Tony en Nanako zijn één van de Smaakmakers van 2023. In een korte serie eind december blikt de Buik terug op het afgelopen jaar met mensen die in de Rotterdamse foodcultuur het verschil hebben gemaakt.
Tony en Nanako zijn bekend van Ajisan, hun ramenbar op de Coolsingel. Sinds vorig jaar hebben ze ook Shin, een izikaya, net om de hoek van de Coolsingel.
Japans middenin Rotterdam-Centrum

Tony W Huang en Nanako Huang Akiyama begonnen midden op de Coolsingel met Ajisan Ramen en breidden vorig jaar uit met Shin, zo mogelijk nog centraler in de stad, tussen de Koopgoot en de Meent.
En Shin is niet zomaar een eetgelegenheid: het is een liefdesbrief aan Japan, geschreven door Tony en zijn vrouw Nanako. Shin biedt een duik in de Japanse keuken, ver voorbij de bekende paden van sushi en ramen.
Smaken van thuis

Nanako zorgde voor de Japanse chef, de vrouw van haar klasgenoot, met een diploma Japanse patisserie op zak. Waarom? Ze verlangde intens naar de smaken van thuis.
In Rotterdam was echt Japans eten lastig te vinden, wij kennen er verder maar eentje! Dus besloten we zelf de handen uit de mouwen te steken Nanako
Shin begon als een mix van Oost en West, maar heeft nu een duidelijke koers gevonden. “Aanvankelijk combineerden we Japanse en Europese invloeden, maar nu serveren we alleen nog puur Japanse gerechten,” voegt Tony toe.
Minimalisme uit Kyoto met een brede kijk op de Japanse keuken

Het stel heeft veel geëxperimenteerd, altijd zoekend naar de perfecte smaak en gelaagdheid. Nanako’s minimalistische inslag, gevoed door de stijl uit Kyoto, ademt door in het hele restaurant. “Mensen zien soms leegte, maar voor ons is dat Zen,” legt ze uit. De perfecte plek om alle aandacht op het eten te leggen. Je kunt hier kiezen voor een kleine of een favoriete “date” (menu van de chef).
Het menu is een ontdekkingstocht in smaak en diepte. Wat kun je zoal ervaren? “Ons Wagyu-rundvlees valt erg in de smaak. We houden dat wel betaalbaar, zodat iedereen ervan kan genieten,” zegt Tony.
Hij benadrukt het belang van een brede kijk op de Japanse keuken. “We serveren geen sushi, want de Japanse keuken heeft zoveel meer te bieden, zoveel gelaagdheid en umami”
Rijke smaken van Japan in Rotterdam
Hoe de toekomst eruit ziet voor het stel? “Dat weet ik echt niet. Maar we willen bezig blijven met onze missie. Meer mensen de rijke smaken van Japan laten ervaren. Rotterdam, met al zijn diversiteit en experimenteerdrift, is daar de perfecte plek voor,” zegt Tony.
Shin trekt al veel bezoekers van buiten Rotterdam, van Den Haag tot Amsterdam en zelfs uit België. “Als klanten terugkomen voor onze keuken, dan weten we dat we iets goed doen,” en Nanako noemt een aantal stellen die vaker aanschuiven, soms 2 dagen achter elkaar.
De passie strekt zich ook uit tot de matcha thee, het handgedraaide ijs en de drankkeuze. “Ik ben dol op whiskey, vandaar onze whiskeybar. Trends zijn voor ons niet belangrijk, we geloven in wat we zelf graag eten en drinken. Daar geven we alles voor,” vertelt Tony.
Shin is vertrouwen

Shin staat voor vernieuwing, passie en vertrouwen, zowel in de keuken als daarbuiten.
De klank shin kan in het Japans wel 92 dingen betekenen, maar voor ons betekent het er maar drie: nieuw, hart en vertrouwen. We staan voor authenticiteit en kwaliteit, recht uit het hart Tony
In het snel veranderende Rotterdam is Shin een unieke plek, waar Japan echt tot leven komt.