Cozinha do Mundo: In één avond de wereld rond

Bij Cozinha do Mundo kom je in een restaurant alle keukens uit de wereld tegen. Wij spraken eigenaar Sarvender Hardin over zijn concept.

25 Feb 2019 Xiang van der Weyden

blogger Als studente voeding en diëtetiek is Xiang altijd op zoek naar de beste smaken. Hierbij maakt ze geen onderscheid tussen gluten- en suikervrije lekkernijen en moddervette burgertrutjes.

Cozinha do Mundo: In één avond de wereld rond

Op het Zuidplein komen bij Cozinha do Mundo alle werelddelen aan bod: van Amerika tot Azië en alles daartussenin. Met Sarvender Hardin aan het roer, die onder andere de franchiseplannen voor Happy Italy schreef, weten we dat de zaak in goede handen is.

Horeca stroomt door zijn bloed. Gewapend met een notitieblokje ging een piepjonge Hardin op familieverjaardagen het kringetje rond: "Wilt u koffie of thee?" Nog steeds is het de interactie tussen gasten die Hardin een kick geeft. "Bij Cozinha do Mundo ben ik daarom tachtig procent van de tijd zelf op de werkvloer te vinden. Niet omdat het moet, maar omdat ik het leuk vind. Hier haal ik mijn energie uit." 

Het vak ingerold 


Vanuit de middelbare school is Hardin het horecavak ingerold. Begonnen op zijn vijftiende als runner, inmiddels ervaren als manager en eigenaar. "Uit boeken leren, bleek niets voor mij. Ik ging van gymnasium naar havo en vmbo. Lui was ik absoluut niet, want op mijn werk gaf ik alles." Hardin liep op zijn eenentwintigste rond als floormanager bij Parkzicht (nu The Harbour Club) en voegde later onder meer Portobello, Coconuts, Gauchos en De Beren aan zijn cv toe. 

"Een herkenbaar tafereel: je gaat op stap met vrienden en iedereen wil iets anders eten. De een wil pasta, de ander Indische saté. Je kan water bij de wijn doen of je eindigt in een all-you-can-eatvreetschuur. Maar hoe tof zou het zijn als jij en je vrienden op één plek terechtkunnen waar iedereen tevreden mee is?" Zo introduceert Hardin zijn nieuwste project Cozinha do Mundo, dat Portugees is voor ‘wereldkeuken’. De menukaart brengt je langs al het smakelijks wat de wereld ons te bieden heeft: van klassiekers die iedereen wel kent tot een selectie van minder bekende gerechten. "Authenticiteit blijft behouden doordat de koks verschillende achtergronden hebben. Momenteel hebben we bijvoorbeeld kip op Kaapverdische wijze bereid en typische Amerikaanse spareribs: in Coca-Cola, voor die echt zoetzure smaak. Iedere drie à vier maanden wisselt de menukaart, om de spanning erin te houden." 

De gast bepaalt 


"Ik heb meerdere concepten in gedachten en teken alles uit op papier. Zo is ook het interieur voor Cozinha do Mundo ontstaan. Er hangt een relaxte sfeer waar iedereen zich thuis voelt. In de tweehonderdzeventig vierkante meter hebben we een aparte ruimte met een chef’s table gecreëerd voor gezelschappen die meer privacy willen of juist voor hen die het leuk vinden om gerechten bereid te zien worden. Er kan zelfs aparte muziek worden gedraaid. De gast bepaalt." 

Het ontbrekende puzzelstukje

Cozinha do Mundo zit (vooral tijdens events) praktisch elke avond volgeboekt en blijkt hiermee het ontbrekende puzzelstukje op het bruisende Zuidplein te zijn, dat momenteel volop in beweging is. Hardin: ‘Binnen twee minuten ben je bij Theater Zuidplein en het zwembad. Ahoy wordt uitgebreid en in 2020 verwelkomen we een nieuwe Pathé. Je beseft haast niet hoeveel er kan en mogelijk is in dit gedeelte van de stad.’"

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Uit ons magazine: Thaise en Finse chef zijn het roerend eens over groente

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Pranee Chinnasr en Mari Pitkänen.

Uit ons magazine: Snackspert Eke Bosman over de snackrevolutie

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Eke Bosman, bekend als Snackspert.

Uit ons magazine: van de polder tot Sumatra - chefs over geur, herkomst en echte smaak

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Alan de Vries van Cru en Reza Permadi. Berempah.