Aren Reijngoud, eigenaar van Proeflokaal Reijngoud en mede-eigenaar van Café Boudewijn, start een nieuw avontuur aan de Vijverhofstraat: een heuse brewpub met alleen eigen bieren. Het bier zal hier gebrouwen worden waar je zelf bijstaat. Volgens Aren komt er ook vooral veel focus op de horeca. Hier kun je terecht voor een rondleiding, maar ook voor een gezellige avond met goed eten en de nieuwste biertrends recht uit het vat. Wij spreken Aren over zijn plannen voor Hofbrouwerij Reijngoud.
“Ik vind het echt superleuk om er iets bij te gaan doen!”, begint Aren enthousiast. “Met Reijngoud en Boudewijn gaat het nu goed en dan is het altijd leuk om nieuwe dingen te proberen. De passie voor bier en voor het brouwen is er altijd geweest. Daarom startte ik in 2006 met werken bij Boudewijn, waar we ook van alles met speciaalbier doen.”
Biertrends

Maar nu is het dus tijd om zelf iets te gaan doen. Aren wil in de Hofbrouwerij niet te veel focussen op de klassieke biertjes, zoals een blonde, een dubbel of triple. “Dit soort traditionele bieren zijn mooi zoals ze zijn, daar moet je van afblijven. Deze zijn uiteraard wel gewoon verkrijgbaar straks, maar voeren niet de boventoon. Bovendien zijn de iets meer bijzondere biertypes geschikter om creatieve varianten op te verzinnen”, legt hij uit. Verwacht hier dus vooral een goede Berliner Weizen, een stevige IPA of een wat zuurder biertje. Naast de bieren die Aren en zijn team zelf gaan maken, wordt in dit bierproeflokaal nog van alles aan andere tapjes geschonken (minstens twintig tapbieren). Ook gaan zij proberen wat bijzondere bieren in blik te bemachtigen om in te spelen op deze trend.
Kopstoot

Vanuit Reijngoud gaan er twee heren mee naar de nieuwe brouwerij: Sam Hoogeveen en Hilmar de Vries. Zij hebben ervaring met het brouwen van bier en gaan dit proces en de zaak runnen. Ze hebben zelfs hun eigen biertje al, die bij Reijngoud en Boudewijn sinds anderhalf jaar op de kaart staat: de Tarwelijer van Brouwerij Kopstoot. Ze brouwden deze al zelf bij verschillende brouwerijen waar soms een ketel vrij was. Nu mogen ze dit biertje gaan brouwen in het nieuwe stekkie. Verder zijn ze op dit moment druk aan het experimenteren en proefbrouwsels aan het maken om straks mee te gaan werken. Kun je trouwens niet wachten tot je Kopstoot kunt proeven? Dan kun je in augustus langs bij het hopfestival, waar Aren met de heren van Kopstoot een standje zal hebben
Naast goede bieren is ook de keuken belangrijk. Bij deze zaak wordt namelijk ook ontbijt, lunch en diner geserveerd. Aren belooft typisch, goed pubfood. “Denk aan goede patatjes stoof, rendang, gebraden kip en pizza met zelfgemaakt zuurdesemdeeg”, aldus Aren.
Nieuwe Rotterdamse formule

Brouwerijen schieten de laatste tijd steeds sneller uit de grond in onze stad. Waarom denkt Aren dat dit zo’n succes is in Rotterdam? “Bier is enorm hip en trendy en brouwerijen zijn een enorme trekpleister, kijk maar naar Amsterdam of onze eigen THOMS Stadsbrouwerij. Kleine brouwerijen moeten heel hard gaan werken voor hun afzet, maar een brewpub heeft natuurlijk zijn eigen afzetplek. De bieren die we hier gaan maken, zijn ook te bestellen, maar worden vooral geschonken in de drie zaken van Reijngoud. Dat zal weleens een formule in Rotterdam kunnen worden”, voorspelt hij.
Hofbrouwerij?

De zaak is nog niet open of Aren denkt al na over eventuele volgende stappen. De core-business blijft de horeca met goed bier en lekker eten, maar Aren is ook al verder aan het kijken naar eventuele uitbereiding. Hij denkt er namelijk over na om ook zijn eigen brood te gaan bakken en eigen koffie te branden. Dit doet hij echter pas als hij zelf helemaal tevreden is over deze producten. Tot die tijd neemt hij brood en koffie af bij lokale ondernemers die ook aan het proeflokaal en zijn café leveren.
Wanneer?

Eind september of begin oktober wil Aren zijn deuren openen. “Het wordt echt een verlengde van het proeflokaal en het zou superleuk zijn als mensen over een paar jaar niet meer doorhebben wat eerder was”, zegt hij enthousiast. Wij krijgen in ieder geval zin in een goede IPA en gaan deze zaak – waar voorheen Toko Trash zat - zeker checken.