James Maros: “Niets houdt ons tegen”

De Uitagenda ligt er weer! Voor het aprilnummer spraken we met chef James Maros van Savage.

30 Mrt 2017 Irene van der Linden

blogger Irene van der Linden is neerlandicus en tekstschrijver. Verzamelt kookboeken maar maakt meestal spaghetti. Praat altijd over eten, maar helpt nooit met koken.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Savage

Schiedamse Vest 14, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Centrum Keuken: Internationaal Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

James Maros: “Niets houdt ons tegen”

Toen Savage zijn deuren opende, waren we daar enthousiast over. Gewoon, zoals we dat altijd zijn wanneer er een veelbelovende nieuwe zaak neerstrijkt in de stad. Savage beloofde lokaal, seizoensgebonden, Nordic te gaan koken. Prima. Een prettig concept waar vaak wel iets aantrekkelijks uit voortkomt. Wat we niet verwachtten, was dat chef-kok James Maros (23) en zijn brigade van jonge honden ons volledig omver zouden blazen.

Maros’ gerechten knetteren van inspiratie en creativiteit. James, pas een half jaar geleden afgestudeerd als kok, ontwikkelde zijn nu al iconische stijl toen hij bij Savage begon. “Voor mij betekent Savage barbaars, maar ook traditioneel. Ik ben half Hongaars en in Hongarije wordt nog gekookt zoals je opa en oma dat deden. Dat wilde ik in een modern jasje steken.” 

Carte blanche


We proeven ook een flinke dosis lef. Waar komt dat vandaan? Eigenaar en sommelier Xander Rodrigues geeft Maros volledige vrijheid. “We hebben echt een carte blanche. We worden niet afgeremd, daarom werkt het denk ik zo goed. We kunnen veel doen, veel proberen en daardoor ontstaan er hele mooie dingen.” Wel een flinke stap om, vers van de opleiding, ineens een keuken te gaan leiden. “Ik vond het superspannend”, geeft James toe. “Maar ik wist dat ik goeie ideeën had.” Daarnaast nam hij twee vrienden van zijn opleiding mee als souschefs. Goeie jongens, met wie hij echt op één lijn zit. Toch was er wel wat lef nodig om in het diepe te springen. “Ik dacht gewoon ‘fuck it’, als het werkt dan werkt het en anders niet.” 

Als het maar uniek is


Dat het werkt is inmiddels wel duidelijk. Recenserend Nederland loopt de deur plat bij Savage, met als hoogtepunt de vijf sterren van de Volkskrant. James geeft er niet zo om. Het gaat hem om een gevulde zaak met tevreden gasten. En het koken zelf natuurlijk. Op de vraag waar de inspiratie vandaan komt, moet hij lachen. “Het wordt me vaak gevraagd, maar ik weet nooit goed wat ik moet antwoorden. Ik kijk welke producten er beschikbaar zijn en daar ga ik vervolgens heel goed over nadenken. De ideeën komen dan gewoon.” Het moet wel altijd nieuw en bijzonder zijn, vindt hij. Qua smaakcombinaties, bereidingswijze of product… Als het maar uniek is.

The sky is the limit


De zaak loopt fantastisch, kan er nog iets beter? “In de toekomst willen we onze stijl en filosofie nog beter neerzetten. We willen kleiner, verfijnder en vooral puurder gaan koken. Het klinkt een beetje gek, maar ik kijk naar een bietje en het begint te kriebelen. Ik wil zo’n mooi product alle credits kunnen geven op het bord.” James en zijn team zijn daarom bezig met de ontwikkeling van een tiengangenmenu. En verder? “The sky is the limit. Wat telt is dat we bezig zijn met koken, smaak en passie. We gaan door tot we erbij neervallen. Niets houdt ons tegen.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Grillhuis Dürüm Time, een afhaalrestaurant met sprookjesachtig interieur

Dürüm Time in Charlois is echt een ruwe diamant. Voor de Uitagenda spraken we met eigenaar meneer Karacan.

Hangen, zingen, dansen en spellen spelen: het kan allemaal bij De Raaf

Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.

Vietnamese familiegerechten proeven bij Madame Saigon

De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.