Er was eens een eethuisje en dat heette de Eekhoorn

Een hans-en-grietjehuisje in het Kralingse Bos: de Eekhoorn. Bij veel Rotterdammers nog steeds onbekend maar al 50 jaar een fijne plek. Goeie hamburgers.

22 Aug 2014 Barbara Blaak

blogger Barbara Blaak is marketingcommunicatie adviseur en een fanatieke thuiskok. Ze kookt graag voor anderen en droomt ervan om ooit haar eigen horecazaak te hebben.

Restaurant toevoegen aan favorieten

De Eekhoorn

Prinses Beatrixlaan 24, Rotterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: Oost Keuken: NederlandsAmerikaans Prijsniveau: Kleine prijs Bekijk restaurant

Er was eens een eethuisje en dat heette de Eekhoorn

Ik was er denk ik al honderd keer voorbij gefietst. Een soort hans-en-grietje-huisje in het Kralingse Bos. Altijd gezellig druk en het had wel iets. Hoogste tijd om eens van de fiets te stappen en te gaan proeven bij De Eekhoorn. De eigenaren zijn Pup en Hans. Pup heet eigenlijk helemaal geen Pup maar groeide hier op toen haar vader in 1963 de Eekhoorn startte en ontleent daar nu nog steeds haar naam aan.

'Ik lag in de box daar bij het hertenkamp,' zegt ze en ze wijst naar de overkant. Inmiddels werkt Pup hier al 30 jaar. Ze ontmoette Hans in 2005 en sindsdien runnen ze samen de Eekhoorn.

Biologisch snacken en snoepen

Eerlijk en heerlijk snacken, daar gaat het hier om. De kaart is door de jaren heen niet echt veranderd. Je kunt het aanbod vergelijken met het assortiment van een snackbar met goede friet, belegde broodjes en de bekende snacks. En er zijn lekkere zelfgemaakte gerechten zoals de soepen (probeer de andijviesoep!) en hamburgerspecials.

De kaart is tachtig procent biologisch. 'Omdat het lekkerder is en vriendelijker voor mens en dier. Die filosofie hebben we altijd gehad,' vertelt Hans, 'ver voordat biologisch hip werd.' Samen reizen ze stad en land af op zoek naar eerlijke toppers. Maar het moet wel lekker zijn, ze doen hier geen bio om het bio.

De koffie is er heerlijk! Gemaakt van biologische hand geplukte 'Redbeans'. Ik krijg er een stukje hertenkampkoek bij. Naar eigen recept van Pup, met rozijnen, granen en honing. Ik word er blij van. Omdat het erg lekker is en ook omdat ik het gaaf vind dat iemand met zoveel liefde zoiets maakt en er trots op is.

's Zomers is de Eekhoorn een populaire tussenstop voor ijs. En terecht! Ze hebben biologisch waterijs, dat – heel fijn – niet zo gruwelijk zoet is, en het heerlijke gluten-, lactose- en soja-vrije ijs van Professor Grunschnabel.

Drie van de vier komen terug

De Eekhoorn is ook een ontmoetingsplek, waar bekenden en onbekenden elkaar vinden. Drie van de vier mensen die hier komen, komen terug. Pup kent de persoonlijke interesses van bijna alle klanten. Het hier soms net 'Man bijt hond', lacht ze.

Ik kijk op m'n horloge. Ik moet nu echt gaan. 'Nee wacht je krijgt nog eitjes van onze kippen mee.' Terwijl ik met het doosje in mijn handen sta, doet Pup er  nog twee cherrytomaatjes bij. Uit eigen kas, want die zijn zo lekker.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

marianne blaak 22 Aug 2014, 13:59

Daar moet ik dus snel eens gaan kijken ....

tooz 23 Aug 2014, 11:28

Zeker doen! Als je een rondje plas doet. Lekkere biologische drankjes en lekkere warme hapjes.

Paula vriezen 26 Aug 2014, 15:07

Ik kom regelmatig met onze kleinzoon in het kralingsebos. De eekhoorn gaan we de volgende keer bezoeken. Het klinkt echt goed

Nitai 22 Sep 2014, 21:46

Fijne plek! Ook aandacht voor biologisch / vegetarisch. Geen flauwekul!

yvonne 30 Okt 2014, 12:52

Eethuis was wel even zoeken als je niet bekend bent in het kralingsebos. Ben al een paar keren gegaan speciaal voor het ijs. Heerlijk!!!!

Lees ook deze verhalen
Ban Nok brengt de ziel van de Thaise keuken naar de Bergselaan

De Buik sprak met Kim en Rik (van Bistrot-Bar Frère) over de recent geopende Bistro Ban Kok, waar smaken en herinneringen uit Thailand generaties verbinden.

Wereldhavendagen 2025: ontdek wat er te doen is én waar je wilt eten

Van 5 tot en met 7 september 2025 viert Rotterdam de 48ste editie van de Wereldhavendagen. Lees hier wat er te beleven valt en waar je wilt eten.

Mango lassi, pani puri en meer: een avond bij Bombay Curry House

Ontdek Bombay Curry House: klassieke en verrassende Indiase gerechten, verse naan, tandoori en heerlijke mango lassi.