cor kijkt, het is net een tweede New York."

Zelf gaat ze graag naar de Veerhaven, naar de betere, maar ongedwongen zaken, zoals Bar Berta en Petit Louise. Maar de grote ontwikkelingen kan ze eveneens waarderen, de investeringen in het Rotterdam Convention Center bij Ahoy, het nieuwe Depot of het Deliplein bij Katendrecht met twee Fenix-gebouwen. Restaurant OX vond ze bijzonder: "Ik liep echt eerst drie keer voorbij de bel en de ingang." Ook is ze dol op In den Rustwat: "Wat Marcel daar doet met zijn team, die verdient echt een ster."

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen