Proef op de sommelier: Jill van den Bedem van Kwiezien

Voor deze editie van Proef op de sommelier gaat wijnexpert Niels van Laatum in gesprek met Jill van den Bedem, sommelier bij Kwiezien op het Deliplein.

19 Jun 2023 Niels van Laatum

blogger Niels is een wijnman in hart en lever. Proeft, ervaart en schrijft. Van content voor wijnimporteurs en artikelen in magazines tot zijn eigen boek.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Kwiezien

Delistraat 20-22, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Zuid Keuken: FransNederlands Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Proef op de sommelier: Jill van den Bedem van Kwiezien

Wijnkenner Niels van Laatum leeft voor en schrijft over (natuur)wijn. Voor de serie Proef op de sommelier gaat hij in gesprek met sommeliers van bekende restaurants in Rotterdam. De Rotterdamse Kaap, met de hippe wijk Katendrecht, wemelt van de leuke restaurants, eettentjes en bars. 

Eén was er het eerst en dat is Kwiezien. Al vijftien jaar geleden zelfs, met al zeven jaar een Bib Gourmand in de Michelingids. Die krijg je niet zomaar. Tijd om kennis te maken, om precies te zijn met sommelier Jill van den Bedem. Aan tafel!

Een goedlachse tafelgenoot 


De avond start met een goedlachse tafelgenoot en wat vaste gasten kennen als een goede gewoonte: een bitterbal. En denk niet aan zo’n reguliere: een bitterbal van zoete aardappel met yoghurtmayonaise. Erbij een door Jill zelf ingeschonken, kakelfrisse cava. Frituur en bubbels, altijd een goed idee.
Jill staat vanavond niet aan de dis om gasten te adviseren, maar zit bij mij aan tafel om me door een viertal gangen met bijpassende wijnen te loodsen. Laten we het noemen: Bib Gourmand Plus. Tussen het genieten door vraag ik er op los. 

Elke dag beter 

De sommelier van Kwiezien begon er zo’n drie jaar geleden. Na het afronden van de hotelschool aan het Eurocollege werkte ze eerst op een cruiseschip. De vaste wal onder haar voeten voelde toch net even wat lekkerder. Jill: "Bij Kwiezien heb ik mijn wijnopleiding WSET 2 gevolgd. Het is namelijk ook een wijnschool." Ook heeft ze haar WSET 3 inmiddels afgerond. Haar wijnkennis groeit nog elke dag en zo wordt ze steeds beter in het adviseren en kiezen van wijnen. De keuze van wijnen voor de kaart en het wijnarrangement bepaalt Jill samen met eigenaresse Muis. Dat is niet haar echte naam, weest gerust (als je natuurwijnkenner bent). 

Terug naar Portugal 


Als Jill vrij is, gaat ze vaak met vrienden op stap. "Daar ben ik wel een vreemde eend, met mijn smaak. Dat is voor hen anders, daarom ben ik op zo’n moment ook niet zo kritisch. Maar ik probeer ze wel wat bij te brengen. Laatst heb ik ze Nederlandse wijn laten proeven, dat was heel leuk." 

Jill bracht een groot deel van haar jeugd door in Portugal. Haar ouders emigreerden toen ze negen was en ze bleef tot haar zeventiende. "Om als een speer weer terug naar Rotterdam te verhuizen", vertelt ze met een glimlach. "Nu is het omgekeerd. Als het even kan, wil ik daar weer wonen, een eigen zaak beginnen. Misschien volgend jaar al." Ze heeft het al helemaal bedacht en ziet het levendig voor zich. Terug naar de lokale wijngaard waar ze als meisje van veertien hielp met oogsten. "Maar dan om ook mee te proeven en kritisch te kijken hoe het beter kan. Dat lijkt me fantastisch." 

Geen misser tussen 


Zelf ben ik er niet van maar: "Ons wijnarrangement is altijd goed", verzekert Jill me. "Dat horen we van onze gasten." Er zit dan ook geen misser tussen. Een van mijn favorieten van de avond: UBE Miraflores van Bodega Cota 45, een droge witte Spaanse wijn met flor (zoals sherry) bij een tartaar van watermeloen. "Die is top, hè? De smaak van de wijn is allesbepalend in deze combinatie en dat moet kloppen. Daar gaan we voor." Vervolgens Dropia 2850, een Roemeense rode van feteasca neagra, een goede match bij dungesneden ribeye. 

Ondertussen heerst er bij Kwiezien een ontspannen sfeer, vrolijk geklets vult de ruimte. Een woensdagavond met de energie van zaterdag. Van de sukade met het glas Rioja Reserva bijvoorbeeld. Jills favoriete wijn-spijscombinatie komt uit eigen stal: eendenborst met eendenleverijs en rodebietenparels bij een Salwey spätburgunder rosé uit Baden, Duitsland. "Mijn job is één grote leerschool." 

Een dame met talent 


"Ik werd sommelier in de meest rotte periode", blikt Jill terug. "COVID, lockdowns. Maar het was ook een periode van zelfbeschouwing en van nieuwe dingen proberen. Zo ben ik met het maken van Limoncello gestart. Eerst als grap. Maar ik ken mezelf, dan ga ik het toch weer serieus aanpakken." 

Haar eigen Limonjillo is er nu in drie smaken: naturel, vanille en madame jeanette. Die schenken ze in enkele Rotterdamse restaurants en uiteraard ook bij Kwiezien. "Wil je proeven?" Ik hou van pittig dus ga direct voor die laatste. Ik vertel je, deze dame heeft talent. In de gaten houden. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Tweede vestiging Nonna’s Cucina opent in Nieuwerkerk aan den IJssel

Restaurant Nonna’s Cucina opent in Nieuwerkerk: Italiaans shared dining, private dining-zaal en evenementen zoals Festa Della Nonna.

Bar Benthuis in Noord weer open na verbouwing

Na de verplichte funderingswerkzaamheden mocht Bar Benthuis begin september de deuren weer openen. Oud en vertrouwd, maar dan net iets beter.

Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.