Smaakmaker Aren Reijngoud: een horecaliefhebber pur sang

Aren Reijngoud is één van de vijf smaakmakers van 2019. Met hem blikken we terug op het jaar 2019 en kijken we vooruit naar de toekomst.

27 Dec 2019 Koen Sillevis Smitt

blogger Naast zijn studies, Nederlands en Psychologie, werkt Koen al jaren in restaurant Mangiare. Zijn voorliefde voor de Italiaanse en Aziatische keuken wil hij combineren met zijn passie voor schrijven. Dat is eigenlijk altijd de droom geweest.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Brewpub Reijngoud

Vijverhofstraat 8, Rotterdam Maaltijd: Borrelen Stadsdeel: Noord Keuken: Internationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Smaakmaker Aren Reijngoud: een horecaliefhebber pur sang

Rotterdam zou Rotterdam niet zijn zonder gepassioneerde ondernemers die onze stad kleur en smaak geven. Onze Smaakmakers dus. Omdat het einde van het jaar nadert, vinden wij het tijd om met deze Smaakmakers terug te kijken op 2019 en vooruit te blikken op komend jaar. Het resultaat is een serie interviews met de mannen en vrouwen die de Rotterdamse horeca dit jaar gevormd hebben. Vandaag: Aren Reijgoud.

Een trotse ondernemer 


Belgisch Biercafé Boudewijn, Proeflokaal Reijngoud en sinds twee maanden ook Brewpub Reijngoud. Aren Reijngoud heeft het maar druk met zijn drie zaken in Rotterdam. “Lekker druk dan wel hè. Het gaat goed.” Wie met Reijngoud praat over horeca, praat met een liefhebber. “Ja dat ben ik wel echt. Het is niet zomaar een kunstje dat we opvoeren om geld te verdienen.” Zijn drie zaken ziet hij meer als zijn huiskamer. “Niet alleen die van mij hoor. Het zijn de huiskamers van iedereen. Die van Rotterdam.” En dat is meteen ook waarom hij begon als horecaondernemer. “Dat dienstbare zit wel echt in mijn bloed. En ondernemen zit in mijn natuur. Nou ja trouwens, ik wilde vroeger gymleraar worden. Maar het idee van zelf ondernemen in de horeca heeft altijd wel een beetje gesluimerd.”  


Toen hij op zijn negentiende bedrijfsleider werd in een studentenkroeg, werd het ondernemersvuurtje verder aangewakkerd. “Toen merkte ik eens en te meer hoe gaaf ik de horeca vond. Ik krijg een dikke glimlach van een volle zaak met gelukkige mensen. Kerstmis vind ik bijvoorbeeld eigenlijk maar niks. Ik houd van mijn familie en vrienden, maar ik houd niet zo van die verplichtingen. Maar een kerstavond organiseren zodat een grote groep mensen een topavond heeft, vind ik geweldig. Ik vind het fantastisch om ervoor te zorgen dat mensen het naar hun zin hebben.” 

Onze gasten adviseren en ze zich laten thuisvoelen. Dat is eigenlijk het ideale scenario. Aren Reijngoud

Een terugblik op 2019 


In 2019 is er naast de Rotterdammer een andere, steeds belangrijker wordende gast te vinden in de stad: de toerist. “De Rotterdammer zelf heeft een echte no-nonsense mentaliteit. We zijn er allemaal heel goed in om het beestje bij de naam te noemen. De Beurstraverse was nog niet gebouwd en we noemden het al De Koopgoot. De toerist vraagt toch wat anders.”  

Waar vroeger alleen de Nederlandse kaarten prijkten op tafel, zien we nu bij Proeflokaal Reijngoud ook Duitse en Engelse menukaarten. “Dat is ook wel weer leuk. Drie jaar geleden hadden we echt geen anderstalige menukaarten. Dan vertaalden we het liever zelf aan tafel.” Door de grote groei van het toerisme is dat niet meer te doen. “Voor de vaste gasten is dat misschien wel jammer. Er staat niet meer ‘heel de dag ontbijt kanen’, maar ‘all-day breakfast’ op de kaart. Elke keer uitleggen wat kanen betekent, wordt ook een beetje veel, hè.” 


Veel toerisme dus, maar ook veel Rotterdammers. Toch was 2019 voor de horeca het jaar van de stabiliteit. “Dat is ook wel eens goed. Gewoon lekker normaal. Geen gekke dingen.” Voor Aren zelf was 2019 wel wat hectischer. “Ik heb er natuurlijk weer een nieuwe zaak bij, Brewpub Reijngoud. Dat is altijd hectisch. Maar ja, is het niet hectisch, dan vind ik het saai. Dus dat is misschien maar goed.”  

Met de Brewpub combineert Aren zijn passie voor brouwerijen met zijn smak aan ervaring in de horeca. Na twee maanden loopt zijn Brewpub, naar eigen zeggen het mooiere broertje van Proeflokaal Reijngoud, op rolletjes. “Doordat het langzaamaan drukker wordt, kunnen we mensen echt laten proeven van de sfeer die we willen neerzetten. En dat is precies wat we het allerliefste doen. Onze gasten adviseren en ze zich laten thuisvoelen. Dat is eigenlijk het ideale scenario.”  

Ik denk dat de locatie waar we zitten over vijf à zes jaar een net zo grote hotspot kan worden als de Witte de With. Aren Reijngoud

Toekomstmuziek 


De toekomst dan, een nieuw decennium komt eraan. Voor de locatie rondom de Brewpub, de Vijverhofstraat en de Hofbogen voorspelt Aren alvast veel goeds. “Ik denk dat de locatie waar we zitten over vijf à zes jaar een net zo grote hotspot kan worden als de Witte de With. Daar staat echt een hoop te gebeuren.” En ook 2020 gaat hij in met goede moed. “Het wordt een ontzettend leuk jaar. We gaan veel met de nieuwe brouwerij doen. Brood bakken bijvoorbeeld. Met biergist onder andere. En bierbrouwen natuurlijk.”  


Maar er staat meer te gebeuren, zoals het EK Voetbal. “We zijn het misschien al bijna vergeten, maar traditiegetrouw zijn Reijngoud en Boudewijn ook grote plekken om naar het Nederlands Elftal te kijken. Dan hebben we zoveel schermen hangen dat je zelfs met kramp in je nek kan kijken. Daar heb ik echt zin in. Ook het Songfestival komt eraan. Daar gaan we sowieso iets mee doen.” En een vierde zaak? “Ach, zeg nooit nooit, maar voor nu vind ik het wel even goed. In ieder geval voor 2020. Tenzij er natuurlijk écht iets op mijn pad komt”, sluit Aren af. Hij blijft een liefhebber.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Proeflokaal Reijngoud begint eigen brouwerij en pub

Aren Reijngoud, van Proeflokaal Reijngoud en Café Boudewijn, start een nieuw avontuur aan de Vijverhofstraat: een heuse brewpub met alleen eigen bieren.

Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.