De gepassioneerde Rotterdamse horecaman Sarvender Hardin opent na 23 jaar ervaring opdoen in verschillende zaken zijn eerste eigen restaurant: Cozinha do Mundo. Het concept van het lunch- en dinerrestaurant wordt direct duidelijk zodra je de naam in Google translate invoert, namelijk: de keukens van de wereld. Recent schreven wij een culinaire wereldreis binnen de stad, bij het restaurant kun je vanaf december op wereldreis binnen de zaak.
Horecarebel
Dat de horeca zijn roeping is, was voor Rotterdammer Sarvender al op hele jonge leeftijd duidelijk. Vijftien was hij toen hij begon te werken in de horeca en met zeventien leidde hij een fulltime horeca bestaan. Sarvender vertelt: “Sommige dingen zijn gewoon helder. Van vwo terug naar havo en daarna mavo, uit boeken op een school leren werkte gewoon niet voor mij. Terwijl ik absoluut niet lui was, want voor mijn baan in de horeca werkte ik keihard en het ging grandioos. Ik was nog maar net eenentwintig toen ik floormanager werd bij Parkzicht.” Daarna rolde zijn carrière binnen de sector uit. Veelal als bedrijfsleider werkte hij bij zaken als Gauchos, Coconuts, De Beren, Brasserie 10 en Happy Italy.
Geen water bij de wijn

“Super vervelend, dat als je met een groep vrienden of met je familie uit eten gaat, er altijd mensen zullen zijn die water bij de wijn moeten doen. Je zus wil Aziatische wok, vaders wil Italiaanse pasta, oma wil naar een brasserie met lekkere saté en je ziet jezelf toch liever aan een Grieks gerecht zitten vanavond. Als je niet voor een specifieke keuken wilt kiezen, beland je al snel in een all you can eat concept dat vaak of een vreetschuur, of ontzettend duur is.” Sarvender wil daar een oplossing voor bieden met Cozinha do Mundo: kwaliteitsgerechten uit alle windstreken voor redelijke prijzen. Zo zal je aan een hoofdgerecht nooit meer dan €19,50 spenderen. “De keuken moet eerst volledig vertrouwd raken met het vaste menu. Als dat stabiel staat, komt er na verloop van tijd een specials-menu waarin we nog extra zullen uitpakken.”
Voor Sarvender is Cozinha do Mundo slechts de start van de jaren waarin hij flink gaat uitpakken in de stad: “In de komende vijf jaar wil ik drie zaken hebben opgezet. Alles wel gekoppeld aan dit eerste concept. Ik zie de broertjes en zusjesrestaurants al helemaal voor me.” Of hij alle zaken zelf wil blijven beheren of er een franchise business van maakt weet hij nog niet, maar dat hij klaar is om door te pakken is duidelijk. Bij Cozinha do Mundo gaat hij in elk geval als bedrijfsleider en in de zaak zelf aan de slag. “Dat is altijd mijn aanpak geweest, 80% op de vloer en 20% op kantoor. Voor mij is het de enige manier om bedrijfsleider te zijn.”
Zuidplein december 2018

Momenteel wordt er nog hard gebouwd aan het restaurant op Zuidplein. “270 vierkante meter aan casco pand wordt omgebouwd tot precies hoe ik het voor me zie. Ik zag een reeds bestaand horecapand als een belemmering, ik wil echt vanaf nul zelf creatief kunnen invullen hoe de zaak eruit komt te zien. Ik wil iets nieuws”, aldus een ontzettend enthousiaste Sarvender. Twee minuten van Ahoy, dichtbij het winkelcentrum en dichtbij waar binnenkort de nieuwe Pathe opent, heeft hij een locatie uitgezocht waar de stad leeft.
In de eerste week van december opent Cozinha do Mundo zeven dagen per week vanaf 11:00. De keuken sluit in principe rond 21:30. “Al zullen we natuurlijk leren werken met de events en drukte die Ahoy op specifieke dagen en tijdstippen met zich meebrengt. Dus wees niet verbaasd als we regelmatig een keer langer open blijven.”