In de schaduw van het historische Erasmushuis op de Coolsingel zit een nieuw café-restaurant: Erasmus. Onder leiding van Aren Reijngoud en Chris de Pachter, twee bekende gezichten in de Rotterdamse horecascene, moet hier alles en iedereen samenkomen: een modern grand café gemaakt met goede service en producten, goede koffie, ontbijt, lunch, diner en borrel.
Grand café in een moderner jasje

“Tja, hoe moet ik het nou noemen wat we gaan doen”, peinst Aren Reijngoud hardop over hoe hij het nieuwe Café-Restaurant Erasmus het beste kan beschrijven. “Ik zou misschien zeggen dat het een grand café is, maar dan in een spannender, moderner jasje. De nieuwe huiskamer van Rotterdam midden op de Coolsingel”, voegt hij toe.
Rotterdams icoon

Aren opende de nieuwe aanwinst op de Coolsingel samen met Chris de Pachter van Restaurant Prachtig: “Hij is een ster in de lunch en diner, ik ben van de bier en borrel”, zegt Aren.
Ineens lijkt hij de woorden gevonden te hebben: “Hier komt alles samen. We hebben een modern grand café gemaakt met goede service en producten, goede koffie en ontbijt in de ochtend voor zowel zakelijke gasten als winkelpubliek. Tegelijk voelt het als een gezellig café.”
Het menu is niet al te uitgesproken, zegt Aren. “Mainstream zelfs misschien.” Maar alleen al de vele knipogen naar de stad zijn voor de nieuwsgierige lezer misschien al reden genoeg voor een bezoekje.
Met muurschilderingen van Erasmus en iconische plekken hebben ze hun best gedaan de stad uit te beelden. “Het meubel waar het bestek ligt zien mensen de Hef in en de glazenrekken zijn omgekeerde bruggen.”
In het Erasmushuis aan de Coolsingel

De keuze om de stad te eren in deze zaak is niet toevallig. Het Erasmushuis, waar Café-Restaurant Erasmus zit, dankt zijn naam aan het bekende beeld van Erasmus dat jarenlang voor de deur stond.
Ontworpen door de beroemde architect Dudok, overleefde dit gebouw als een van de weinige in de Rotterdamse binnenstad het bombardement in 1940. In de jaren '50 huisvestte het een geliefde zaak: café-restaurant Erasmus. "Dat gevoel en die liefde voor de stad willen we terugbrengen, zij het in een moderner jasje."
Ook Aren is geen onbekende: zo opende hij Boudewijn, proeflokaal Reijngoud en Brewpub Reijngoud en bijbehorende brouwerij in de Hofbogen, maar was toch – net als Chris – op zoek naar meer uitdaging. Waarom was het eigenlijk tijd voor iets nieuws? “Als ik eerlijk ben vind ik het verzinnen en opzetten van nieuwe zaken superleuk. We zijn niet klaar met de bestaande zaken, maar willen ook iets nieuws toevoegen.”
Een menu voor de carnivoor of juist niet...

Voor wat we van Aren gewend zijn, heeft hij naar eigen zeggen weinig soorten bier. “Maar Chris schrok juist van de hoeveelheid, dus het is een kwestie van wat je gewend bent”, lacht Aren. Bij het diner kan dus een mooi speciaalbiertje gedronken worden, waaronder de eigen bieren van Reijngoud. Chris neemt zijn wijnervaring mee en heeft een mooie wijnkaart samengesteld.
Wat betreft de menukaart is deze wat minder mainstream dan Aren aanvankelijk deed lijken. Zo kun je naast een carpaccio en simpele hamburger ook een goede ibericopaté krijgen en een heerlijke porchetta en boeuf bourguignon.
“En ik durf echt volmondig onze zwartgeroosterde bloemkool met zoete aardappelcrème aan te raden”, zegt Aren enthousiast over een van de weinige vegetarische hoofdgerechten. “Ik ben echt een carnivoor, maar zou dit elke dag kunnen eten.”
Veganisten en vegetariërs zijn overigens niet helemaal vergeten. “We merken veel vraag naar gerechten met vlees en vis, maar de chef is bezig met vegan en vega, zo hebben we ook een mooie vegan pannacotta en een voorgerecht met biet en geitenkaas”, aldus Aren.
Nog meer plannen

De nieuwe zaak van Aren en Chris zit trouwens midden in het stapgebied, moeten ze daar niet iets mee? “Dat is wel het plan, maar laat ons eerst maar zorgen dat die goede koffie en croissant ’s ochtend klaarstaan”, lacht Aren. “Die avond gaat zeker gebeuren, zo denken we erover in de toekomst na 23:00 uur een dj neer te zetten, maar overdag alles lekker laten draaien heeft eerst prioriteit.”
Begin december ging de zaak al langzaamaan open, “maar we waren nog niet helemaal klaar om heel Rotterdam te ontvangen”, vertelt Aren. Langzaam wordt het drukker en kan het duo de puntjes op de i zetten. Op vrijdag 12 januari is het tijd voor een openingsfeestje en tevens de nieuwjaarsborrel. “Iedereen is welkom.”