Hij eet niets 'wat ouders heeft' en hij verwondert zich over de vleeshype die zich aftekent, naast al het 'bewuster en duurzamer eten' dat ook zo z'n opgang maakt. Een uitgesproken – hoe kan het ook anders – gesprek met Nederlands eerste internetjournalist, oprichter van de opinie- en nieuwswebsite van de VARA: Joop.nl, radiopresentator, Arminius-/Draad debatleider én ras-Rotterdammer Francisco van Jole.
Francisco komt gehaast binnenwaaien bij Hopper, zich uitputtend in excuses: hij had het hele weekend ‘dienst’ bij Joop.nl en was daardoor vannacht laat in bed. En vanmorgen dus te laat wakker. Eerst koffie dan maar. Deze week is sowieso razend druk, met twee keer op Radio 1 het vervangen van Felix Meurders in de Nieuws BV, op dinsdag de politieke talkshow Draad in Arminius. En dan op woensdagnacht van 2 tot 6 uur De Nacht van Jole. Maar hij neemt toch ruim de tijd om het met De Buik te hebben over eten, koken en alles dat daarmee samenhangt.
Je bent vegetariër, toch? Hoe streng ben je daarin? 'Er zijn zoveel varianten van het vegetariër zijn, maar ik heb op een gegeven moment besloten om niks meer te eten wat ouders heeft. Ja, dan kunnen we het hebben over oesters, mosselen en nog meer van dat soort dingen, maar dat wordt me te ingewikkeld. Gewoon geen vlees en geen vis. Wat me opvalt is dat er de laatste tijd weer zo’n vleeshype ontstaan is. Een beetje van die echte hipster-mannencultuur, die dan ook maar heel stoer hun baard laten staan en vlees bereiden en eten als het bewijs van hun mannelijkheid zien. Niet voor mij dus en ik vind dat helemaal niet ingewikkeld.
'Wanneer het weleens lastig is, is als je bij mensen gaat eten en je bent de enige die geen vlees eet. Er moet dan iets anders voor mij klaargemaakt worden en je merkt dat dat soms tot rare gesprekken leidt. Mensen schieten vaak volledig in de verdediging, zeggen dat ze ‘ook weinig vlees eten’ en zo. Het lijkt wel of ze bang zijn om een fout te maken en ze reageren ook weleens heel heftig van ‘maar je draagt wel leren schoenen’. Als je zegt dat je geen thee drinkt of geen slagroom eet, reageren mensen toch ook niet zo raar? Ik snap dat niet, terwijl ik totaal geen zendingsdrang heb, hoor.'
Waar ga jij graag eten in Rotterdam? 'Waar ik graag kom is Restaurant De Jong en FG. Verder vind ik Z&M altijd fijn en kom ik geregeld bij La Pizza en Destino. En ik eet graag bij Burgertrut en Hamburg een vegetarische hamburger. Ik vind het goed dat ze die ook op de kaart hebben. Als ze dat niet zouden hebben, zou ik dat ook uitgesproken dom en lomp vinden. O ja, ik kom ook graag bij Verhip: leuk en verbazingwekkend goed eten. En verder voor een glas wijn naar l’Ouest en 1Nul8. Wat ik tegenwoordig wel mis, is zo’n ‘landmark’ restaurant, zoals je vroeger De Werkkantine had. En zoals Lux dat ook was. Wie weet gaat Dertien die rol vervullen.'
Vertel eens over je guilty pleasures. 'Ik ben totaal verslaafd aan Pomms'. Ik zou het liefst elke dag patat van Pomms' eten – je proeft in hun friet echt de Hoekse Waard.'
Kook je graag zelf? Zo ja, waar doe je je boodschappen? 'Bij AH haal ik de basis. Bij EkoPlaza hebben ze de beste spullen, maar zijn ze wel een beetje streng in de leer. En voor de leukere dingen ga ik dus naar Marqt, daar is het een stuk joliger haha. Verder heb ik een groenteabonnement van Landzicht, dat ik bij Buiten ophaal. Zo eet ik groenten die ik anders echt nooit zou kopen. Ik koop nooit bewerkt eten of voorgesneden dingen in zakjes. Alles waarin je je verdiept, verandert je mening, zeg ik altijd maar. Zo is eten voor mij veel meer dan alleen een manier om je honger te stillen. Ik probeer bewust met eten om te gaan, maar om je heen zie je dat gemak het vaak wint van kwaliteit. Kwaliteit hoeft overigens niet heel duur te zijn. Als je vegetarisch eet, koop je geen vlees en dat scheelt een hoop geld. Ook mooi trouwens dat je steeds meer guerrilla- en pluktuinen ziet ontstaan, zodat je helemaal voor bijna niks aan je eten kunt komen.'
En wat maak je dan? Heb je een signature dish of favoriet kookboek? 'Ik vind de recepten van Alain Passard (drie-sterrenchef van l’Arpège in Parijs, die alleen op basis van groenten kookt, red.) geweldig. En maak ik een prachtige île flottante. Verder zweer ik bij de app van Epicurious (frozen hot chocolate fudge, oefff), is het boek Vegalicious van Alice Hart een echte aanrader, net als het boek Vegeterranean van Antoinette Herztenberger. Daar staat een heerlijke bietencarpaccio trouwens in. Ik heb veel uit Ottolenghi’s boeken gekookt, maar sinds hij in de Allerhande heeft gestaan ben ik er wel een beetje klaar mee. En dan is er een geweldige app: https://www.gojee.com/, die recepten voor je verzamelt van andere sites. En wat bij niemand mag ontbreken is het AH Basiskookboek en de Zilveren Lepel.'
Heb je nog een geheime tip? Jazeker: wijnwinkel Chateautjes. Simone is ongelooflijk gedreven en enthousiast in haar vak. En bij haar is wijnproeven totaal geen intimiderende aangelegenheid. Ze is ook heel actief op social media en laat je bijvoorbeeld naar huis gaan met een heerlijke Roemeense top-pinot noir voor nog geen € 5. En bij haar vind je ook lekkere lambrusco, die je echt en weer helemaal hip als cider drinkt.'